Upute za upotrebu metilen plave boje u akvariju

Metilen plavo za ribuMetilen plavo je umjetno bojilo koje akvaristi široko koriste za dekontaminaciju vode i liječenje različitih bakterijskih bolesti kod riba. Razgovarajmo više o upotrebi metilen plave boje u akvariju. Otopina na bazi metilen plave omogućuje vam dezinfekciju vode, ubijajući razne bakterije koje uzrokuju bolesti i mogu uzrokovati bolesti u riba.

Kada se koristi metilen plavo?

Upotreba takve ljekovite otopine nije teška. U 10 litara akvarijske vode dodajte 3 ml metilen plave boje. Potrebno je pripremiti ljekovitu otopinu strogo u skladu s uputama, bez prekoračenja koncentracije.

Takvo rješenje koristi se za borbu protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, kao i od raznih parazita na koži i škrgama. Za akvarij se preporučuje koristiti metilensko plavu boju u sljedećim slučajevima bolesti riba:

 • Costiosis;
 • Ichthyophthiriosis;
 • Hilodeneloza;
 • Saprolegnioza;
 • Aerlomonoza.

Također, ovaj se lijek može koristiti za dezinfekciju akvarija nakon raznih zaraznih i bakterijskih bolesti. Samo zapamtite da upotreba metilen plavog, posebno u visokim koncentracijama, može negativno utjecati na biofiltraciju, stoga se preporučuje da se filtar koji radi u akvariju prevrne nad kantu vode, što će izbjeći smrt nitrificirajućih bakterija na podlozi.

Hilodoneloza u ribaMetilen plava za akvarij pokazuje izvrsne rezultate u borbi protiv raznih gljivične bolesti. Ako primijetite pojavu karakterističnih gljivičnih izraslina na ljuskama i škrge riba, potrebno je što prije liječiti otopinom u laganoj koncentraciji.

Također, ova umjetna boja može se koristiti kao profilaksa tijekom inkubacije jajašaca od mikoze i drugih gljivica. U tom slučaju treba koristiti otopinu s koncentracijom od 1 ml na 10-15 litara vode.

Iskusni akvaristi preporučuju upotrebu plave boje kao a prevencija prilikom presađivanja i transporta ribe. To joj omogućuje lako podnošenje čak i dugotrajnog prijevoza, a nakon toga uopće nema stresa i sprečava se smrt akvarijskih riba..

Kako pravilno koristiti metilen plavo

Kao što je gore spomenuto, plava mrlja kada se koristi u zajedničkom akvariju može negativno utjecati na biološku filtraciju. Zbog toga iskusni akvaristi preporučuju da se tretman provodi u odvojenim posudama i za primjenu ribe u kupkama s visokom otopinom. Izvodi se nekoliko takvih primjena tijekom kojih se riba drži u odvojenoj posudi kojoj se dodaje ljekovita otopina 1 do 3 sata.

Ako okolnosti prisiljavaju na upotrebu metilen plave boje u općem akvariju, tada se preporučuje upotreba otvorenog vanjskog klizača filtar na posudu s čistom vodom. Preliminarno je potrebno takvu ljekovitu boju razrijediti vodom u posudi od 2-3 litre vodom prema uputama brzinom od 3 ml na svakih 10 litara vode, zatim je uliti u akvarij, lagano miješajući i ne dopuštajući velikim nerastvorenim česticama metilen plave da se slegnu na dno.

Učinak ljekovite otopine obično je 1-2 dana, nakon čega se preporučuje spajanje vanjskog filtra i korištenje aktivnog ugljena kao punila za uklanjanje lijeka iz akvarija. Nakon nekoliko dana ugljen se uklanja iz filtra.

Preporuke za upotrebu metilen plave boje

Nudimo vam prilično jednostavne preporuke za upotrebu takvog terapijskog i profilaktičkog sredstva, koje će osigurati njegovu učinkovitost i cjelovitost sigurnost primjena.

 • AkvarijPrilikom pripreme otopine, imajte na umu da se u jednoj litri vode ne može razrijediti više od 10 g plave boje.
 • Optimalna konzistencija ljekovite otopine je 3 ml na 10 litara volumena.
 • Ako se metilen koristi kao profilaksa, tada se takva otopina mora pripremiti u količini od 2 ml 1 posto plave boje za 10 litara vode.
 • Prilikom liječenja u zajedničkom akvariju treba dodati trećinu volumena plave otopine, nakon čega se nakon 20 minuta dodaje ostatak proizvoda.
 • Tijekom liječenja riba u zajedničkom akvariju ili u zasebnom spremniku, povećajte prozračivanje.
 • Najbolje je vanjski filtar koji u volumenu djeluje u akvariju staviti u kantu ili bilo koji drugi prikladan spremnik, što će eliminirati probleme s biofiltracijom.

Važno. Kada koristite metilen plavo za liječenje i prevenciju bolesti u akvarijskim ribama, obratite pozornost na rok trajanja pripravka. Korištenje lijeka kojem je istekao rok trajanja može dovesti do smrti vodenih organizama.

Zaključak

Metilen plavo izuzetno je učinkovit lijek koji se koristi za liječenje različitih gljivičnih i bakterijskih bolesti akvarijskih riba. U ovom smo vam članku rekli kako pravilno koristiti ovaj alat, što će biti ključ potpune sigurnosti njegove upotrebe..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako