Spavaju li ribe u akvariju

Kako spavaju ribeMnogi od nas u svojoj kući imaju akvarij. Promatrajući prekrasne stanovnike rezervoara, malo nas razmišlja o tome spavaju li ikad. U našem ćemo vam članku reći spavaju li ribe i kako to možete odrediti..

Zašto morate znati obrasce spavanja

San je prirodno fiziološko stanje tijela, tijekom kojeg dolazi do smanjenja reakcije na vanjski svijet, a moždana aktivnost je svedena na minimum.

Važno! Pazite da na akvarij ne padne previše svijetla svjetlost jer će iritirati njegove stanovnike.

Ljudi, sisavci, ptice, neki insekti i ribe spavaju na ovaj način. U prosjeku osoba provede trećinu svog života u stanju spavanja. U to se vrijeme otkucaji srca smanjuju, a disanje usporava, mišići se opuštaju. Dakle, možemo reći da je u ovom trenutku tijelo neaktivno. Ribe imaju nekoliko različitih bioloških funkcija tijela, pa imaju malo drugačije procese tijekom spavanja..Kako spavaju ribeZbog činjenice da im je stanište voda, kao i zbog drugačije vanjske i unutarnje strukture, nisu u mogućnosti potpuno se odspojiti od vanjskog svijeta:

  1. Tijekom spavanja ribe nisu u nesvijesti, one dijelom nastavljaju percipirati i biti svjesne onoga što ih okružuje.
  2. Tijekom spavanja nema značajnih promjena u moždanoj aktivnosti ribe..
  3. San je važan za stanovnike akvarija jer im omogućuje prilagodbu okolini tijekom života..
Dali si znao? Najmanji akvarij na svijetu dug je 3 cm i širok 1,5 cm. Sadrži dvije male ribe, pijesak, kamenje i nekoliko biljaka.
Na primjer, neke ribe, s dolaskom hladnog vremena, hiberniraju. Karakterizira ga smanjenje metaboličkih procesa, usporavanje svih fizičkih funkcija. U tom su razdoblju ribe uglavnom na dnu akvarija. Druge vrste riba, naprotiv, vole spavati kad je vani vruće. Tako se pokušavaju zaštititi od dehidracije..

Spavaju li ribe noću u akvariju

Ovisno o vrsti ribe, neke od njih spavaju noću. Međutim, njihova glavna razlika od svih sisavaca je ta što ne zatvaraju oči, jer nemaju kapke..Ribe u akvariju noćuStanovnika uspavanog akvarija možete prepoznati prema sljedećim znakovima:

  • riba samo leži na vodi;
  • uhvatila se na granama i lišću biljaka, u imobiliziranom je stanju;
  • riba leži trbuhom gore na dnu;
  • visi u vodenom stupcu.
Važno! Ribe ne padaju u dubok san, pa ako primijetite da su nepomične, ne biste trebali raditi nagle pokrete kako im ne biste narušili mir..
Akvaristi su proučavali ponašanje riba, njihov odnos prema svjetlosti i razdoblja visokih aktivnosti, te su ih podijelili u dvije skupine - krepuskularne i svjetloljubive.

Sumračan

Ovo je skupina noćnih aktivista koji imaju dobar noćni vid. Zahvaljujući ovoj značajci, uspješno love i funkcioniraju lako čak i bez svjetla. Ali kad dođe dan, pokušavaju pronaći utočište za sebe ili se sakriti u debeloj hladovini. To uključuje: akantoftalmus, borbeni klaun, tetradon i drugi.Klaun Botsia

Fotofilni

Ovi predstavnici svijeta akvarija preferiraju dnevni način života. Razdoblje buđenja pada im na dnevno svjetlo, jer imaju strukturu oka u kojoj savršeno mogu vidjeti samo u prisutnosti jakog svjetla. Ove ribe uključuju: makropode, borbe, geofag.

Provjeri vrste akvarijskih riba s fotografijama i imenima.

Omiljena mjesta za spavanje riba

Najčešće ribe za spavanje odaberu dno akvarija na koje se spuštaju i leže ne mičući se. Neke vrste vole visjeti između algi i grmlja, kao da plutaju u vodenom stupcu. Budući da pojedinci spavaju otvorenih očiju, pokušavaju pronaći osamljena mjesta..Ribe nisu na dnu akvarijaPromatranje stanovnika akvarija vrlo je uzbudljivo. Posebno je zanimljivo razmotriti koje su ribe budne, a koje spavaju. Proučivši malo informacija o fazama spavanja pojedinih vrsta, moći ćete mudro odabrati vodene ptice za svoj akvarij..

Dali si znao? Zlatna ribica ima privremeni kapacitet memorije od samo 3 sekunde.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako