Američka mačka sa žicom

Američke mačke s žičanom kosom najbliži su rođaci mačaka američke kratkodlake mačke. Aktivni su i graciozni, s dobro razvijenim instinktom za lov i jedinstvenim prepoznatljivim obilježjem - žilavom kosom, treba reći da je ova vanjska krutost vrlo obmanjujuća, na dodir je bunda gotovo jednako mekana kao i kod rođaka. Danas smo za vas pripremili opis pasmine, izbor fotografija i video film.

Američke mačke žičane dlake (American wirehair) pojavile su se kao rezultat prirodne mutacije, a njihova povijest započela je 1966. godine na farmi u blizini New Yorka, kada se u leglu američke kratkodlake mačke pojavio neobični mačić uvijene i uvijene dlake.

Ovu crveno-bijelu bebu kupila je uzgajivačica Joan O`Shea za 50 dolara, a također je započela uzgajati novu pasminu. Mutacija je popravljena, a populacija se povećala uz pomoć američkih kratkodlakih mačaka.

Američke mačke sa žičanom dlakom česte su u SAD-u i Kanadi, u Europi se samo nekoliko mačaka bavi njihovim uzgojem.

Godinu dana nakon rođenja neobičnog mačića, preliminarni standard registriran je u CFA i TICA. Od 1978. godine pasminu je službeno priznala CFA. Do danas su pasminu prepoznale gotovo sve međunarodne organizacije, osim FIFe i GCCF, koji je smatraju podtipom američke kratkodlake dlake.

Američka mačka sa žicom

Opis pasmine

Počnimo s opisom pasmine: američka mačka sa žicom srednje je velike do velike, teška je od 3,5 do 7 kg. Tijelo je proporcionalno, snažno i mišićavo. Samopouzdani i graciozni pokreti.

Glava je zaobljena s glatkim prijelazom od male brade do njuške. Uši su srednje sa zaobljenim vrhovima. Oči su također okrugle, izražajne i prilično velike, široko postavljene. Boja šarenice je obično žuta ili zelena. Udovi i rep su srednje dužine, noge su kratke, zaobljene.

Značajke vune

Kaput je elastičan, srednje dužine. Pojedine dlake su valovite sa uvijenim krajevima i uvijene zajedno kako bi se dobio "žilavi efekt". Na nekim dijelovima tijela manifestira se na različite načine, u trbuhu, prsima i bradi krzno je mekano, na leđima je žica najizraženija.

U ovom je slučaju ukupni dojam mnogo važniji od uvijanja pojedinih dlačica. Općenito, dlaka američke mačke sa žicom je gusta s dobro razvijenom poddlakom. U mačića je valovitost izraženija nego u odraslih. Također je vrijedno uzeti u obzir da se i bebe sa žicom i obične kratkodlake bebe rađaju u istom leglu..

Lik

Američke mačke sa žicom su mirne i neovisne, umjereno razigrane i znatiželjne, poslušne i čiste.

Jako vole loviti male insekte, a ponekad pokazuju i zavidnu spretnost u lovu na miševe. Snažno su vezani za vlasnika, cijene njegovo društvo i vole sjediti u njihovim rukama, ali istodobno mogu mirno ostati sami. U mladosti lako podnose kretanje i brzo se naviknu na novo okruženje. U većini slučajeva dobro se slažete s drugim kućnim ljubimcima.

Održavanje i njega

Američke mačke s žičanom kosom žilave su i nisu zahtjevne. Osjećaju se dobro unutar zidova stana, a također se lako smještaju u privatnoj kući s besplatnim pristupom ulici. Kao i svaka druga mačka, i Amerikanac bi trebao imati osobno odmorište, kutiju za smeće, čiste zdjele i neke igračke..

Briga o mački sa žičanom dlakom nije teška, ali treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Četkanje žičane vune je rijetko; za to upotrijebite masažnu četku s antistatičkim premazom. Tijekom postupka ne biste trebali vlažiti kosu, kao ni češljati je odmah nakon pranja. To može pokvariti male kovrče koje su glavno obilježje i atrakcija pasmine. Nakon češljanja vuna se češlja.

Mačku obično kupaju prije predstave ili kad joj je dlaka pretjerano masna. Vodeni postupci nepotrebno nepoželjni. Šampon je odabran za kratkodlake pasmine, uređaji i sredstva za ispiranje se ne koriste. Pjenu je bolje isprati u lavoru, a ne pod mlazom vode. Nakon kupanja, kaput se treba prirodno osušiti, bez upotrebe sušila za kosu.

Osim njege kose, morate paziti na higijenu očiju, ušiju i održavati zube čistima. Kandže se režu po volji pomoću posebnih škara za obrezivanje.

Prehrana i zdravlje

Najboljom opcijom za američku mačku sa žicom može se smatrati suha i mokra super-premium ili premium hrana. Protivnici gotove hrane mogu odabrati prehranu i organizirati prirodnu prehranu, ali se strogo ne preporučuje hranjenje proizvoda sa stola..

Otkako su se ove mačke pojavile kao rezultat prirodne mutacije, odlikuje ih prilično dobro zdravlje, nisu primijećene nasljedne bolesti. Uz punopravnu uravnoteženu prehranu, pravilnu njegu i pravodobne veterinarske preventivne mjere, rijetko obolijevaju. U prosjeku žive 13-14 godina.

Fotografije

Izbor fotografija američke mačke sa žicom:

Zdravlje mačke s žičanom kosom

Držanje mačaka sa žicom

američka žica

Američki žičani pogled na mačku sa strane

Povijest podrijetla američke žice

Američki standard žičane mačke

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako