Temperatura vode za gupije u akvariju i pravila hranjenja

Guppy riba

U ovom članku govorit ću o tome kako stvoriti najbolje uvjete za guppy akvarijske ribe. Kolika bi trebala biti temperatura vode, kiselost, koje biljke koristiti. Razmotrit ću značajke hranjenja, održavanja i njege.

Pravila za pripremu akvarija za gupi ribe

Klimatski režim u guppy akvariju određuje prirodno stanište. Ove su ribe porijeklom iz vrućeg sjeveroistočnog dijela Južne Amerike. Žive u čistim rijekama s malim strujama i u blago slankastim obalnim područjima mora.

Kolika bi trebala biti temperatura vode i kiselost

Temperatura vode trebala bi biti 23-26 stupnjeva. Guppies, ili milijunske ribe, mirno žive u rasponu od 18 do 28 stupnjeva. No, što je temperatura viša, to je metabolizam u tijelu kućnog ljubimca brži i prije će riba uginuti. Pretopla voda može skratiti život s najviše 5 godina na 2-3. Za mladice je ugodno okruženje 24-26 stupnjeva. Temperatura 27-28 potiče razmnožavanje riba, ubrzava rast mladica. Temperatura vode pomoći će u regulaciji grijača akvarija.

Prikladna kiselost pH 6-8, tvrdoća vode 12-18.

Ako parametri odstupaju od postavljenih normi, riba se brzo prilagođava uvjetima. Korisno je u vodu dodati kuhinjsku sol u omjeru 25 g na 10 litara vode. Međutim, oštre fluktuacije pokazatelja dovode do pogoršanja stanja peraja i njihove tuposti. Uvažavajući potrebne zahtjeve, možete postići prekrasnu svijetlu boju peraja i repa.

Guppy-akvarijska voda
Guppy-akvarijska voda 23-26 stupnjeva

Vegetacija i filtracija

Indijska biljka paprati izvrstan je pokazatelj za praćenje kakvoće vode. Ako raste na dnu, tada je u akvariju sve u redu. Ako su korijeni truli, a biljka pluta na površini, održavanje akvarija zahtijeva korekciju.

Milijuni riba uzgajaju se u nekoliko jedinki. Za 20 litara bit će dovoljno 5 riba. Akvarij bi trebao biti prepun živih biljaka, zamki, špilja, špilja, glinenih posuda, maketa potopljenih brodova i drugih skloništa. Dno je prekriveno sitnim kamenčićima ili pijeskom.

Guppies trebaju stalno filtriranje i prozračivanje vode. Otvor filtra trebao bi biti prekriven finom mrežicom. Inače, ne samo pržena, već i odrasla osoba može sisati. Potrebno je nadomjestiti četvrtinu ukupne količine vode tjedno. Zamjenom većine vode stvorit ćete ribu i promijeniti prevladavajuću mikroklimu. Biljke ukočenih listova koje nastanjuju akvarij bit će dodatni izvor kisika.

Osvjetljenje ne smije biti jako. 10-12 sati dnevnog svjetla je u redu. Prženju treba 6-8 sati dnevnog svjetla. Nedostatak svjetlosti dovodi do zakrivljenosti kralježnice i slabljenja imunološkog sustava. Najbolja opcija bila bi kupnja automatskog prigušivača koji će se paliti i gasiti na zadanoj frekvenciji. Noću, kao i u divljini, riba ne treba svjetlost.

Kada pripremate akvarij, morate obratiti pažnju na svog uobičajenog gupi ili uzgoj. Potonji su puno zahtjevniji za uvjete pritvora, osjetljivi su na bolesti i izazvat će više problema.

Guppies - živorodne ribe.
Guppy svjetlo nije potrebno noću
Guppy svjetlo nije potrebno noću

Kako hraniti gupije

Ove nepretenciozne ribe trebaju biljnu i životinjsku hranu. Savršeno asimilira svježu, smrznutu i suhu hranu.

  1. Suha hrana: granule, pahuljice. Razlikuju se u svojoj funkcionalnoj namjeni (za pržene, obogaćene, za poboljšanje boje). Preporuča se kupiti hranu u zatvorenom spremniku i čuvati je u istom obliku kod kuće. To će spasiti poslasticu od rasta bakterija..
  2. Biljna hrana: tikvice, rajčica, špinat, zelena salata, žitarice.
  3. Proteinska hrana: dafnije, tubifex, gliste, ličinke komaraca, kozice od salamure, cortetra, kiklop, lignje, fileti morske ribe, govedina, jetra, srce.
Zbog nepovoljnih uvjeta u akvariju, rep gupija se može suziti, zalijepiti ili potpuno nestati. Loša prehrana, prljava voda, infekcije mogu utjecati na čimbenike. Pravovremene mjere spasit će vaše ljubimce.

Pravila hranjenja

Usta i želudac ribe su mali. Stoga je potrebno hraniti u malim obrocima 2-3 puta dnevno. Nepojedeni ostaci hrane odmah se uklanjaju iz akvarija kako bi se spriječila oksidacija i onečišćenje staklene kuće.

Trebali biste promatrati preferencije riba u hrani i češće ugađati kućnim ljubimcima omiljenom hranom.

Hranjenje gupija
Guppies jedu i suhu i svježu hranu

Jednom tjedno ribe štrajkuju glađu. Za to vrijeme, gupi će aktivno tražiti hranu u akvariju. Morate to prihvatiti mirno. Ova preventivna mjera pomaže u čišćenju želuca i crijeva. Zahvaljujući danima posta, riba će ostati zdrava i živjeti duže.

2 puta tjedno korisno je hraniti suhu hranu, obogaćenu vitaminima i mineralima.

Pretile ribe prestaju se razmnožavati. Ako stanovnike akvarija morate ostaviti nekoliko tjedana, nemojte ih pretjerano hraniti dan ranije. Guppies mogu sigurno ostati bez hrane 30 dana, a njegov višak može dovesti do smrti vodenih stanovnika..

Ako u akvariju ima previše riba, kralježnica će biti zakrivljena zbog gužve kod odraslih..

Dakle, gupiji su nepretenciozne ribe čiji je sadržaj u moći čak i akvarista početnika. Glavna pravila za aktivan rast i održavanje svijetle boje su poštivanje čistoće i potrebnih parametara vode, visokokvalitetna i raznolika hrana. Ali prije svega, živa bića u vašem domu trebaju ljubav.!

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako