Mačji zavoj: uzorci i upute za izradu

Osoba koja je preživjela operaciju osjeća nelagodu i bol, ali razumije važnost održavanja integriteta šavova za njihovo brzo zacjeljivanje. Kućni ljubimci u bolovima žele uništiti izvor - šavove i lizati ranu, ovo je instinkt i tu se ništa ne može učiniti. Aparat za mačke koristi se za zaštitu od nenamjernog samoozljeđivanja. Shvatimo u kojim je slučajevima zavoj potreban, što je to i kako koristiti ovaj pribor.

Funkcionalna svrha zavoja za mačke

Postoperativna mačja traka (pokrivač) koristi se za zaštitu šavova ili ožiljaka nakon bilo koje operacije na trbuhu, bez obzira na spol životinje. Najčešća svrha postoperativnog pokrivača je zaštita šava na boku mačke nakon sterilizacije. Zaštitni zavoj ima nekoliko važnih funkcija:

 • Zaštita šava ili ožiljka od ulaska prašine - sprečava moguće upale.
 • Šav prekriven pokrivačem nije dostupan za lizanje. Mačji jezik prilično je hrapav, a slina, zajedno s prirodnim antisepticima, sadrži milijune bakterija koje mogu pokrenuti upalni proces.
 • Velika deka koja pokriva dlaku i ograničava fleksibilnost ljubimca, smanjuje rizik od divergencije šavova prilikom lizanja stražnjih nogu i prepona.
 • Iz svježeg šava može se izdvojiti krv ili ichor koji se osuše na vunu. Ljeti suptilan miris raspadajuće krvi privlači pažnju parazita, muha i drugih prijenosnika infekcije. Ispod pokrivača stavljaju se higijenske salvete koje upijaju izlučevine, što uvelike pojednostavljuje postupak njege šavova.

Bilješka! Korištenje dodatka nije obavezno, nisu sve mačke sklone polizati ili otkinuti šavove. Štoviše, postoje tehnologije šivanja, nakon kojih je nošenje zavoja nepoželjno. Za detalje kontaktirajte liječnika koji će upravljati ljubimcem..

Vrste zavoja i načini njihove izrade

Ako se vaš ljubimac suočava s ozbiljnim liječenjem, pobrinite se za izradu pokrivača unaprijed. Vjerujte mi, nakon operacije imat ćete dovoljno brige. Događa se da se operacije izvršavaju hitno, u tom se slučaju zavoj kupuje u veterinarskoj klinici. Industrijski zavoji smatraju se jednokratnim, rijetko se savršeno uklapaju u veličinu, proizvodi su kratkog vijeka, brzo se kvase i trgaju, međutim, prvih 10-12 sati služe kao dostojna alternativa.

Najsigurnija metoda je sama sašiti mačji zavoj. Srećom, uzorci i proizvodne metode nisu tajna, a postupak proizvodnje prilično je jednostavan i to mogu učiniti čak i početnici u poslu krojenja i šivanja..

Kupljena deka za višekratnu upotrebu

Netipičan proizvod za trgovine za kućne ljubimce, međutim, pribor se može naći na web mjestima za online kupnju. Češće se zavoji razlikuju u veličini i to je glavni problem. Deka bi trebala savršeno pristajati, ne motati se, ne biti preuska, ne ograničavati mačkino kretanje, samo djelomično ograničavati njezinu fleksibilnost. Veličina mreže uzima u obzir opseg prsa i duljinu leđa, od lopatica do sapi. Ako je vaš ljubimac prekomjerne težine ili mršav, dodatak možda neće raditi.

Pri odabiru proizvoda obratite pažnju na materijal od kojeg je proizvod izrađen, tkanina ne smije sadržavati sintetiku. Optimalno je ako je zavoj izrađen od pamučne tkanine ili ima podstavu. Suzdržite se od kupnje ako sumnjate u reputaciju prodavača ili kvalitetu materijala.

Važno! Da bi se udovoljilo higijenskim standardima, deku treba upakirati u jednokratnu ambalažu i kuhati na pari.

Zavoj od improviziranih sredstava

Ako se dogodi da pri ruci nema potrebne tkanine, igala i konca, predlažemo pribjegavanje zanatskim metodama:

 • Izrada zavoja čarapa - trebat će vam čisti golf ili čarapa koja odgovara duljini tijela mačke, od lopatica do zdjelice. Izrezali smo rupe za šape, duž rubova, u cik-cak provukli meku čipku. Izrežite udubljenje u preponama. Zavoj je fiksiran na vratu i ispod linije prepona. Nije najprikladnija opcija i po želji mačka će skinuti pokrivač i neće biti problem sagnuti se za lizanje.
 • Sigurniji u smislu učvršćivanja, zavoj u najlonkama. Algoritam je isti, ali osim rupa za šape, potrebno je napraviti i ovratnik u obliku majice, za provlačenje glave. Donji dio je također osiguran kabelom ili elastičnom trakom, duž linije prepona.

Kravata zavoj

Opcija koja oduzima više vremena je izrada zavoja za mačku, koji će biti vezan na vratu, lopaticama, leđima, sapi i iznad repa..

Izrada proizvoda čini se teškom samo u teoriji, u stvarnosti je sve jednostavnije:

jedan. Uzimamo pravokutni komad pamučne tkanine ili druge "prozračne tkanine", centimetarsku traku, malo obloga od poliestera i papir za uzorak.

2. Podijelite list uzorka okomito na pola.

3. Izvršimo mjerenja i označimo uzorak u odnosu na razdjelnicu:

 • Dug je od baze vrata do baze repa, dodajte 1–1,5 cm za dodatke, također 4 cm sa strane vrata za ovratnik. - A, A1.
 • Udaljenost od baze vrata do lopatica - A, A2.
 • Udaljenost od sapi do baze repa - A3, A1.
 • Obim vrata - B, B1.
 • Udaljenost između prednjih nogu (uska) - B, B1.
 • Opseg prsa na najširem mjestu (usko) - G, G1.
 • Obim trbuha duž linije prepona - D, D1.

Bilješka! Svim vertikalnim oznakama dodamo dopuštenje od 0,5-1 cm s obje strane.

Na kraju svake okomite crte uzmite u obzir prisutnost žica. Ovisno o aktivnosti kućnog ljubimca, pokrivač se može učvrstiti čičak trakama ili vezicama, u kojem slučaju krajevi, koji bi trebali služiti kao žice, nisu uključeni u uzorak..

4. Dobivenu shemu prenosimo na tkaninu pomoću krede, jednostavne olovke ili šiljastog komada sapuna. Glavna kontura označena je punom crtom, dopuštenja su isprekidana.

5. Sve provjerimo tri puta i izrežemo svoju deku.

6. Zamotamo dopuštanja i prekrivamo ih kako ne bismo pohabali tkaninu.

7. U ovratnik ravnomjerno položite sintetičku zimu i zašijte dobivenu podlogu.

8. Izrežite žice na željenu duljinu.

devet. Isprobavamo proizvod i po potrebi korigiramo njegov oblik pomoću strelica (nabori u obliku klina čiji su rubovi spojeni).

deset. Deka je spremna!

Savjet! Nemojte se riješiti uzorka zavoja, već odmah napravite drugu, rezervnu deku.

Pravila za upotrebu zaštitnih pokrivača

Prije stavljanja zavoja za mačku, mora se nekoliko puta oprati i isprati bez upotrebe kemikalija za kućanstvo. Zatim se proizvod glača s obje strane. Neka mačka njuši odjeću i pažljivo je obuče. Ako mačka uklanja aparatić, otkačite neke ili sve naramenice. Uzmite životinju u naručje, smirite je i pokušajte ponovno vezati zavoj za mačku. Na temelju prakse, s 3-4 pokušaja, ljubimac se predaje "novoj odjeći".

Važno! Svakodnevno je potrebno ukloniti zavoj i pregledati šav. Čak i najprirodnija tkanina remeti cirkulaciju zraka, što može štetiti oporavku..

Kravate, vezice ili čičak ne smiju privući pažnju mačke niti ometati njezino kretanje. Imajte na umu da će i najmanji poremećaj cirkulacije krvi zbog prenategnutih žica negativno utjecati na zdravlje mačke. Bolje je da bend bude malo labav nego pretjerano zategnut. Održavajte proizvod čistim, ali nemojte (!) Prati deku nepotrebno. Kao dezinfekcija, zavoj se mora glačati jednom u 1-2 dana.

Ako mačka tvrdoglavo pokuša ukloniti zavoj, čim je ostavite na miru, postoji samo jedan izlaz - biti na dužnosti, ovo je udio vašeg gospodara. Ako šavovi nisu slomljeni, primarni ožiljak nastaje u roku od 3-5 dana, morat ćete izdržati. Dajte mački sredstva za ublažavanje boli i antihistaminike za ublažavanje nelagode i svrbeža uz dopuštenje vašeg veterinara. Većina mačaka podnosi novu odjeću čim popusti akutna postoperativna bol, a to je 1-2 dana.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako