10 Namirnica koje mačke najviše vole jesti

Mačke su svestrani grabežljivci i najpametnije životinje s cijelom hrpom potreba. Nakon pripitomljavanja, ljudska hrana postala je dostupna mačkama, što je značajno promijenilo sklonosti životinja na genetskoj razini. Koje su proizvode mačke voljele, postajući pratitelji ljudi, shvatit ćemo u nastavku.

Mačja dijeta

Po prirodi su mačke mesožderke, to jest većina njih dijeta treba se sastojati od mesnih proizvoda, a u divljini od ulovljenih glodavaca, ptica i malih životinja.

Mačke u zatvorenom s pristupom na otvorenom često „razrjeđuju“ prehranu miševima i malim pticama. Takva prehrana nije sigurna, ali gotovo je nemoguće "nagovoriti" mačku na lov. Ako mačka živi u stanu, jede samo hranu koju joj je pružio vlasnik, ali potreba za "razrjeđivanjem" prehrane ne nestaje..

Mačke počinju aktivnije tražiti "alternativnu" hranu kada:

Kako mačka kuša različitu hranu, ona razvija vlastite preferencije okusa. Postoji niz namirnica koje sve mačke ne vole, poput agruma..

Važno! Ne eksperimentirajte s prehranom vašeg ljubimca ako ima sklonost alergijama.

10 namirnica koje mačke vole jesti

  • Tuna u konzervi. Ovo je najbolja poslastica za sve mačke. Tuna se široko koristi u veterinarskoj reanimaciji za testiranje reakcija mačaka na hranu.
  • Domaći jogurt. Mačke vole mlijeko, ali oko 50% odraslih životinja s godinama razvija intoleranciju na laktozu. Jogurt je apsolutno siguran i vrlo zdrav mliječni proizvod. Za vrućeg vremena mačke rado ližu smrznuti jogurt da se ohladi..
  • šunka. Vrlo aromatična i ukusna poslastica za mačku. Interes kućnog ljubimca očituje se upravo zbog bogate arome. Međutim, šunka ima puno začina i masti (čak i ako je bez masnoće), pa se ne biste trebali rastati s takvom poslasticom. Svježa svinjetina također se smatra "kontroverznom" hranom u prehrani. Meso može postati izvor helminta ili virusa pseudo-bjesnoće, pa se može davati samo kuhano.
  • Losos. Popularna "baza" za mnoga industrijska krmiva. Svježa tuna je također zdrava i hranjiva. Uz to, file ima vrlo svijetlu aromu koja potiče mačji apetit. Sirova tuna može postati izvor zaraze helminthima, pa prije hranjenja mora biti kuhana ili smrznuta 4-5 dana.
  • Kokosovo ulje. Neočekivano, mačke vole aromu i okus ovog "aditiva". Proizvod se široko koristi u prehrambenoj industriji, a svjež je i vrlo koristan. Jedino se upozorenje odnosi na doziranje, jer svako ulje može izazvati proljev.
  • Riblja masnoća. Poput kokosovog ulja, može uzrokovati proljev, ali u umjerenim je dozama izvrstan izvor vitamina, minerala, Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina..
  • Sladoled. Činjenica koju nutricionisti za životinje često previđaju, ali mačke vole sladoledne slastice. Mačke pokazuju interes za "mlijeko", a kad se pokaže da je i ono slatko, ljubimca više ne možete zaustaviti.

  • Zobena kaša. Čini se, zašto mačke mogu voljeti zobene pahuljice? Zobena kaša bogat je izvor grubih vlakana, koja mačkama posebno nedostaje zimi i kada ne mogu jesti travu. Uz to, zobena kaša je zdrava, bogata elementima u tragovima i prirodna je "četkica" za crijeva..
  • Banane. Bogat izvor kalija i prirodnih saharida. Budite oprezni, mačke ne podnose miris kore od banane, ali meso jedu sa zadovoljstvom. Uobičajeno je da se banane koriste u fazi podučavanja mačića da jede povrće i voće.
  • Sir. Tvrdi sir, feta sir, suluguni omiljena su poslastica za mačku. Razlog je "mliječna" i bogata aroma. Međutim, sireve mački treba davati samo u malim količinama, jer svi oni sadrže sol. Ali pljesnivi sir nije dopušten mačkama!
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako