7 Načina kako mačku odviknuti od kidanja tapeta i grebanja namještaja

Poznato je da su mačke po prirodi grabežljivci. Kandže su im uvijek pomagale da se penju na drveće, bježe od progona i love. Mačkama je važno da su njihove kandže uvijek jake i oštre. Stoga je oštrenje lovačkog "alata" potpuno prirodna aktivnost za svaku domaću mačku..

Stoga je važno razumjeti što treba učiniti ako mačka podera tapete na zidovima i pokvari namještaj ne reagirajući na ogrebotinu.

Uzroci problema

Razlozi koji natjeraju domaću mačku da pokvari vlasnikov namještaj i zidove su fiziološke, psihološke ili bihevioralne prirode:

 1. Potreba da se riješite mrtvih ploča nokta. U prirodi je kora drveta najprikladnija za ove svrhe, a kod kuće - sve ono na što se kandža može uhvatiti.
Prirodni instinkti
Prirodni instinkti
 1. Grebeći namještaj, tepihe, tapete, mačka ostavlja svoj miris na predmetima - označava teritorij.
 2. Domaća mačka koja cijelo vrijeme živi u stanu treba naprezati mišiće, što ona čini istežući se, prianjajući uz tapete i mekane presvlake.
 3. Iskonski je instinkt mačaka oštro otpustiti i uroniti kandže u svoj plijen. U uobičajenom životu urbane domaće mačke takav je objekt tapecirani namještaj..
 4. Mačka podera tapete i ogrebe namještaj kako bi ublažila psihološki stres:
 5. nezadovoljstvo;
 6. dosada;
 7. stres;
 8. osveta;
 9. ljubomora.

Kako spriječiti mačku da rastrga tapete i namještaj?

Postoji nekoliko načina kako mačku odviknuti od loše navike češanja namještaja i zidova. Bit će dovoljno sustavno ih primjenjivati ​​pojedinačno ili u međusobnoj kombinaciji. Ustrajne i svrhovite radnje pomoći će životinji da shvati što ne bi smjela činiti.

 1. Nakon što ulovite kućnog ljubimca na mjestu zločina, pošpricajte ga vodom iz običnog spreja. Ovo će mu trenutno ohladiti žar. Važno je otjerati mačku od pothvata u trenutku sabotaže, a ne nakon nje, kako bi shvatio zašto pati.
 2. Ako mačka naoštri kandže na zidovima, svoje postupke možete suzbiti glasnim zvukovima: pljeskanjem rukama, lupanjem nogama, udaranjem o pod nečim što stvara glasan zvuk. U te svrhe dobro je pri ruci držati limenku sa kamenčićima i takvom zvečkom preplašiti mačku čim započne huliganizam.
Šaljivdžija
Šaljivdžija
 1. Upotrijebite neugodne mirise za mačke (limun, naranča, začini, pelin), koje osoba mirno percipira:
 1. Površine koje odabere kućni ljubimac obrađuju se tjedno posebnim sprejevima.
 2. Komadići tkanine navlaže se esencijalnim uljem koje ima nesnosan miris za mačku i fiksiraju se na mjestima na kojima izgled kućnog ljubimca nije dobrodošao.
 3. Eterično ulje se razrijedi vodom, ulije u raspršivač i nanese na problematična područja.
 4. Rasporedite koru citrusa pored oštećenih područja.
 • Može se pričvrstiti na namještaj ili zid obostranom trakom. Mačke ne vole dodirivati ​​ljepljive površine. Ili ljepljivu traku možete kupiti u trgovini za kućne ljubimce, koja je čvrsto pričvršćena na površine, nevidljiva je i ne ostavlja tragove. Za mačke, površine prekrivene:
  • plastika;
  • keramičke pločice;
  • laminat;
  • metal;
  • mreža;
  • slama;
  • pleksiglas.
  1. Prvi pokušaji mačke da se loše ponaša, morate odmah zaustaviti, glasno i jasno dati naredbu: "Ne možeš!" ili "Fu!" Mački će biti dovoljno da nekoliko puta čuje ukor za određenu radnju i prestat će kvariti predmete.
  2. Kako bi zaštitili namještaj od mačaka, često se koriste posebni izdržljivi pokrivači. Lako ih je očistiti od prljavštine, a mačke brzo gube zanimanje za površine koje ne mogu dohvatiti..
  3. Mjesto na zidu, na koje mačka dolazi da naoštri kandže, zalijepi se aluminijskom folijom ili prištastim filmom za pakiranje. Kandže životinje klize po foliji i zaglave u foliji. Ljubimac će uskoro odustati od skidanja zidova.
  Kauč ​​"Dizajner" iz Murzika

  Što još možete učiniti kako biste spriječili mačku da rastrga pozadinu? Osloboditi mačku stresa i odvratiti pažnju od oštećenja imovine pomoći će svakodnevnoj komunikaciji s osobom - njenom naklonošću, brigom, zajedničkim igrama.

  Higijenski su postupci vrlo važni - redovito obrezivanje noktiju. No, vlasnik koji nema iskustva s ovim postupkom trebao bi potražiti pomoć od veterinara..

  Da biste ljubimca odviknuli od kidanja sofe, pokraj namještaja morate postaviti stupac za ogrebotine, sigurno ga učvrstivši, obrađujući atraktivnim mirisom za mačku (mačja metvica). Nakon što ste još jednom uhvatili ljubimca na vrućem prilikom počinjenja huliganskog djela, trebate ga odnijeti na grebanje i pažljivo ga ostrugati šapama po površini.

  Važno. Svaki put kad se životinja sama približi stupu za ogrebotine, sigurno će je pohvaliti i ohrabriti poslasticom.

  Za kućne mačke možete kupiti posebne glatke kapice. Prozirne su i obojene, izrađene su od silikona, meke plastike, gume. Dostupno u nekoliko veličina za različite težine. Životinja grebe namještaj, ali ne ostavlja štetu. Ti se uređaji drže na mačjim kandžama 4-6 tjedana, a zatim otpadaju zajedno sa starom pločom nokta..

  Na bilješku. Zabranjeno je lijepljenje kapa mačkama koje hodaju ulicom. Neće se moći penjati po drveću, boriti se protiv agresivnih srodnika ili bježati od psa. Osim toga, jastučići ne dopuštaju povlačenje kandži, pa su nožni prsti stalno u neprirodnom položaju, što uzrokuje neugodnosti u hodu.

  Što ne treba raditi?

  U procesu uzgoja životinje, osoba mora biti nježna, pažljiva i strpljiva. Vlasnik koji vjeruje da će samo kazna za nedolično ponašanje pomoći odviknuti mače od sabotaže je u krivu.

  Prijetnje i zabrane ne djeluju na mačke, a fizičko kažnjavanje samo će pogoršati situaciju - životinja će još više rastrgati sve oko sebe. Apsolutno je zabranjeno raditi kad mačka trga pozadinu, vikati na zvijer, tući je ili bacati predmete koji joj dolaze pod ruku. Morate strogo razgovarati s krivom mačkom, ukazujući na svoje nezadovoljstvo intonacijom, ali ne i plačem.

  Amputacija kandže
  Amputacija kandže

  Najokrutniji put prema životinji koju pokušavaju odviknuti od kidanja tapeta i namještaja je amputiranje kandži. U anesteziji mačka uklanja ne samo kandže, već i falange prstiju.

  Osim što anestezija negativno utječe na zdravlje odjela, ona se naknadno pretvara u osobu s invaliditetom: gubi koordinaciju, ne održava ravnotežu, boluje od bolesti kralježnice zbog formiranog nepravilnog držanja, živčanih poremećaja. Operacija Soft Feet zabranjena je u nekim zemljama.

  Ne bacajte svoju staru ogrebotinu. Teško je moguće odraslu životinju naviknuti na novu prilagodbu. Također, ne biste trebali stalno nositi okvir kandži s mjesta na mjesto. Za ovu stavku mora se odabrati stalno mjesto.

  Zaključak

  U procesu odvikavanja mačke od oštećenja tapeta i namještaja, ne treba izgubiti odnos povjerenja s njim. Zapamtite, mačke su neovisne i vrlo osjetljive životinje. U mačaka se potreba za oštrenjem kandži ne može iskorijeniti. Ponašanje ljubimca možete ispraviti samo tako što ćete mu ponuditi alternativu u obliku stuba za ogrebotine.

  Dijelite na društvenim mrežama:
  Izgleda ovako