Upute za izradu akvarijskog kompresora

Kompresor je neophodan u akvariju. Zasićuje vodu kisikom, bez kojeg ne mogu postojati ni ribe, ni biljke, ni drugi vodeni organizmi. Ovaj uređaj nije tako skup, ali ga je sasvim moguće napraviti sami. Kako brzo napraviti kompresor za akvarij vlastitim rukama?

Materijali za izradu zračnog kompresora:

 • spremnik za zrak (balon ili fotoaparat s lopte, kotačić za bicikl);
 • mali elektromotor;
 • bilo koja pumpa, kruška;
 • cijev za kapaljku;
 • ekscentričan;
 • kapica za kapaljke;
 • tee za spajanje cijevi;
 • stezaljke.

Alati za stvaranje instrumenta:

 • škare;
 • igla;
 • upaljač;
 • lemilica.

Ovo nisu svi mogući predmeti koji će vam možda trebati za domaći uređaj. Imajte na umu da potrebna količina materijala često ovisi o vrsti proizvoda. Dakle, prvo pročitajte različite upute..

Upute za proizvodnju

Kako izraditi kompresor za akvarij vlastitim rukama? U stvari, svatko se može nositi s tim zadatkom. Najlakši način za stvaranje na temelju kruške ili fotoaparata.

Jednostavna opcija

Da biste stvorili ovaj dizajn, uzmite rezervoar za zrak kao što je komora za kotače, cijevi za kapanje i stezaljke, pumpa i čajnik..

 1. Izrežite cijev kapaljke na tri dijela. Učinite jedan od njih malo duljim - potonuti će u posudu.
 2. Za dugi presjek zalemite rub upaljačem i iglom na vrhu napravite mnogo rupa na vrhu. Kako zračni kanal ne bi plutao, na njegov vrh privežite malu težinu. Stavite isječak na isti segment.
 3. Spojite sva tri dijela cijevi pomoću čajnika, učvrstite ih stezaljkama.
 4. Na jedan od dva dijela pričvrstite krušku ili pumpu, a na drugi spremnik za zrak. Pažnja: za crijevo koje ide do kruške, također pričvrstite kopču iz kapaljke.
 5. Pumpom pumpajte zrak u spremnik zraka, zatvorite ulazni protok. I spustite dugo crijevo s rupama u akvarij i otvorite izlazni protok stezaljkom iz kapaljke.

Njegov uređaj za dovod zraka u ribnjak je spreman. Protok možete prilagoditi pomoću kopče iz kapaljke. Morat ćete ga pumpati nekoliko puta dnevno - sve ovisi o veličini spremnika za zrak.

Baterija se napaja hladnjakom

Kompresor u akvarij također može biti potreban prilikom prijevoza ribe. Ali što ako se uređaj iz trgovine napaja mrežom, a domaći dizajn je prevelik? Ali postoji rješenje: možete napraviti uređaj koji radi na baterije.

 1. Uzmite malu plastičnu bočicu, elektromotor, hladnjak, cijev za kapaljku i ljepilo. Trebat će vam i žice, baterije i utičnica za njih, gumb za napajanje. Prerežite bocu na dvije polovice.
 2. Pomoću lemilice spojite žice na motor i na njega pričvrstite hladnjak. Osigurajte rezultirajući uređaj superljepilom unutar boce.
 3. Na grlo boce pričvrstite cijev s zatvorenim krajem i mnogo malih rupa na dnu.
 4. Pričvrstite gumb i utor za bateriju na žice i zatvorite polovicu boce drugim dijelom.

Ovako napravljen uređaj pomoći će ne samo na cesti. Puno će vam pomoći i kada se svjetla u kući isključe..

12 volti

Kada se samostalno izrađuje na bazi električnog motora, poželjno je koristiti motor od 12 volti. Zatim, ako je svjetlo u kući isključeno, možete ga čak spojiti na akumulator automobila. U normalnim uvjetima radi iz mreže pomoću napajanja.

Na osovinu motora pričvrstite konvencionalni ekscentrik, na njega pričvrstite pumpu - na primjer, špricu ili domaći uređaj. Osovina će pomicati klip i pumpati zrak.

Bez buke

Domaći akvarijski kompresor može biti tih. Da biste to učinili, uobičajeni uređaj jednostavno treba objesiti unutar limenke. Da biste to učinili, na poklopcu napravite tri rupe: jednu za zračni kanal, drugu za žicu i treću za kuku na koju je objesite. Sastavite strukturu i koristite je za zdravlje.

Zapravo je potpuno tihi kompresor legenda. Ali ova metoda značajno će smanjiti razinu glasnoće ovog uređaja..

Video "Kompresor za akvarij"

Koliko je jednostavno napraviti kompresor za ribu od aluminijske limenke, naučit ćete gledajući ovaj video.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako