Savjeti za hranjenje starog psa

Pas u časnoj dobi treba posebnu njegu. I prije svega, tiče se njezine prehrane. Trebalo bi se razlikovati od onoga što ste hranili svog ljubimca dok je to bilo štene, tinejdžer ili mladi i aktivan pas. Kako i čime pravilno hraniti starog psa? Zašto je važno pridržavati se pravila hranjenja starijih pasa? Shvatimo to.

Uzmimo za primjer sljedeće podatke:

Pasmina pasaProsječni životni vijek
U prosjeku psi žive10-12 godina
Predstavnici pasmine engleski mastif smatraju se starijimasa 6-8 godina
A predstavnici pasmine pudlica u prosjeku žive duže.sa 10-11 godina

Dakle, ovdje je sve uvjetovano i definiciji "starosti" psa morate pristupiti pojedinačno. U pravilu, tetrapodi se umiruju nakon 6-7 godina.

Ne biste trebali popuštati za pseće životne uvjete, prehranu, prisutnost kroničnih bolesti i genetskih poremećaja ...

Fiziologija starenja pasa

Prehrana starijeg psa trebala bi biti posebna i drugačija od onoga što je prije jeo, makar samo zato što se s godinama u njegovom tijelu događaju nepovratni fiziološki procesi koji se odražavaju na slici njegove dobrobiti. Stoga se vlasnici starijih pasa često susreću sa sljedećim problemima.

Pretilost i njegova prevencija kod starijih pasa

Metabolizam u tijelu starijuće životinje ima drugačiju brzinu protoka. A u pozadini niske tjelesne aktivnosti i neuravnotežene prehrane, to može rezultirati pretilošću kod kućnog ljubimca. Ne samo da će postati gust i nespretan, već je to ozbiljno opterećenje za rad unutarnjih organa i sustava. Stoga je vrlo važno biti oprezan čime hranite svog starijeg psa..

Kako biste spriječili pretilost kod svog ljubimca, pregledajte njegovu prehranu. Recite ne visokokaloričnoj hrani koja sadrži puno masnoća. Također prilagodite dijelove za hranjenje. Dajte prednost hrani starijim psima ili onima koji vode sjedilački način života - kao opcija Royal Canin Hypoallergenic HME 23 Umjerena kalorija suha dijetna hrana za starenje, kastrirane i / ili pse s prekomjernom težinom. Ne zaboravite na redovite tjelesne aktivnosti - vrlo su korisne za vašeg ljubimca..

Zatvor i njegova prevencija kod starijih pasa

Hranjenje starijih pasa također bi trebalo biti posebno jer u starosti često pate od zatvora, što negativno utječe na opću dobrobit ljubimca, a loše utječe na funkcioniranje gastrointestinalnog trakta životinje u cjelini..

Vlasnik starijeg psa trebao bi pripaziti na stolicu. Ako kućni ljubimac ima tendenciju kroničnog zatvora, vrijedi u prehranu uključiti više hrane s vlaknima - njegov sadržaj u gotovoj hrani trebao bi biti maksimalan. Kao što je slučaj sa Royal Canin Canine Gastro Inintestinal GI25 suhom dijetalnom hranom s peradi za odrasle pse svih pasmina s probavnim smetnjama. Kiselo mlijeko također može pomoći u poticanju probave..

Vrlo stari pas

Gubitak kilograma i apetita kod starenja psa

Ako postoji kategorija životinja koje su u starosti sklone pretilosti, onda postoje one koje, naprotiv, mršave i apetit. Stvarno je. S godinama pas pokazuje manje zanimanja za hranu, u skladu s tim, slabo se deblja ili počinje brzo gubiti kilograme. Ni u kojem slučaju ne biste trebali zanemariti ovo stanje kod kućnog ljubimca..

Gubitak kilograma i gubitak apetita vrlo su često povezani s bolestima koje se razvijaju u tijelu životinje. To mogu biti novotvorine, problemi s bubrezima i jetrom..

Prevencija gubitka kilograma i apetita

Budući da stariji pas ima manje mirisa i okusa, birajte hranu koja je stvarno jaka i bogatog okusa - na primjer, Bewi Dog Balance Meat with Rice suha hrana s peradi i rižom za odrasle pse s niskom razinom aktivnosti, kao i za starije pse ... Tada će životinja imati povećan interes za njih..

Problemi s desnima i zubima kod starijih pasa

Kako hraniti starog psa ako ima bolne desni i zube? Nedostatak pravilne brige o zubima i usnoj šupljini životinje u ranoj i mladoj dobi, nepravilna prehrana, sve to dovodi do činjenice da su u starosti pseći zubi prekriveni kamenom, pojede ih karijes, a desni su upaljene i krvare. Prirodno, životinja ne može temeljito žvakati hranu i guta je u velikim komadima, gastrointestinalni trakt ljubimca pati od toga, a sve to negativno utječe na opću dobrobit psa.

Kako hraniti psa s bolnim zubima

Budući da se u ovoj situaciji ne može razgovarati o prevenciji, budući da je situacija već izmakla kontroli i postoje očiti problemi, bilo bi prikladnije razgovarati o tome čime hraniti psa sada, kako ne bi pogoršali ionako bolno stanje. Da biste to učinili, dajte prednost hrani čija granula nije jako velika. Ako ga niste uspjeli pronaći, morat ćete ih samljeti. Da bi suha hrana bila mekša, a kućni ljubimac je može grickati i gutati - hranu možete prethodno napuniti juhom, fermentiranim mliječnim proizvodima ...

Problemi sa zglobovima kod starijih pasa

Prehrana starog psa trebala bi uzeti u obzir činjenicu da se s godinama u kosti i zglobnim tkivima životinje počinju javljati degenerativne promjene koje se ne mogu nadoknaditi. Psu postaje teže kretati se, može početi šepati, vući šape, pateći od bolova u zglobovima. Nažalost, gotovo svi vlasnici pasa koji žive do starosti susreću se s takvim problemima..

Prevencija problema sa zglobovima

Kako ne biste dopustili da degenerativne promjene napreduju, psa možete hraniti posebnom hranom (kao opcija - terapijska suha hrana za pse Eukanuba VD Dog Joint Mobility za pse za prevenciju i liječenje bolesti mišićno-koštanog sustava), čiji sastav uzima u obzir prisutnost komponenata koje podržavaju zdravo stanje kosti i zglobovi. Tipično ova hrana uključuje hondroitin ili glukozamin..

Stari i tužni pas

Kojom hranom biste trebali hraniti svog starog psa??

Koja je najbolja hrana za hranjenje starog psa? Naravno, prilikom odabira hrane trebali biste se usredotočiti na postojeće probleme i dobne promjene u tijelu vašeg ljubimca. Na primjer, ako vaš pas pati od zglobnih problema, odaberite odgovarajuću opciju hrane. Međutim, u svakom slučaju hrana za starije pse mora biti niskokalorična i što je moguće manja. Inače, kućnom ljubimcu prijeti pretilost. Hrana bi trebala sadržavati puno minerala. Posebno fosfor i kalcij za sprečavanje omekšavanja koštanog tkiva, a također i mnogi vitamini.

Ako cijenite zdravlje svog ljubimca i želite da živi do vas do duboke starosti, ne biste ga trebali hraniti jeftinom hranom poput Darlinga. Samo najkvalitetnija konzervirana hrana i suha hrana. Inače, vaši pokušaji uštede novca na meniju životinje prouzročit će dodatni stres na jetri i bubrezima. Pas može početi patiti od zatajenja bubrega ili jetre, trebat će mu skupo liječenje ili će ljubimac umrijeti u vašim rukama..

Nutricionistički standardi (veličine posluživanja) za starije pse

Kako pravilno hraniti starog psa? Jedenje starijeg psa sugerira da starijem psu trebaju manji dijelovi od mlađeg ili sredovječnog psa. Ako kupujete gotovu hranu za starenje životinja, njihov je proizvođač sigurno uzeo u obzir ovu točku, paketa će sadržavati preporučeni dnevni udio i učestalost hranjenja na temelju dobi psa.

Ako niste pronašli posebnu hranu za starije životinje, morat ćete samostalno izračunati koliko vrijedi smanjiti veličinu porcije. Nije baš prikladno, pa vam je puno lakše i pouzdanije ako ga hranite specijaliziranom hranom..

Učestalost hranjenja starenja psa

Ako je u mladosti učestalost hranjenja kućnog ljubimca bila 2-3 puta dnevno, starijeg psa treba hraniti češće, ali u malim obrocima. Dovoljno je podijeliti dnevnu količinu hrane za 4-5 puta i istodobno rasporediti točno tu količinu. Takvo frakcijsko hranjenje potaknut će laku probavu hrane i bolju apsorpciju, a također će spriječiti loš apetit i gubitak težine kod ljubimca..

Jednom kada saznate kako, koliko i čime hraniti starog psa, nadamo se da će briga o vašem ljubimcu biti ispravna..

Još uvijek imate pitanja? Možete ih zatražiti od internog veterinara naše web stranice u donjem polju za komentare, koji će im odgovoriti u najkraćem mogućem roku..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako