10 Iznenađujućih činjenica o mačkama koje će vam pomoći da bolje upoznate svog ljubimca

Mislite da znate sve o mačkama? Bez obzira kako je! Otkrivamo tajne najpopularnijeg kućnog ljubimca i nadamo se da će vam pomoći da ga bolje razumijete ... i volite više.

Ne mogu se spustiti s drveta naopako

To je zbog strukture njihovih noktiju. Smješteni su tako da se životinja može prilijepiti za njih samo u smjeru naprijed. Da se životinja ne boji spustiti se s drveta, mačiću morate pokazati kako se spušta repom, držeći ga rukom.

Može visoko skočiti i brzo trčati

Ova fleksibilna stvorenja znaju brzo trčati i visoko skakati, izvijati se, izmići. Tome pridonose uska prsa i mala pomična ključna kost. Kralježnica životinje fleksibilna je i savitljiva, budući da se njezin greben sastoji od trideset kralješaka. Između su debeli i prilično elastični kralježačni diskovi..

Svaka mačka ima jedinstveni nos

Svaka pahuljasta ljepotica ima svoj jedinstveni uzorak na nosu: kao što na osobi ne možete pronaći iste otiske prstiju, tako ni na vrhu lica ne možete pronaći dvije mačke s istim uzorkom.

Boja nosa ovisi o boji životinje. Predstavnici raznih pasmina imaju tamnu boju nosa, što izgleda vrlo slatko.

Mačke su spaljivane tijekom inkvizicije

Ovo je tužna povijesna činjenica. Mačke su se smatrale vraškim potomstvom i životinjom u koju se vještice reinkarniraju. Životinje su spaljene zajedno sa ženama i uništene u tisućama širom Europe. Svaki je kršćanin smatrao svojom dužnošću postupati sa siromašnom životinjom s posebnom okrutnošću. Masovno uništavanje mačaka dovelo je do invazije štakora i širenja bubonske kuge, od koje je mnogo ljudi umrlo..

Najbolji sugovornici

95% vlasnika razgovara s mačkama i misli da ih razumiju. I postoji. Zvukovi koje životinja ispušta mogu biti namijenjeni ljudima. Kućni ljubimci suptilno osjećaju raspoloženje i stanje svog vlasnika i, pokušavajući ugoditi, mogu mu odgovoriti tijekom dijaloga. Također, životinja koristi svoje "mjaukanje" kako bi privukla pažnju..

Egipćani su oplakivali mrtvu mačku

U slučaju mačje smrti, svi su stanovnici Egipta bili ožalošćeni. Životinja je dobila veliko poštovanje prema zemlji. Da bi izrazili svoju tugu, vlasnici preminulog ljubimca obrijali su glave na ćelave glave. Egipćani su vjerovali u zagrobni život, pa su, zajedno s mumificiranim tijelom životinje, mumije rovki, miševa i hrane smještene u sarkofag.

Trljanje o osobu da je obilježi svojim mirisom

Mnogi vjeruju da životinje na taj način pokazuju svoju nježnost. I ovo je djelomično točno. Na licu imaju posebne žlijezde koje emitiraju zamjetni miris samo mačke. Označavaju osobu sobom, smatrajući je svojom.

Može izgovoriti preko 100 različitih zvukova

Uključujući suglasnike. Prema znanstvenicima, mačke mogu izgovarati: m, n, g, x, f, v. Općenito, sposobni su reproducirati do stotine različitih zvukova..

Mozak mačke više nalikuje ljudskom mozgu

Tijekom istraživanja znanstvenici su dokazali da je mačji mozak za 90% sličan ljudskom mozgu. Korteks mozga i njegovi režnjevi u nas i mačaka imaju sličnu strukturu. Centri odgovorni za osjećaje također su identični..

Uz to, neki znanstvenici vjeruju da naši dlakavi prijatelji imaju istu inteligenciju kao dvogodišnjak..

Mačke pogađaju rekorde

  • Najduža mačka. U jesen 2016. godine prepoznat je kao najduža mačka Maone Coon-a Ludo iz Britanije (Wakefield). Duljina mu je 118 cm.
  • Najmanja životinja iz mačjeg svijeta predstavnik je pasmine Munchkin po imenu Fiz Gel. Od poda do grebena, životinja je visoka 15,24 cm.
  • Najdeblja mačka smatra se ruskom mačkom, stanovnicom Urala po imenu Kathy. Težak je 23 kg i dugačak 69 cm.
  • Poppy, kućni ljubimac iz okruga Dorset, prepoznat je kao dugotrajna jetra. Živjela je 24 godine i 4 mjeseca.
  • Mačka Tabby prepoznata je kao mačja majka-heroina, koja je u cijelom svom životu rodila 420 mačića. Ovaj je zapis zabilježen 1952. godine.
  • Najtežom mačkom smatra se životinja pronađena pod ruševinama zgrade 80 dana nakon potresa u Tajvanu 1999. godine..
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako