Viske za mačke: recenzije veterinara i potrošača o hrani

Viske s govedinom i janjetinomWhiskas je hrana ekonomske klase koja se prvi put pojavila na ruskom tržištu prije nekoliko desetljeća. Tijekom godina prodaje u Rusiji ova je hrana stekla razne mitove i predrasude. Vrijeme je da saznamo jesu li glasine o ovoj hrani stvarne i je li moguće mačku hraniti viskama? Pokušajmo dati odgovor na ovo važno pitanje za većinu vlasnika kućnih ljubimaca..

Mogu li hraniti mačku viskama? Prednosti i štetnosti hrane za životinje

To je možda pitanje koje vlasnici mačaka najčešće postavljaju. Iako su forumi ispunjeni raznim kritikama, od pozitivnih iskustava do sjajnih negativa, interes vlasnika i uzgajivača mačaka za te proizvode ne nestaje. Koji je razlog?

  1. Ovo je pristupačna hrana za mačke.
  2. Mačke ga vole.

Štoviše, svi vlasnici vole svoje ljubimce razmaziti poslasticom. Mačići su poput djece koja svom pahuljastom ljubimcu neće propustiti pružiti ukusnu poslasticu. Dakle, vlasnici mačaka gledaju izloge "Whiskasa". No, da bismo pravilno razumjeli je li moguće hraniti se viskama, potrebno je saznati koja je korist za mačku, a koja štetna. O tome koje proizvode mačka treba pročitati možete iz posebne literature..

Mačja hrana mora biti uravnotežen i blizu hrane koju jedu prirodno. Dakle, mačke trebaju masnoće i proteine ​​koji se nalaze u mesu, kao i određenu količinu ugljikohidrata. Vrlo je lako saznati odgovara li "Whiskas" tim pokazateljima ako se upoznate sa sastavom ove hrane.

Sastav hrane za mačke ekonomske klase

Proizvođač najpopularnijih robnih marki hrane za pse Whiskas, Kitekat i Pedigri, Chappi je Korporacija Mars, koja djeluje Viske sa zecomu gotovo svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ovo "čudovište" iz industrije ima dobro oglašavanje za svoj proizvod u medijima, ogroman izbor različitih ukusa, tako da jednostavni uzgajivači mačaka imaju povjerenja u ovog proizvođača, hraneći svoje ljubimce proizvodom tako velike marke. Istodobno, proizvođač nudi široku paletu obroka za suhu i mokru hranu od viskija:

  • za mačke starije od 7 godina;
  • za odrasle mačke;
  • za mačiće do godinu dana;
  • za poslastice;
  • za kastrirane mačke.

Atraktivno oglašavanje i prekrasno pakiranje, lijepa imena hrane. Što stoji iza svega ovoga? Pogledajmo što je uključeno u suhi sastav Whiskasa i pročitajmo kritike.

U Americi proizvođač mora na pakiranju objaviti sastav hrane. U našoj zemlji ta obveza nije zakonski utvrđena, stoga se mogu naći potpuni podaci o sastavu samo na web mjestu proizvođača Whiskas u SAD-u. Razmotrimo primjer takve hrane kao što je Whiskas "Mesne selekcije" .

Masti najmanje 14,0%, bjelančevine najmanje 36,0%, vlaga najviše 13,0%, vlakna najviše 5,0%, hondroitin sulfat najmanje 310 mg / kg, kalcij najmanje 2,0%, linolna kiselina minimalno 1,5%, cink minimalno 160 mg / kg, fosfor minimalno 0,9% , vitamin E najmanje 160 U / kg, vitamin A najmanje 12 000 U / kg, glukoza najmanje 410 mg / kg, taurin najmanje 0,2% .

xdobar sastav koji sadrži:

  • hondroitin i glukoza za prevenciju bolesti kostiju, površina hrskavice, kao i jačanje zglobova i ligamenata. Ove su elemente britanske mačke posebno potrebne tijekom svog rasta..
  • taurin, ovaj je element odgovoran za vid, kardiovaskularnu funkciju tijela, normalno funkcioniranje imunološkog i živčanog sustava.
  • vitamine, vjerojatno ne treba podsjećati na njihove blagodati.

Glavne komponente suhe hrane WHISKAS

Kukuruzni glutin i kukuruz, nusproizvodi od peradi, mljevena pšenica, životinjska mast, pšenično brašno, prirodni okusi puretine i piletine, pivski kvasac, riža, sol, kalijev klorid, taurin, kolin klorid, kalcijev karbonat, DL-metionin, kalijev jodid, cinkov sulfat, DL-alfa tokoferol acetat (izvor vitamina E), niacin, ekstrakt yucca schidigera, vitamin A, bakreni sulfat, tiamin mononitrat (vitamin B1), vitamin B12, magnezijev sulfat, riboflavin, piridoksin hidroklorid (vitamin B6), D-kalcij pantotenat, folna kiselina, biotin, vitamin D 3.

Drugim riječima, dodaju tijekom proizvodnje stočne hrane ekonomske klase razni iznutrice: kao što su: rogovi, glave, kljunovi, kopita, jednjak, crijeva, slezena, bubrezi, krv, pluća, dijelovi trupa, tetive i masti. Odnosno, proizvodi koji se odbacuju tijekom proizvodnje hrane za ljude (mogu sadržavati tumore, uključujući i maligne, to mogu biti mjesta na kojima se nakupljaju antibiotici i hormoni itd.).

Sve u svemu, Whiskas je kvalitetna hrana i itekako vrijedi novca. Njegov je sastav 13% proteina dobivenih iz mesa, iznutrica i koštanog brašna. Ljudi koji ne razumiju osnove dobre prehrane kućnih ljubimaca mogu reći da su iznutrice loše. Ali ako pročitate preporuke za hranjenje mačaka prirodnom hranom, tada će se reći da je hranjenje iznutrica OBAVEZNO. Budući da upravo u jetri ili buragu sadrži najveću količinu korisnih i hranjivih tvari.

Što proizvođač dodaje hrani u ekonomskoj klasi (kitikat, viske itd.)?

Viske s piletinomKako bi sačuvali hranjive sastojke u hrani, proizvođači često koriste posebne aditive. Tvar poput etoksikina dodaje se u hranu kako bi se povećao rok trajanja i sačuvale hranjive tvari u hrani. FDA u Americi nije zabranila ovaj konzervans u proizvodnji stočne hrane, jer nije bilo dokaza o štetnim učincima na zdravlje..

Butilhidroksitoluen i butilhidroksianizol aditivi su hrani koji se koriste u proizvodnji hrane za mačke. Rijetko se koriste za ljude, ali se često nalaze u hrani za životinje. Njihov je zadatak produljiti vijek trajanja i kvalitetu krme..

E250 koncentrat za hranu ili natrijev nitrit koristi se kao konzervans za proizvodnju mačje hrane i ostale stočne hrane. Aditiv nema štetan učinak na tijelo, ali u slučaju predoziranja čistim nitritima moguće je trovanje. Sposobni su brzo se apsorbira iz želuca u krv te vezivanjem hemoglobina i ne dopuštanjem prolaska kisika. Takva reakcija zahtijeva koncentriranu dozu tvari.

Kao što veterinari kažu u recenzijama, mnoge bolesti povezane s oslabljenim imunitetom mačke nastaju zbog nepropisno odabrane hrane za kućne ljubimce.

Viske ili prirodna hrana? Mišljenja i kritike

Whiskas jastučićiNaravno, među mačkama postoje različite nervozne mačke. Neki izvrsno grickaju "Whiskas" s prirodnom hranom, a ako je vlasnik zaboravio ili nije imao vremena poslužiti suhu hranu za večeru, lako mogu jesti meso i piti mlijeko. Ali postoje i mačke koje bez Whiskasa jednostavno štrajkuju. A nevolja je u tome.

Stoga vlasnici trebaju pažljivo razmotriti, odlučujući hoće li mačića hraniti viskama? Da bi se izbjegli problemi s prehranom i zdravljem životinje, treba posjetiti veterinara nekoliko puta godišnje. Ne postoji prava ili pogrešna hrana, postoji samo hrana koja odgovara vašem ljubimcu. Štoviše, proizvođači upozoravaju kupca na to koliko je važno odabrati pravu prehranu.

Međutim, "Whiskas" je uspješno i dalje na izlozima, a vlasnici mačaka ga uspješno kupuju za svoje ljubimce. Zašto?

Vjerojatno, ne vjerujući recenzijama na Internetu, ili zato što se i sami žele uvjeriti u opasnosti ove hrane ili možda jednostavno nemaju drugog izbora (iako danas na polju industrijske hrane za mačke postoji poprilično puno alternativa). Pa ipak, tvrdeći da "Whiskas" ponekad nema ni 5% hranjivih sastojaka potrebnih za mačke, a najčešće je to škrob, soja i samo vrlo mala količina mesa - glavni izvor takvih bjelančevina potrebnih životinjama, zaključak sam sugerira: poželjno je ljubimac prirodna i domaća hrana. Naravno, ovdje postoje i neke nijanse: ovu je hranu teško uravnotežiti i uznemirivati ​​je neprestano, ali ono što se ne može učiniti iz ljubavi prema krznenom članu obitelji.

Naravno, hranjenje mačića jeftinom hranom ne može dovesti do ničega dobrog. Ali što učiniti kad je mačka već "ovisna" o ovisnoj hrani. Kako odviknuti mačku od Whiskasa?

Ako mačka odbije drugu hranu, počnite se navikavati postupnim dodavanjem kvalitetnije hrane u viske. To životinja mora učiniti nezapaženo, počevši od malih doza i na kraju dovodeći do potpunog istiskivanja nekvalitetne hrane s jelovnika kućnog ljubimca. Ponekad su potrebni mjeseci, a ponekad i godine..

viske za sterilizirane mačke

Uvijek postoje iznimke od bilo kojeg pravila. To se također odnosi na zdravlje mačaka koje jedu "Whiskas". U nekima je tijelo toliko snažno da će moći prihvatiti raznovrsnu hranu, dok drugi daju alarmantne simptome nakon nekoliko hranjenja s "pogrešnom" hranom. Ako kupujete industrijsku hranu za životinje, to bi trebala biti visokokvalitetna hrana, barem "premium". Prirodnu hranu možete hraniti ako odaberete pravu kombinaciju mesa, mliječnih proizvoda, povrća i žitarica.

Lera, Voronjež

Ja sam kategorični protivnik takve mačje hrane i pišem samo negativne kritike. Iako sam ih povremeno hranio, jer što je još lakše i prikladnije, u sliv sam sipao jastuke i bez brige.

I, naravno, kad se malo mače pojavilo u našoj kući, dobio je i Whiskas, mačka je bila mješanac, pokupili smo ga u dvorištu i bio je zadovoljan bilo kakvom hranom. Pukao sam gotovo sve što se do tada nudilo, dok nisam probao hranu, promjene su se pojavile gotovo odmah, mačka je postala puno agresivnija, uopće nije percipirala nikakvu drugu hranu, nije ni jela ribu i meso. Pokušaji prekvalifikacije bili su neuspješni, jednostavno je počeo gladovati. Rezultat je bio bolest genitourinarnog sustava, uzrok je bila suha hrana.

Marina Moskva

Prilično izvrsna hrana za svakodnevno hranjenje. Ali kako kažu - svemu se mora pristupiti odgovorno. Važno je hraniti se dijetom, a najmanje nekoliko puta dnevno hraniti prirodnom hranom ili mokrom hranom, a također mačića jednom godišnje vodite liječniku. A ako hranite samo suhu hranu 24/7, nemojte pratiti njegovo zdravlje, tada se mogu pojaviti razne čireve. Dečki, ova se hrana prodaje u 20 zemalja svijeta, a sastav je svugdje približno jednak. Dakle, morate započeti sa sobom. Sretno svima i pažnja našoj manjoj braći.

Aleksej Kijev
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako