Argentinska tegu - opis guštera i njegov sadržaj

Egzotični domovi: Tegu gušterArgentinski tegu gušter je porijeklom iz Južne Amerike, a uglavnom živi u Argentini, regijama Brazila i Urugvaja. Ovi gušteri preferiraju šumovita područja i granice prašume. Vole guste džungle i mjesta u blizini rijeka i potoka. Postoje argentinski crno-bijeli tegu i argentinski crveni tegu. Riječ je o velikim gušterima koji dosežu od jednog i pol do gotovo dva metra i žive preko 15 godina. Da biste takvog guštera držali kod kuće, morate slijediti uvjete za njegu..

Stanište

Prije svega, morate opremiti ugodan dom za svog ljubimca. Trebat će vam čvrst i čvrst terarij koji je prilično prostran i dizajniran za konačnu veličinu guštera kad odraste. Tegu se vrlo dobro penje, skače i u odrasloj dobi mogu prevladati barijere visoke 90 centimetara. Mora se paziti da sam gušter ne može izaći iz terarija..

Ako kupite tegu mladicu, ne biste trebali opremiti ne premali vivarij. Gušteri brzo rastu i nakon dva ili tri mjeseca morat ćete kupiti novi. Za početak je bolje kupiti drveni vivarij, dimenzija 90 sa 60 puta 60 ili 120 sa 60 sa 60. U takvom vivariju tegu može lako živjeti dok ne naraste na 60 centimetara..

Argentinski tegu - zanimljivi gušteriAko se tinejdžerski gušter već kupuje, tada možete odmah nabaviti vivarij za odrasle bez trošenja novca na prethodne. To će gušteru biti prilično ugodno, a vlasnik neće morati nekoliko puta mijenjati dom. Za odrasle guštere dobro odgovara vivarij 213 x 90 x 90 ili veći. A ako postoji nekoliko tegua, tada im treba kuća dimenzija najmanje 244 puta 122 sa 122 centimetra.

Važno je uzeti u obzir da je bolje odabrati drveni ili plastični vivarij sa staklenom prednjom stranom. Potpuno stakleni vivariji skloniji su gušterima i teže kontroliraju razinu vlage..

Potrebno je da vivarij ima dovoljno visok prag koji će omogućiti da se ispuni slojem podloge. Za pržinu trebate sloj od oko 10 centimetara, za tinejdžerskog guštera već 20-25 centimetara, za odraslog guštera do 70 centimetara. To je zbog činjenice da tegu jako vole kopati. Općenito, odmah je jasno da tegu zahtijeva puno prostora, raste velik i bit će im vrlo neugodno u ograničenim uvjetima.

Podloga se može izrađivati ​​od različitih materijala:

 1. Ekološki prihvatljivo tlo.
 2. Mješavina tla i pijeska.
 3. Kora orhideje.
 4. Većina više voli malč.

U svakom slučaju, potreban vam je sastav koji će dobro držati vlagu i koji gušter može kopati.

Ako želite ukrasiti vivarij, vrijedi uzeti u obzir da je bolje ostati s jednostavnim dekorom. Primjerice, lebdeće drveće i kamenje rade, kao i veliko skrovište od tegua. Ali, ako gušter ima prilično dubok sloj tla, tada mu neće trebati zaklon, zakopati će se u podlogu. Ne koristite umjetne ili žive biljke, tegu će ih odmah uništiti. Pojilica i hranilica moraju biti jaki kako se tegu ne bi uništili i.

Okolišni uvjeti

Da bi se argentinski tegu zadržao, poput ostalih gmazova, vrlo je važno poštivati ​​uvjete okoliša.

 1. Tegu gušter - njega i hranjenjeTemperatura - potrebno je osigurati gradijent temperature kako bi ljubimac sam mogao regulirati svoju temperaturu. U toplom dijelu vivarija temperaturu treba održavati na 29,44–32,22 stupnja, u hladnom - 24–26,7 stupnjeva. I na mjestu zagrijavanja - 43,33-46 stupnjeva. Važno je shvatiti da se radi o površinskim temperaturama, a ne o atmosferskim temperaturama, a za provjeru će vam trebati infracrveni termometar. Noću možete postaviti temperaturu oko 24 stupnja, ali nikako je ne spuštati ispod 18,33.
 2. Najbolja stvar za stvaranje željene temperature prikladno je nekoliko lampica za grijanje male snage.
 3. Pozadinsko grijanje - ako tegu živi na hladnom mjestu, trebat će mu i pozadinsko grijanje. Možete koristiti keramički grijač za mali vivarij ili cijevni grijač za veliki. Za praćenje temperature potreban vam je i termostat, najbolje je uzeti elektronički.
 4. Rasvjeta - argentinskoj oznaci treba ultraljubičasto svjetlo. Da biste to učinili, trebat ćete uzeti najveću cijevnu ultraljubičastu svjetiljku koja će stati u vivarij. Ili možete uzeti živinu ultraljubičastu lampu i staviti je umjesto jednog od grijaćih.
 5. Fotoperiod - osvjetljenje, uzimajući u obzir lampe za grijanje i ultraljubičasto zračenje, treba raditi u skladu s dnevnim ciklusom. Osvjetljenje treba biti uključeno 12-14 sati dnevno, a 10-12 sati osvjetljenja ne smije biti. Zahvaljujući tome, oznaka će imati umjetno dan i noć..
 6. Vlažnost - budući da argentinski gmaz voli vlažni teren u prirodnim uvjetima, trebat će mu i u vivariju. Prikladna je vlaga 60-70%. Ako je supstrat odabran pravilno i duboko, tada će biti lako zadržati vlagu. Morat ćete prskati toplu vodu na vivarij nekoliko puta dnevno, a jednom tjedno dodajte toplu vodu na podlogu kako biste je navlažili.
 7. Voda - Tegu bi trebao imati veliki bazen, jer ti gušteri vole ležati u vodi. Zdjela je također prikladna za prženje, a posuda za velikog guštera. Na primjer, spremnik za pranje rublja. Njegova veličina trebala bi biti 35 litara, morate biti sigurni da je gušter potpuno uronjen u vodu. Također treba uzeti u obzir da tegu može okrenuti bazen, što znači da vivarij mora biti dobro silikoniziran kako voda ne bi istjecala..

Tegu hrana

U prirodnim uvjetima, tegu se hrani gotovo bilo kojom živom hranom koju mogu pronaći i uloviti..

Kod kuće bi tegu prehrana trebala biti sljedeća:

 1. Prženje tegua hraniti svaki dan, u osnovi hrane trebali bi biti insekti i crvi. Oni bi trebali činiti 75% sve hrane. Još 25% dolazi iz biljne hrane, a 5% od miševa ili štakora. Dobri insekti su skakavci, brašnasti crvi, cvrčci i žohari. Takvu hranu treba pržiti četiri dana u tjednu, a zatim je hraniti vegetacijom dva dana (možete koristiti voće, osim agruma, i povrće, osim salate ledenog brijega). I zadnjeg dana u tjednu daje se miš ili štakor. Njegova veličina mora biti odabrana ovisno o veličini pržene..
 2. Argentinska tegu - što jede?Tegu tinejdžeri prebacuju se na više biljne hrane, a mogu im početi i davati malo mesa. Ali insekti drže 50% prehrane. Hranjenje se također vrši svaki dan. Posna puretina prikladna je kao meso.
 3. Tegu odrasli jesti u četverodnevnim ciklusima. Prvi dan daju se insekti, drugi vegetaciju, treći štakori ili meso, a četvrti dan gušter ne jede. Tada se ciklus ponavlja. Odrasli gušteri jedu isto kao i mali, ali njihovi se dijelovi povećavaju u skladu s veličinom.

Uz glavnu hranu, gušterima morate davati dodatke vitamina i kalcij. Dodaju se glavnoj hrani za život.

Tegu je snažne i čvrste građe, pomoću koje se može pratiti je li gušter dovoljno hranjen. Kao velikom gmazu, tegu će trebati poprilično hrane..

Sadržaj i pripitomljavanje

Što vam je potrebno za držanje egzotičnih gušteraNe možete u potpunosti primijeniti riječ "ukrotiti" na guštera. Prije se to može nazvati umrežavanjem. Ovo nije životinja koja će dragovoljno provoditi vrijeme sa svojim vlasnikom, ali uz pravilnu njegu, tegu će postati prilično tolerantan tako da s njim možete mirno komunicirati..

Dva glavna pristupa radu s oznakom podijeljena su na uspostavljanje kontakta, podizanje ruke i ne korištenje ruku..

Ako pokušate uzeti tegu u svoje naručje, to bi moglo prijetiti da se gušter uplaši. Stoga biste je trebali početi pokupiti najranije za nekoliko tjedana, kad se navikne na novo mjesto. Ne biste trebali prečesto ometati guštera. Tada se gušter postupno navikne na ruke. Vlasniku je važno podnijeti ugrize i ogrebotine i nastaviti raditi s ljubimcem.

Uspostavljanje kontakta bez ruku traje dulje, ali manje zastrašujući guštera. Početak je ovdje isti, a zatim osoba postupno pokušava davati hranu iz pincete, a ne samo stavljati je pored nje, približiti ruku teguu, a zatim pokušati dodirnuti glavu. Ako je gušter prestao bježati prilikom pokušaja ovih kontakata, tada ga možete polako pokušati podići, nastavljajući ostatak postupaka.

Morate shvatiti da nijedna od ovih metoda ne daje 100% jamstvo pripitomljavanja tegua. Postoje gušteri koji se nikada ne naviknu na vlasnika ili se naviknu jako dugo. Stoga bi tegu trebali uključiti ljudi koji su spremni na takav životinjski stav. Ne biste trebali nabaviti ove guštere za početnike koji nemaju iskustva u bavljenju gušterima. Ako imate iskustva s gmazovima i samopouzdanje u odabiru kućnog ljubimca, tada morate biti strpljivi i tada možete postići izvrstan rezultat..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako