Velike, odane i pametne mačke: sva zabava oko pasmine savannah

Mačka SavannahZa one koji će početi Mačka, savjetujemo vam da pažljivije pogledate rijetke vrsta s lijepim imenom savana.

Ova spektakularna i neobična životinja jedna je od najskupljih mačaka na svijetu. Međutim, prije nego što kupite kućnog ljubimca, trebate se raspitati o značajkama održavanja i njege kućnog ljubimca. I tek nakon što procijenite njihove snage i mogućnosti, dovedite životinju u svoju kuću. Predlažemo da se upoznate s cjelovitim opisom pasmine savannah, temperamentom i potrebama ove mačke za životnim uvjetima i hraniti.

Opis i značajke pasmine

Divlja ljepota savane teško može nekoga ostaviti ravnodušnim. Ako pasminu opišete u nekoliko riječi, onda je ovo gepard u minijaturi. Međutim, upoznajmo je bolje, uzevši u obzir sve značajke njezina izgleda i temperamenta..Mačka Savannah

Boja, izgled i standard

 • Zemlja podrijetla: SAD.
 • Rast: do 45 cm.
 • Težina: mužjaci - do 15 kg, ženke - do 8 kg.
 • Vuna: kratak, gust, mekan.
 • Boja: srebrna, zlatna, čokolada, smeđa, cvjetni cimet s tamnim, smeđim ili crnim mrljama.
 • Životni vijek: 15–20 godina.
 • Tko je prepoznat: Međunarodno udruženje mačaka (TICA) 2001. godine.
Pogledajte najpopularnije pasmine mačaka: Nibelung, "Chausie", "Ashera", "sfinga", "Turski kombi", "Maine Coon", Cornish rex, "Britanski", Chartreuse, "Bombay" i Balinez.
Mačka Savannah

Dali si znao? Kada osoba ima potrebu zaštititi poljoprivredne proizvode i ostatke hrane glodavci, pripitomio je mačku. To se dogodilo prije više od devet tisuća godina. Vjerojatno se prvo pripitomljavanje dogodilo u Plodnom polumjesecu (Bliski Istok).
Pasminu priznaje samo jedna organizacija - Međunarodno udruženje mačaka. Prema standardima, ima izduženo tijelo, malu trokutastu glavu, dugačak, graciozan vrat, duge i široke uši, oči u obliku badema i kratki rep s crnim vrhom. Po težini i veličini savana je otprilike dvostruko veća od obične mačke. Međutim, veličina ovisi o generaciji - najveći su predstavnici hibrida F1, odnosno prvi potomci servala. Mačke ove pasmine nastavljaju rasti sve dok ne napune tri godine.Mačka Savannah

Stas savane - atletski, mišićav. Udovi su dugi i vitki. Kaput je kratak, leopard print - mrlje su nasumično poredane.

Karakter i temperament

Unatoč divljem pretku, savana prijateljski i društven. Ovo je inteligentna, znatiželjna životinja. Dobro se pridaje obrazovanju. Međutim, ne voli naklonost, ne dopušta stezanje ruku i ne podnosi igre s djecom. Istodobno, samoća ne trpi.

Lik mačke Savannah često u usporedbi s psećim - odani su vlasniku, izvrsni su obučeni, lako smeće i može čak i hodati na uzici. Životinja je vrlo aktivna, voli igre na otvorenom, voli se igrati u vodi, dok u šetnji više voli skakati i trčati, pokazati svoj lovački instinkt.Mačka Savannah

Najčešće, s ranim obrazovanjem, savane ne stvaraju probleme vlasniku, međutim, treba shvatiti da u početku slatke mače divlje navike pretka u odrasloj dobi mogu se probuditi, odnosno nakon dostizanja tri godine.

Dali si znao? Guinnessovi rekordi kao najviši mačka ušao je predstavnik pasmine Savannah. Ovo su brkovi Trouble visine 48 cm.
Prednosti držanja velikih mačaka u savani kod kuće:
 • ljepota i egzotičan izgled;
 • um;
 • dobra usklađenost s treningom;
 • nepretenciozna briga;
 • dobro zdravlje;
 • slaganje s drugim kućnim ljubimcima;
 • lagana prilagodba svim novim uvjetima.
Mačka Savannah

Mane pasmine:

 • velika veličina - zahtijeva puno prostora za sadržaj;
 • slobodoljubivost - ne navikava se na ruke - može raditi što god želi;
 • potreba za svakodnevnim dugim šetnjama;
 • može biti agresivan prema djeci;
 • visoka cijena.
Oni koji žele kupiti takvu mačku moraju to razumjeti za pasivne ljude koji vole smirenost i tišinu to neće uspjeti. Morat ćete stalno hodati sa životinjom, obratiti joj pažnju, organizirati joj igre na vodi. Također, ne biste trebali započeti savanu prezauzeti radoholičarima i obiteljima s malom djecom..Mačka Savannah

Inače, prva generacija savana, zbog pretjeranog pokazivanja divljih navika i nepredvidljivosti, zabranjena je za držanje u Australiji i određenim američkim državama..

Priča o porijeklu

1986. god nakon prelaska mužjaka divlje životinje servala - pjegavog predstavnika mačje obitelji iz Afrike s dugim tijelom i visokim velikim ušima - pojavio se prvi mačić s predstavnikom sijamske pasmine. Vlasnica Judy Frank nazvala ga je Savannah. Ime pasmine nastalo je od imena prvog mačića.

Pasmina se uzgajala od 1989. godine. Za to je Amerikanac Patrick Kelly kupio Savannahinu majku.Mačka Savannah

1996. god opis pasmine dostavljen je Međunarodnom udruženju mačaka. Pasmina je prepoznata 2001. godine. Od tada stječe sve veću popularnost među ljubiteljima mačaka..

Cijena mačke

Mačića je potrebno kupiti od tri mjeseca, bebu iz show-klase - od četiri. Ovo je minimalna dob do koje beba treba biti blizu mame..

Kada birate mladunče, trebali biste obratiti pažnju na njegovo izgled, ponašanje, opće stanje. Klinac bi trebao izgledati zdravo, dobro nahranjeno, ljubazno. Ako pri vašem pristupu mačić sikće ili se uplaši, onda je bolje odbiti ga kupiti.Mače Savannah

Obavezno provjerite dokumente rodovnice, potvrde o cijepljenju bebe i njegovih roditelja.

Koliko košta mačka Savannah ovisi o tome kojem hibridu pripada - F1, F2, F3, F4 ili F5. Što je niži broj u oznaci, to je više divlje krvi u mački. Na primjer, u F1 predstavnika servalnih gena bit će 53%, a u mačaka s oznakom F5 - samo 6%. Slijedom toga, hibridi koji su najbliži afričkim srodnicima mnogo su skuplji - od 10 do 20 tisuća dolara. Cijena mačaka Savannah s oznakom F5 može doseći maksimum 1200 dolara. Potonji po veličini i ponašanju ponajviše podsjećaju na običnu domaću stoku zanimljive građe i boje..

Važno! Ne biste trebali kupovati čistokrvnog mačića iz svojih ruku - veliki je rizik da ćete biti prodani mješanac ili nezdrava, agresivna beba. Da biste kupili savanu, trebate otići iskusnim profesionalnim uzgajivačima.
Mače Savannah

Održavanje i njega

Što se tiče njege savane, nije teško ni onima koji prvi put drže mačku. No, posebnu pozornost treba obratiti na uvjete pritvorskih uvjeta. Ako ne mogu biti zadovoljni, tada će biti teško sa životinjom..

Uvjeti pritvora

Velika i energična mačka trebat će prostrane životne uvjete. Uz to, trebat će vam prostor za svakodnevno hodanje, na primjer, volijer.

Osim velike sobe i vlastitog mjesta za spavanje, savani će trebati i prostor za igru ​​u kojem se može protezati, penjati, naoštravati kandže, koristiti zube. Ako to nije predviđeno, onda životinja može pokvariti ljudske kućanske predmete.Mačići savane

Kada šetate volijerom, trebat će vam i ljestve i platforme za penjanje. Idealna opcija bila bi ga opremiti ljetnim bazenom..

U sobi u kojoj je spavač Savannah, trebalo bi biti toplo: ne zaboravite da je jedan od njezinih predaka iz vruće Afrike.

Kupanje i njega

Kao što smo napomenuli, savana voli vodu, posebno igranje s igračkama u kupaonici. Međutim, kao higijenski postupak kupanje ne smije se izvoditi često - najviše tri do četiri puta godišnje.Mačka Savannah

Mačji kaput je kratak. Mitarenje vlasnicima ne smeta previše. Krzno možete češljati jednom tjedno. Da biste to učinili, trebali biste kupiti posebnu četku u zoološkoj trgovini, a za razdoblje moltinga - češalj s rijetkim zubima. Češljanje, osim što će mačjem krznu učiniti lijepim i njegovanim izgledom, bit će i izvrstan wellness postupak - masaža zubima četke potiče bolju cirkulaciju krvi.

Ako vaša mačka neće dobro postupati s četkom, možete kupiti posebnu rukavicu za četkanje. U tom slučaju postupak se neće puno razlikovati od jednostavnog milovanja rukom gospodara..

Također, izvrstan je pomagač koji će krznu savane omogućiti zdrav i lijep izgled furminator.Mačka Savannah

Osim dodataka za njegu i igru, za održavanje savane trebat će vam sljedeći predmeti:

 • keramička, staklena, metalna ili porculanska posuda za hranu bočne visine najmanje 10 cm i promjera 12 cm (za mačića - od 10);
 • duboka posuda za vodu;
 • ladica za izmet s bočnom visinom od 10 cm;
 • povodac za šetnju;
 • sredstva za kupanje mačaka;
 • ogrebotina (vertikalni stup s platformom).
Važno! Ako životinju vlasnici stana planiraju držati u visokoj zgradi, tada trebaju voditi računa o jačanju mreža protiv komaraca na prozorima. Prirodna znatiželja i lovački instinkt mogu se okrutno našaliti sa životinjom, jer će joj ona sigurno požuriti ptice i kukci izvan prozora.
Mačka Savannah na uzici za šetnju

Također morate paziti da maknete s mjesta dostupnih mačiću, električne kabele, pakete praška za pranje ili druge deterdžente. Preporučljivo je podići krhke i skupe stvari više, ukloniti biljke s prozora, posebno euforbiju, ljubičicu, dieffenbachia, monstera itd..

Vrijedno je uzeti u obzir činjenicu da je savana vrlo znatiželjan a može doseći prilično veliku nadmorsku visinu. Stoga biste se trebali brinuti unaprijed o njegovoj sigurnosti i sigurnosti vaših stvari - stavljanjem brava ili čepova na vrata ormarića, vrata soba itd..Mačka Savannah

Njega očiju, uha, kandži i zuba

Oči i uši treba provjeravati jednom tjedno na kontaminaciju i preventivno ih očistiti posebno formuliranim proizvodima. Ako iz usta ima mirisa, crvenila, gnojnog iscjetka iz očiju, odmah pokažite životinju veterinaru.

Kandže ne zahtijevaju posebno obrezivanje. Međutim, trebate ih povremeno malo obrezati kako životinja ne bi slučajno ozlijedila druge oko sebe..Mačka Savannah

Dodaci za šetnju i igru

Da bi mačka imala jak imunitet, trebate svakodnevno hodati jedan do dva sata. Slobodno hodanje ovih životinja je zabranjeno - može se igrati i izgubiti, a može uključivati ​​i lovca i naštetiti ostalim stanovnicima ulice.

Vlasnicima privatnih kuća savjetuje se da opreme volijeru za mačku s policama na više razina, penjačkim stupovima. Bilo bi lijepo posaditi drvo na njegovom teritoriju. Sve je to korisno za vježbanje životinje..

Da bi se mačka mogla nečim zaokupiti u stanu, treba mu puno igračaka. Preporučljivo je odabrati pero i uže. Također su vam potrebne kuglice različitih veličina i materijala..Šetajuća mačka Savannah

Kako nahraniti "veliku" mačku

Pravilno hranjenje od velike je važnosti za držanje pjegavog ljubimca. Kada kupujete, trebali biste kod uzgajivača provjeriti što i koliko puta hraniti mačića. U pravilu se mala životinja hrani tri do šest puta dnevno, za odraslu osobu bit će dovoljna dva do tri dana hranjenja..

Mače

Mačići s tri mjeseca već jedu gotovo svu hranu. To može biti kaša od žitarica i povrća, koju treba izmjenjivati ​​s mesom - piletinom ili govedinom. Možete dati sir, kefir, kiselo vrhnje. Svaki novi proizvod treba uvoditi u malim obrocima i postupno.

Četveromjesečnu bebu možete hraniti u trgovinama. hraniti - isprva mokro, nakon nekog vremena - suho, natopljeno vodom.Hrana za mačke Savannah

Od šest mjeseci mačka već može jesti redovita hrana za odrasle. Ali prije toga morate odlučiti kakvom ćete hranom hraniti mačku - prirodnu ili suhu. Oboje imaju prednosti i nedostatke. Morate se osloniti na svoj novčanik i količinu vremena. Pripremljena hrana mnogo je skuplja od kuhane. Međutim, štede puno vremena..

Da biste svojim ljubimcima osigurali cjelovitu, uravnoteženu prehranu, hranite ih: "Brda", "Purina", "Gina", "Gurmanski", "Royal Canin", "Pro plan" i "Kitekat".

Odrasla osoba

Ako planirate hraniti mačku prirodnom hranom, onda prehrana odrasle osobe mora sadržavati sljedeće sastojke:

 • kuhano i sirovo meso (govedina, perad, zec), iznutrice, mljevena piletina;
 • sirova morska riba bez kostiju (tuna, losos);
 • povrće i voće;
 • proklijala pšenica;
 • vitaminski i mineralni kompleksi;
 • kvasac.
Meso mačke savane

Zabranjeno je davanje:

 • masno meso;
 • mliječni i fermentirani mliječni proizvodi;
 • riječna riba.
Savannah se ponaša poput dodataka taurinu.

Od suhe hrane trebali biste odabrati one koji spadaju u super-premium klasu, sadrže što manje žitarica, puštaju ih dobro poznate svjetske marke.

Važno! Zdjelu s vodom treba učvrstiti, jer se savana voli igrati s njom i u njoj će se prati šape, prevrnuti.
Suha hrana Savannah

O zdravlju

Savannah je drugačija dobro zdravlje. Međutim, s nepravilnom prehranom i nedostatkom dovoljne tjelesne aktivnosti, mačka se može razboljeti..

Tipične bolesti

Mačke ove pasmine mogu biti zabrinute zbog bolesti srca. Često - hipertrofična kardiomiopatija.

Možda ima i ona paraziti, moguća infekcija infekcijama mokraćnog sustava, respiratornim bolestima.

Treba se bezuspješno posavjetovati s veterinarom ako mačka ima jedno ili više od sljedećih stanja: temperatura poraste iznad 40 stupnjeva, letargična je, odbija jesti, dugo ne ide na zahod, povraća, u njenom izmetu su nečistoće krvi, gnoj teče s očiju i ušiju, dramatično mršavljenje, otečeni trbuh, kosa opada.Mačka Savannah

Potrebna cijepljenja

Pravovremenim cijepljenjem i dehelmintizacijom mnogih bolesti moći izbjeći.

Raspored cijepljenja trebao bi odrediti veterinar. Mačke se obično daju cjepivima protiv curenje iz nosa, epizootije, bjesnoća, rinotraheitis.

Raspored će ovisiti o gradu u kojem mačka živi, ​​i infekcijama karakterističnim za nju, kao i o želji samog vlasnika.

Prvi cijepljenja proizvedeno u dva mjeseca. Od godine je cijepljenje protiv lišaja dopušteno lišavajući i klamidije.Mačka Savannah

Dali si znao? 1976. godine američki veterinar Gordon Robinson opisao je ono što je nazvao mačji sindrom na velikoj nadmorskoj visini. Prilikom pada životinja se refleksno okreće tako da padne na šape. Veterinar u svojoj studiji tvrdi da će, što je veća površina s koje som padne, to će imati manje štete. Opisan je slučaj kada je mačka pala s 16. kata i sišla s samo laganom preplašenošću.
Savannah - Egzotično i vrlo lijep ljubimac mačke. Nije prikladan za sadržaj za sve ljude. Budući da mačka zahtijeva duge aktivne šetnje, može ispuštati divlje zvukove, ne voli sjediti na rukama, ljudi koji kod kuće žele imati nježnu i tihu životinju, bolje je obratiti pažnju na druge pasmine. Njega je lagana za njegu, ali zahtijeva prostrane životne uvjete. S ranom socijalizacijom, u njezinu ponašanju ne bi trebalo biti problema. Pravilnim odgojem izrast će u ljubaznu, društvenu i mirnu životinju..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako