Britanska dugodlaka mačka: opis pasmine i uobičajene boje

Britanci i Škoti 05.04.2018. 4,9 tisuća 3,3 tisuće 4 minute.

Dugodlaki Britanac varijacija je britanske kratkodlake mačke. Ova se sorta češće naziva Highlander ili Britannica, u Americi je poznata kao Lowlender. Pasmina je službeno priznata tek 2008. godine, prema sustavu WCF. Prije toga, nestandardni mačići, koji su rođeni od kratkodlakih osoba, smatrali su se PET-ovcima: nisu ih mogli križati s čistokrvnim Britancima i dopuštati ih za uzgoj.

1 Povijest pasmine

Povijest pasmine započela je križanjem kratkodlakih Britanaca s perzijskim i somalijskim mačkama kako bi se dobile nove mogućnosti boje. Prvi su put takvi eksperimenti izvedeni početkom 20. stoljeća. Sljedeće boje prešle su s Perzijanaca na britanske mačke:

  • dvobojna;
  • točka u boji;
  • čokolada;
  • ljubičasta i druga.

Parenje sa somalijskim mačkama uvelo je stoku u gen cimeta.

Gen odgovoran za dugu kosu je recesivan, zbog čega su prve generacije ostale kratkodlake. Nakon nekoliko generacija počeli su se pojavljivati ​​dugodlaki mačići.

Rezultati prijelaza bili su neuspješni. U mnogih je životinja lubanja bila asimetrična, a kaput je postao pahuljast. Izbačeni su, ali ljubitelji ove britanske varijacije nastavili su koristiti uspješne hibride u uzgoju, dodajući prefiks "var" kodu pasmine i boji. Nakon priznanja pasmine, dugodlaki mačići roditelja s kratkom dlakom izdaju se kao BLH.

2 Izgled

Vanjske značajke dugokosog Britanca slične su opisu njegove kratkodlake rodbine:

  • Glava - goveda, s razvijenim obrazima. Jagodice su široke, naglašavajući okrugli oblik lubanje. Čelo je široko, nos skraćen. Jaka ravna brada. Nos i brada čine kut od 90 stupnjeva.
  • Uši - zaobljena, kratka, mala.
  • Oči - velika, zaobljena, duboko postavljena, širom otvorena. Boja se podudara s bojom kaputa, može biti plava, jantarna, zlatna.
  • Tijelo - zdepast, natprosječne veličine. Tijelo je kratko, s razvijenim prsnim mišićima i širokim ramenima.
  • Rep - gusta, na kraju zaobljena, srednje duljina, široka u osnovi.
  • Vuna - s poddlakom, mekšom od britanske kratkodlake. Duljina - iznad prosjeka.

Ženke teže oko 5 kg, mužjaci su veći i dostižu težinu od 7 kg. Udovi životinja izgledaju debeli, s razvijenim mišićima zaobljenog oblika.

U dugodlakih jedinki dlaka je srednje duljine, povećava se od glave do repa. Ima dvostruku strukturu sličnu bršljanu i suhe čuvardlake, ne prianja na površinu tijela i blago je hrapav na dodir, ali mekši od kratkodlakih Britanaca. Ako je dlaka premekana, s izraženom dlakom i blizu tijela, to se smatra nedostatkom pasmine..

Ozbiljno odstupanje od utvrđenog standarda je prisutnost zaustavljanja - depresije koja se može osjetiti kada premjestite ruku s nosa na čelo mačke.

Glavna razlika kod kratkodlakih vrsta je duljina bunde. Briga za njega nije teška, jer za razliku od Perzijanaca, Britanci nemaju tako obilnu poddlaku, a kaput ne pada u zapetljaje. Ipak, tijekom sezone moltinga, krzneni kaput kućnog ljubimca trebao bi se počešljati gumiranim četkama ili rukavicama (zabranjeno je koristiti slicker kaput).

2.1 Postojeće boje

Boja britanskih dugodlakih mačaka prilično je raznolika. Postoje sljedeće vrste: puna (plava, crna, krem ​​i druge), kornjačina, dimljena, mramorna, dvobojna i sijamska.

Opis boja predstavljen je u tablici:

SlikaKarakteristična
Ako na tijelu pahuljastog Britanca nema tragova i jednoliko je obojeno u jednu boju (crna, bijela, plava, crvena), tada je mačka nositeljica jednobojne boje
Kornjačina boja - izmjena mrlja od dvije boje na tijelu: crne i crvenkaste ili krem ​​i plave. Ne postoje strogi zahtjevi za bojom, jer je nemoguće predvidjeti kako će se točno boje rasporediti u potomstvu
Dimna boja se ponekad naziva kameja, činčila. Ove se mačke mogu pohvaliti ogrlicom i ušima srebrne boje. Tamni pigment ostaje samo na vrhu kose, a poddlaka ostaje bijela. Opći izgled je srebrnast, siv ili dimno siv. Leđa, glava i noge tamnije su boje
Tabby - uključuje mramorirane, prugaste, točkaste i označene dizajne. Najčešći mramor. Kontrast boja u boji je svijetao i jasan. Na čelu bi trebala biti slovna oznaka "M". Jasna linija proteže se od očiju, tvoreći obrazac na obrazima. Sa stražnje strane glave linije prolaze duž leđa, spuštajući se do ramena i tvoreći obris u obliku leptira. Tabiji mogu biti crveni, zlatni, plavo-kremasti
Bicolor je kombinacija osnovne i bijele boje. Udio prvog zauzima najmanje 1/3 i ne više od polovice cijele tjelesne površine. Rasni bi čovjek trebao imati jedno uho u boji. Na licu takve mačke poželjno je prisustvo jedne mrlje u boji.
Color-point (sijamski) - nježna snježnobijela boja. Šape, rep, uši i maska ​​za lice kod mačaka imaju tamniji ton

3 Lik

Karakter dugodlakih mačaka mirniji je i smireniji od karaktera kratkodlakih rođaka. Većinu vremena, u odsustvu vlasnika, spavaju, ali ponekad im ne smeta trčanje i igranje. Unatoč dobroj naravi, ove se mačke ne mogu nazvati neraspoloženima: prilično su tvrdoglave i svojevoljne, pa bi vlasnik trebao pravilno odgajati ljubimca od vrlo rane dobi..

Planinari ne pokazuju agresiju prema drugim kućnim ljubimcima, uključujući pse i glodavce, te prema maloj djeci. Oni su obdareni inteligencijom, prilično znatiželjni i nenametljivi. Mogu ostati čitav dan sami kod kuće i ne bojati se da će životinja napraviti pustoš ili oštetiti namještaj. Od minusa pasmine, vrijedi istaknuti sklonost pretilosti i alergijama..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako