Ima li mirisa od ukrasnih kunića?

Kada kod kuće započinjete novog pahuljastog člana obitelji, ne trebate mu pripremiti samo udobno stanovanje, visokokvalitetnu hranu, već i riješiti niz problema. Mnoge ljude koji se odluče za zeca brine pitanje: smrde li ukrasni kunići. Članak govori o uzrocima neugodnog mirisa i načinu suočavanja s njim.

Mogući uzroci neugodnog mirisa

Intenzitet ispuštanja mirisa kod ukrasnih kunića ovisi o:

  • uvjeti pritvora;
  • dob;
  • pasmine;
  • veličine;
  • kat;
  • kvaliteta hranjenja.

Neugodan miris može se pojaviti kada:

  • poremećaji gastrointestinalnog trakta, poremećaji;
  • cistitis, bilo kakva upala;
  • loša briga;
  • pubertet.

Važno je znati da mužjaci osim prirodnog mirisa imaju i posebnu tajnu kojom obilježavaju teritorij. Također rasipaju izmet oko kaveza i cijelog pristupačnog područja, prskaju urin po uglovima, grizu tapete. Prirodno, stolica ima specifičan miris, posebno u vrućem vremenu. Hrana koju kunić ponekad zakopa u leglu također može izazvati jedak miris. Vremenom truli i postaje izvor smrada.

Načini borbe protiv mirisa

Da bi se izbjegla pojava lošeg mirisa u kavezu, dovoljno je redovito čistiti, dezinficirati, mijenjati leglo i leglo za toalet. Idealno za ušane kućne ljubimce, jastuk od sijena, može se koristiti i za posteljinu piljevine, drvene strugotine ili mačje leglo. Ne širite novine na kuniće, jer je tiskarska boja štetna za njihovo zdravlje. Ako je uznemireni želudac uzrok neugodnog mirisa, tada se, naravno, životinja mora izliječiti i staviti u kavez..

Važno je odabrati pravu posteljinu. Trebao bi upijati nečistoće, biti lak za čišćenje i siguran za kunića..

Učestalost čišćenja ovisi o veličini kaveza i sezoni. Veliki se kavez može rjeđe čistiti. U vrućem vremenu čišćenje se mora obavljati češće, jer se razni mikroorganizmi i bakterije brže razvijaju u vrućini. Proces razgradnje je brži, što rezultira neugodnim mirisom.

Prilikom čišćenja ne smijete koristiti kemikalije koje se koriste za obično čišćenje stana, jer negativno utječu na zdravlje uha. Kavez se može dezinficirati kalijevim permanganatom ili octom. Kavez možete osušiti u blizini baterije, ili bolje na suncu. Preporučljivo je kavez oprati jednom dnevno, a ladicu mijenjati barem ujutro i navečer, a češće.

Nakon dulje uporabe, na dnu kaveza može se pojaviti smeđa ili bjelkasta prevlaka. Treba ga zbrinuti jer sadrži bakterije koje uzrokuju neugodan miris. Plaka se možete riješiti limunskom ili octenom kiselinom. Za to se na dno nanosi kiselina i ispire nakon 30 minuta. Zatim biste trebali očistiti ostatke i isprati posudu. Ako postupak provodite često, dno se brzo očisti..

Na miris utječe i hrana koja se daje životinjama. Ako ukrasni kunići jedu puno zelene sočne hrane i dobivaju puno vode, izmet nije toliko smrdljiv. Briga o zečevima bit će lakša ako ih obučite da budu smeće poput mačke. To zahtijeva određeni napor, ali rezultat će sigurno biti. Započnite s treningom toaleta u ranoj dobi.

Osim redovitog čišćenja, povremeno možete okupati i ukrasnog zeca.

Nemoguće je izbjeći miris tijekom puberteta, jedini način je sterilizacija životinje. Ali to se može učiniti pod uvjetom da se uzgoj kunića ne planira u budućnosti. Ako se dekorativni kunići ne brinu dobro o sebi, mogu nakupiti izlučevine u predjelima prepona. Žlijezde možete očistiti vatom umočenom u biljno ulje..

U starijoj dobi kunić može imati urinarnu inkontinenciju, što, naravno, utječe na pojavu neugodnog mirisa. U tom slučaju morate se opskrbiti posebnim pelenama i neprestano ih mijenjati. Ako je mokraća životinje odjednom počela izlučivati ​​oštar neugodan "miris", trebate kontaktirati svog veterinara, jer uzrok može biti bolest bubrega.

Video "O kupanju kunića Tomika"

Video je snimio kupanje zeca po imenu Tomik.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako