Pauk lijevka: opis, strukturne značajke, otrovan ili ne

Lijevak paukSvi se prema paucima odnosimo drugačije. Za neke se užasavaju, dok se drugi dive tim stvorenjima, a proučavanje njihovog ponašanja postaje smisao života. Postoje otrovne i potpuno bezopasne sorte. No, kojoj vrsti pripada pauk lijevak, gdje se može naći u prirodi, kako izgleda, što jede - o tome ćemo razgovarati u ovom članku.

Kako izgleda

Lijevak pauk (trava, tunel, lijevak) je životinja iz podreda Opisthothelae iz porodice agelenida, u kojoj su poznata oko 42 roda koja se sastoje od više od petsto vrsta.

Dali si znao? "Ago lene", odakle potječe ime obitelji, znači "bojažljivo djelovati", "nejasno se kretati".

Predstavnici vrste razlikuju se po posebnom načinu kretanja: zaustave se, smrznu se i ponovno krenu u potjeru. Istodobno, predstavnici drugih obitelji prave glatke crtice. Zvali su ih lijevci za oblik paučine, a biljni se nazivaju zbog njihove sklonosti naseljavanju na livadama, u travi..Lijevak paukPauk lijevka ima prosječne parametre:

 • raspon nogu - 6–21 mm;
 • ovalni trbuh;
 • kruškast ili ovalni nesplošeni leđni karapaks (karapaks);
 • ženke su nešto veće od mužjaka, ali mužjaci imaju veće školjke;
 • boja pauka lijevka može biti različita - od svijetlosmeđe do crne;
 • tijelo je prekriveno pernatim dlakama;
 • neke vrste imaju uzorak na trbuhu i na ljusci;
 • prednji par nogu je uvijek duži. Noge su same prekrivene moćnim bodljama i senzilom, na krajevima se nalaze tri kandže, što potvrđuje sposobnost pauka da tkaju mrežu. Kandže su također prekrivene bodljama, čiji je broj i mjesto taksonomskog karaktera;
 • obično su šape mužjaka nešto tanje.

Dali si znao? Sydneyova paukova mreža koristi se u proizvodnji optičke opreme - uz njezinu pomoć primjenjuju se križići.

Lijevci imaju 6 jednostavnih i 2 komplicirana vidna organa. Približno su jednake veličine i nalaze se u parovima na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Pauci u travi slabo vide, pa se orijentiraju pomoću senzora na prednjim nogama. Chelicerae su snažne, usmjerene prema dolje.Lijevak paukNa trbuhu se nalaze 2 para arahnoidnih bradavica, stražnje su izdužene i često strše unatrag, nalik repu, prednje su široko razmaknute. Ispred bradavica otvara se jedna ravna spirala. Pauci dišu plućima i dušnikom.

Sydney (australski)

Sydneyjev lijevak-pauk otrovni je pauk koji izlučuje najjači otrov u ogromnim količinama. Predstavnici ove vrste imaju duge chelicerae, što ih čini vrlo opasnima..

Glavno stanište je Australija, Novi Južni Wales. Pauk se nastanjuje u šumama i u naseljima naseljenim ljudima, gdje grade vlage u vlažnim, zasjenjenim područjima. Nerijetko se znaju ušuljati u dvorišta kuća i završiti u bazenima..

Važno! Unatoč činjenici da se rijetko susreću s ljudima, pauci u lijevku u Sydneyu prilično su agresivni u situaciji ako im nešto prijeti..

Prije napada, grabežljivac zastrašujuće pogleda, podižući prednje noge i otkrivajući očnjake. Ne zna sažaljenje za počinitelja, pa ugrize brzo, ponekad i nekoliko puta.

Veličina ove vrste je mala - 1,5-3,5 (javlja se do 7) cm, ali njihove su kelicere veće od očnjaka smeđe zmije i toliko su snažne da mogu progristi nokatnu ploču.Pauk lijevak u SydneyuOtrov sidnejskog pauka sadrži tvar koja utječe na živčani sustav i utječe na rad svih ljudskih organa. Muški ugriz može čak i ubiti. Istodobno, samo svaki šesti ugriz izaziva negativnu reakciju. Krajem 20. stoljeća izumljen je protuotrov i od tada nije zabilježena smrt..

Smeđi pauk samotnjak

Coelotes terrestris je mala životinja duga oko 7-14 mm. Boja teleta na vrhu je svijetla, crveno-smeđa, na cefalotoraksu i trbuhu su tamno sive mrlje. Trbuh je taman, bez uzorka.

Dali si znao? Oko 5% svjetske populacije pati od arahnofobije - straha od pauka.

Glavno stanište: Europa, Kina, Turska, Srednja i Južna Amerika, Australija. Živi u korijenju crnogoričnog drveća, u leglu mahovine. Pustinjakov omiljeni plijen - insekti i njihove ličinke.

Pustinjakinje su majke pune ljubavi koje se brinu o svojim paucima oko mjesec dana. Štoviše, ako netko naruši njihov mir, ženka nemilosrdno ubija počinitelja, a zatim se jede i hrani bebe sa žrtvom.Smeđi pauk samotnjakOvu vrstu odlikuje vlastiti komunikacijski sustav. Primjerice, ako djeca žele jesti, dotaknu udove ženku koja razumije da je vrijeme za hranjenje beba..

Brownie

Najpoznatije vrste lijevka. Ovaj je pauk mali - 10-15 mm. Ženka je veća od mužjaka..

Predatori su obojeni u žuto i često se nastanjuju u kućama, ormarima, šupama i drugim sobama. Tamno smeđi leopard print često je vidljiv na stražnjoj strani. Ako se voljom sudbine kućni pauk udaljio daleko od osobe, nastanio se u udubinama, starim panjevima, pod korom drveća.

Dali si znao? Po ponašanju domaćeg grabežljivca možete predvidjeti vrijeme. Ako mirno sjedne u središte mreže, onda je kiša. Ako je pauk počeo uređivati ​​dom i tkati novu mrežu, bit će suhog, vedrog vremena.

Ova vrsta postavlja paučinu u uglove prostorija. Na prvi pogled djeluje ravno, ali središte naglo pada u dubinu kuta. Mužjak možda uopće ne plete mrežu i lovi poput pauka skitnice.

Najaktivniji je pogled noću. Ne zbraja rezerve žrtava, odmah jede plijen. Hrani se muhama, stjenicama, moljcima, ličinkama drveća i ostalim malim kukcima.Kućni paukOtrov ovih pauka malo je proučavan, iako brownie može ugristi kožu kroz ugriz. Ako se predator osjeća ugroženim, može ugristi, ali slučajevi trovanja još nisu opisani.

U potrazi za ženom, mužjak se može popeti u kade i školjke i često ne može sam izaći odatle. Pronašavši prebivalište ženke, pauk pažljivo dodiruje mrežu šapama i čeka s ruba: ako ga pauk zbuni sa žrtvom, ima priliku pobjeći. Ako ženka ne krene u lov, to znači da je signal primljen, a mužjak se polako pomiče do žive cijevi. Nakon parenja, pauk polaže jaja u nekoliko malih čahura i vješa ih na mrežu.

Upoznavanje najopasniji pauci u Australiji.

Labirint

Agelena labyrinthica, labirintni pauk tipičan je primjerak lijevka. Tijelo joj zajedno s nogama doseže dužinu 1,3–2,1 cm. Karapak je sivo-žuti, crveno-smeđi ili žuto-smeđi, s dvije udubljene uzdužne pruge tamnije sjene.

Na duguljastom trbuhu primjećuju se paukolike bradavice slične repovima. Dlake na trbuhu čine obrazac riblja kost. Noge bez uzorka, tamno smeđe. Imaju moćne bodlje i senzilu.Pauk labirintRasprostranjen u paleaktičkoj regiji, preferira suha, dobro osvijetljena mjesta: grmlje, polja, proplanci, livade, padine. Često se može naći na cestama, u povrtnjacima i na pustošima..

Pauk labirint proteže se u travi i grmlju paučine promjera oko pola metra, pojačavajući je okomitim nitima. Ispod mreže ima skriveni dio koji prelazi u cijev, u kojoj se grabežljivac skriva, čekajući plijen. Vuče žrtvu unutar cijevi.

Važno! U ovoj vrsti lijevka mužjaci i ženke tkaju mreže istog oblika..

Živa cijev ima zakrivljeni oblik. Otvoren je s obje strane (jedna strana gleda u mrežu, druga je izlaz), a ostatak je prikriven suhim lišćem.

Pauci labirinti pare se usred ljeta. U ovom slučaju, mužjak dolazi do stana ženke i daje joj signal. Ako nakon parenja mužjak nema vremena za mirovinu, ženka ga pojede.Pauk labirintZa mjesec dana, bliže jeseni, ženka prepravlja lovačku mrežu u čahuru i uvlači je u svoje prebivalište, tkajući za nju zasebnu cijev. Tamo će mladi prezimiti i moći će otići tek na proljeće..

Stanište i ponašanje

Pauk-lijevak živi na svim kontinentima:

 • Euroazija;
 • Afrika;
 • Sjeverna i Južna Amerika;
 • Australija.
Ovi pauci ne žive samo tamo gdje snježni pokrivač neprestano leži. Lijevci se naseljavaju na travnatim suhim poljima, u grmlju, ispod kore drveća, u kamenju, na stijenama, u kućama, nestambenim zgradama, špiljama. Najčešće se pauci mogu naći u blizini stambenih zgrada u jesen, kada mužjak traži ženku.

Pročitajte također, kako izgleda najveći pauk na zemlji i koje su dimenzije.

Unatoč agresivnom ponašanju, većina vrsta lijevka moljca je bezopasna. Pauk-lijevak vodi noćni način života, jer dnevna temperatura negativno utječe na njih - dehidrira. Vrhunac aktivnosti je nakon obilnih kiša.

Kako vrti mrežu i što jede

Pauk lijevka tka gustu vodoravnu mrežu koja se konvergira prema dolje u obliku lijevka. Mreža je podržana vertikalnim nitima potpore. Nije ljepljiv, već labav: ulazeći na njega, mali se insekti utapaju i ne mogu izaći.Pauk i mrežaGornji vodoravni dio mreže pretvara se u prikriveni donji dio, koji se pretvara u utočište grabežljivca - cijev koja obavija nerc. Tamo pauk čeka signal, nakon čega istječe i ugrize žrtvu. Odvodi plijen u svoju rupu i tamo ga jede (ili bolje rečeno, usisava ga).

Pauci love samo prevrtljive životinje. Ako se plijen smrzne, grabežljivac ga prvo provocira trzajući mrežu i strpljivo će čekati, ali ga neće odmah dodirnuti.

Važno! Neki pauci možda nemaju mreže, ali svi imaju nerc.

Budući da se paučina brzo začepljuje, pauci se dugo ne zadržavaju na jednom mjestu. Nakon 2-3 tjedna napuštaju minke i traže drugo mjesto boravka.

Većina pauka-lijevka aktivni su noću, a samo Malthonica lehtineni može loviti i danju i noću. Pauk lijevka hrani se raznim (ponekad čak i opasnim) člankonošcima. Njihov glavni plijen su:

 • hitinizirane muhe;
 • komarci;
 • cikade;
 • mali pauci;
 • medonosne pčele;
 • Bube ortotera;
 • mravi.
Lijevak pauci i plijenNakon što žrtva uđe u mrežu, grabežljivac brzinom munje istrči, lansira helicere u tijelo i ubrizgava otrov i enzime koji unutrašnjost žrtve pretvaraju u kašu.

Pauk-lijevak ne žvaće žrtvu, oni jednostavno isisavaju već obrađenu utrobu, čekajući da enzimi dovrše svoj posao.

Bit će vam zanimljivo čitati o tome, kako i zašto pauk tka mrežu.

Reprodukcija

Pauk lijevka za parenje ne razlikuje se od procesa kod mnogih vrsta i događa se usred ljeta. Sve započinje udvaranjem, kada mužjak, pronašavši žensku mrežu, počne odmjereno tapkati po njoj. Tako dovodi ženku u stanje transa..Pauk lijevka za parenjeNakon što pauk padne u zaborav, postane ravnodušan na sve i ne opire se, pauk je odvuče na mjesto prikladno za sebe i pari se. Nakon spolnog odnosa, mužjak i ženka žive zajedno nekoliko tjedana, nakon čega pauk pokušava pojesti mužjaka. Na kraju ljeta ženka plete čahuru, polaže je u svoju jazbinu ili nove stambene prostorije pored svog prebivališta i tamo polaže jaja..

Dali si znao? Prvi pauci pojavili su se na našem planetu prije otprilike 400 milijuna godina.

Korist i šteta

Svi pauci tkaju mreže koje su neugodne i dosadne u kući. Neobična okretnost i neugodan izgled čine nas užasnutima samo na jedan njihov spomen. Ali sve je to ništa u usporedbi s nesumnjivim prednostima.Pauk-lijevakPrije svega, svi su pauci grabežljivci. Ubijaju velik broj insekata, uključujući muhe, komarce, mušice. Neki su u stanju ubiti stotinjak insekata dnevno. Takav grabežljivac (na primjer, brownie) mirno sjedi u kutu i hvata insekte u svojim mrežama.

S druge strane, neke su vrste opasne za ljude, a njihov otrov može dovesti do nekroze kože ili smrti..

Dali si znao? Prema popularnom vjerovanju, pauk u kući donosi prosperitet i mir. No, znanstvenici su manje romantični: ako je takav grabežljivac namotan u kuću, to znači da u kući ima mnogo insekata..

Kao što vidite, pauci nisu strašna čudovišta koja su nam došla s drugih planeta. Naravno, nisu svi sigurni, ali njihovo ponašanje zaslužuje pažnju, a instinkti lova omogućuju vam da se riješite mnogih dosadnih i ponekad ne bezazlenih insekata.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako