Torzija akvarijskih riba: održavanje i njega

Akvarij s ribama prekrasan je ukras za svaki dom.

Najbolji način za upoznavanje vodene faune za ljubitelje riba početnika je upoznavanje s predstavnicima nepretencioznih vrsta.

Popis takvih riba uključuje trnju - porijeklom iz toplih, mirnih voda brazilskih i argentinskih rijeka, kao i rezervoara Paragvaja i Bolivije.

Opis i staništa

Thorncia živi u plitkoj vodi. Obalna područja vodnih tijela zasjenjena luksuznim tropskim zelenilom, obiljem hrane, toplinom, dugim dnevnim svjetlom - povoljni uvjeti koje je priroda stvorila za prebrzo školovanje riba.

Svakodnevna prehrana ovih predstavnika vodene faune koji žive u divljini raznolika je i predstavljena živom hranom. Jelovnik uključuje insekte koji su pali u vodu, njihove ličinke, crve i male rakove koji u velikom broju žive u susjedstvu.

Spretne ribe za uzgoj pripadaju obitelji haracin. Lako se prilagođavaju novim životnim uvjetima, izdržljivi su, dobro se razmnožavaju u zatočeništvu, nisu agresivni, vrlo aktivni i pokretni.

Zeleni trn
Zeleni trn

Izgled ribe prilično je skroman. Tijelo je tamno srebrne boje. Njegova duljina doseže 5-5,5 cm. Tijelo je bočno spljošteno i ima obris u obliku dijamanta. Na obje se strane odozgo prema dolje protežu tri okomite pruge tamne boje. Jedan prelazi preko oka, drugi se nalazi iza operkula, treći potječe od leđne peraje i proteže se gotovo do trbuha. Riba je razvila peraje: leđnu i trbušnu.

Potonja se proteže duž cijelog trbuha do repa ribe i izgleda poput svečane suknje.Ženka je veća od mužjaka, njezina je odjeća veličanstvenija. Visoka leđna peraja usmjerena je prema gore. U mužjaka je duži i viši, što ih razlikuje od ženki. Na bokovima su smještene velike oči sa žutim irisima. Donja čeljust se malo gura prema naprijed.

Ribu možete kupiti u gotovo svakoj trgovini za kućne ljubimce.

Postoji nekoliko vrsta trnja:

 1. Thorncia albino. Tijelo i peraje gotovo su prozirni, imaju ružičastu nijansu. U
 2. inače se ne razlikuje od svoje rodbine ni po uvjetima pritvora ni po navikama.
 3. Trnje vela. Ova se sorta uzgaja u Europi. Karakteristična su karakteristika duge luksuzne peraje koje lepršaju u laganom velu pri kretanju. Zbog osobitosti unutarvrste, križanje je teško uzgajati.
 4. Thorncia-karamela. Karamelske ribe dobivaju svoju iridescentnu boju kao rezultat umjetnog bojanja. Ružičastu, zelenu, žutu, plavu, ljubičastu boju riba dobiva ubrizgavanjem boje. Akvarij s ukrasnim ribama, stvarajući kaleidoskopske slike svojim brzim kretanjem, izgleda vrlo impresivno. Ova vrsta dobavlja se najčešće iz Azije. Tamo se bave bojanjem i uzgojem karamela na farmama. Strane smetnje, koje vode do dobivanja bizarnih boja, ne prenose se na potomstvo. Vremenom vesela odjeća blijedi, postaje bezizražajna. Prirodne osobe koje su dosegle starost također gube zasićenost boje..
 5. Thornsia glofish (GloFish). Posjetnica ribe je fluorescentna boja. Ova je vrsta uzgojena pomoću transgenih tehnologija, uvođenjem DNK meduza i koralja u DNK ribe. Za razliku od karamela, boja se prenosi na potomstvo.

Važno! Nakon što ste kupili karamele od dugih riba, kao i bilo koje druge, trebate ih neko vrijeme držati u izolaciji. Nakon promatranja kućnih ljubimaca 10-14 dana, provjeravajući jesu li zdravi, nove doseljenike možete presaditi u zajednički akvarij. Ovo bi se pravilo trebalo primijeniti i na nove biljke, dekor.

GloFish okretanje
GloFish okretanje

Održavanje i njega

Tipično jato karamela sastoji se od 7-9 jedinki. No, što više trnja ima u obitelji, to više ostavlja dojam. Volumen akvarija određuje se brzinom od 10 litara vode po jednoj odrasloj ribi.

Zahtjevi za vodom:

 • temperatura - 23-25 ​​° S;
 • tvrdoća vode ne smije prelaziti 16-18 ° dGH;
 • razina kiselosti - 6,0 - 7,5 pH.

U akvarij treba smjestiti umjeren broj biljaka. Bolje je saditi vodenu floru oko perimetra akvarija. Dobro je kupiti biljke koje pužu površinom kako bi akvarijske ribe ternacije imale više prostora za igru ​​i kupanje u središtu. Biljke s malim listovima najbolje odgovaraju:

 • higrofil;
 • ehinodorus;
 • javanska mahovina;
 • kriptokorina.

Akvarij možete ukrasiti kamenjem, grottama. Filtracija i prozračivanje su vrlo važni. Oprema za ove svrhe koristi se standardno, prikladno za uređenje konvencionalnog akvarija. Obavezno provodite tjedno čišćenje tla, zamjenjujući 1/4 vode. Sitni šljunak, riječni pijesak, sitni šljunak koriste se kao tlo.

Javanska mahovina
Javanska mahovina

Ako je vlasnik stekao bodlje prirodne boje, bolje je odabrati stražnji zid akvarija i tlo u svijetlim bojama, a svijetle karamele izgledat će vrlo impresivno u akvariju s tamnim stražnjim zidom i tamnom zemljom..

Za osvjetljenje koristite fluorescentne svjetiljke male snage kako biste spriječili pregrijavanje i toplinske opekline kućnih ljubimaca. Osim toga, karamele ne vole presvijetlo osvjetljenje. Karamelsko trnje čiji se sadržaj provodi u skladu sa svim normama i pravilima, razigrano i neumorno, može iskočiti iz vode. Stoga je prisutnost poklopca na akvariju obavezna..

Pažnja! Kada odabirete mjesto za instaliranje akvarija, morate isključiti mogućnost izravnog izlaganja sunčevoj svjetlosti na njemu..

Kompatibilnost

Živeći u jatu u akvariju dovoljne veličine, u skladu sa svim potrebnim zahtjevima, riba karamela ponaša se apsolutno mirno. Dobro koegzistiraju s laliusima, gouramijima, molijevima, mačevima i ostalim poslušnim ribama. Gerinoheilus i ancistrus pomoći će vam održavati akvarij čistim skupljajući ostatke hrane s tla. Susjedi ne smiju biti manji od trnja.

Usamljena riba karamela postaje nervozna. Često napada druge ribe otkidajući im dijelove peraja i repova. Agresivnost se očituje kod pojedinaca koji žive u posudi s previše ribe, u kojoj, štoviše, nemaju dovoljno mjesta za sklonište.

Na njih negativno utječe blizina bodljika, ciklida, kokera, karapaca, egzodona. Spore ribe s prekrivenim repovima i perajama i ribe koje su im inferiorne u veličini djeluju nadražujuće za trnje.

Čime hraniti?

Da bi održale zdravlje i dugovječnost, riba treba potpuno uravnoteženu prehranu. Akvarijske biljke, kao hranu, karamele ne zanimaju. Ribe u zatočeništvu hrane se suhom hranom, jako vole životinjsku hranu: dafnije, kiklopi, cortetra, kozice od salamure. Oni jedu i male gliste.

Daphnia
Daphnia

Ne trebate dodavati karamele u monotonu prehranu, koristeći, na primjer, samo granule ili tanjure. Ternecije su grabežljivci podrijetlom. Živa hrana mora biti osnova jelovnika. Pune ih posebnom hranilicom kako bi ribe imale vremena pokupiti hranu u vodenom stupcu. Napokon, struktura donje čeljusti ne dopušta trnju da jede hranu koja je pala na dno.

Prehranu možete diverzificirati tako što ćete svoje favorite počastiti struganim smrznutim mesom. Ne smijemo zaboraviti na vitamine i posebne dodatke koji će ribama pomoći u održavanju zdravlja i ljepote..

Reprodukcija

Riba je spremna za razmnožavanje, doseže veličinu od 3-4 cm, a njezina starost tada doseže 8 mjeseci. Uzgoj trnja vrlo je zanimljiv proces. Mrijestili se akvarij mora imati zapreminu od najmanje 30 litara. Dno je obloženo mahovinom, temperatura vode dovodi se do 24-26 stupnjeva. Nakon 1-2 dana, kada se voda u posudi slegne, u nju se stavi nekoliko proizvođača.

Obilna živa hrana i postupni porast temperature vode pridonose činjenici da se 5-7. Dana boravka u izolatoru, nakon aktivnog udvaranja mužjaka, njegova djevojka počne mrijestiti, a gospodin je odmah oplodi. Ovaj postupak traje 3-4 sata. Tijekom jednog mrijesta ženka pusti do 1000 jajašaca. Nakon mrijesta, roditelji se uklanjaju iz akvarija, inače će pojesti jaja.

Temperatura vode održava se na 28 stupnjeva. Sutradan se iz jajašaca pojave jedva primjetne ličinke. Nakon dva ili tri dana mlade životinje počinju plivati. Značajno je da će mnogi mladici sigurno umrijeti kada uzgajaju trnje. To će se dogoditi zbog vrlo male veličine mladunaca, njihove slabosti, ponekad nemogućnosti pronalaska hrane na vrijeme.

Mladunci se hrane posebnom ili redovnom hranom koja se prethodno zdrobi u prašinu. Kako mladice rastu, počinju se sortirati, ostavljajući veće, dajući manjima priliku da ojačaju i prežive..

Koliko trnja živi u akvariju?

Ako vlasnik poštuje odgovarajuće uvjete za održavanje akvarija i brigu o svojim stanovnicima, pojedinac može živjeti 5-6 godina.

Spretne ribe zahtjevne su prema pravilima održavanja i njege. Imunitet umrljanih pojedinaca slabiji je od imuniteta prirodnih srodnika. Otrovni učinak kemijske boje na tijelo ribe osjeti se. Podložnost raznim bolestima i infekcijama češće se očituje, što rezultira kraćim životnim vijekom.

Ternetija
Ternetija

Dugotrajni prijevoz s uzgajališta također ostavlja svoj trag na svakoj seriji osjetljive robe. Na putu karamele mogu oboljeti od stresa.

Imunitet neobojanih bodlji prilično je jak. Vrijednom brigom rijetko obolijevaju. Loše zdravstveno stanje ribe može se odmah prepoznati promjenom boje i smanjenjem aktivnosti. Da biste izbjegli pojavu patogene mikroflore u akvariju, morate slijediti pravila prevencije:

 1. Potrebne su ribe i biljke u karanteni do tri tjedna.
 2. Hrana treba biti visokokvalitetni i certificirani.
 3. Ne prekomjerno hranite ribu.
 4. Održavajte potrebno zahtjevi za kakvoćom vode u akvariju. Koristite samo taloženu vodu.
 5. Izbrišite odmah ostaci hrane i otpadni proizvodi iz posude.
 6. Na vrijeme za proizvodnju zamjena akvarija većim volumenom kako bi se izbjegla prenapučenost.

Zaključak

Brinući se o kućnim ljubimcima, osoba se obogaćuje novim saznanjima, shvaćajući tajne prirode, dobiva veliko zadovoljstvo komunikacijom s istomišljenicima. Ugodne kućne večeri, pozitivne emocije, dobro raspoloženje, oduševljenje djece i unuka, prijatelja i susjeda bit će nagrada vlasniku krhkog blaga za strpljenje, za njegov rad i toplinu. Briga za one koje smo ukrotili čini nas boljima, ljubaznijima, čovječnijima.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako