Tibetanski mastif - pasmina pasa

U klasifikaciji pasmina tibetanski mastif spada u skupinu pinčeva, šnaucera, molosija i švicarskih pasa goveda, odjeljak - molossians, pododjeljak - planinski psi. Mjesto uklanjanja - Kina, Tibet.

Prema legendi, jednom je Aleksandar Veliki primio neočekivani dar u obliku tibetanskih mastifa i bio je iskreno oduševljen njime. Nakon što su predstavnici pasmine došli u Drevni Rim, njihova globalna distribucija započela je na svim točkama svijeta..

Izgled

Prema standardu, boja pasmine može biti crna, crna i žutosmeđa, smeđa, zlatna ili siva. Dopuštene su razne varijacije tonova predstavljenih nijansi. Mužjaci tibetanskog mastifa imaju visinu u grebenu unutar 70 centimetara, a ženke - unutar 60 centimetara. Masa pasa kreće se od 60 kilograma.

Tibetanski mastif je velik, visok pas snažne građe. Karakteristična karakteristika pasa je luksuzna duga dlaka s dobro definiranom poddlakom koja štiti od neželjenih vremenskih uvjeta.

Fotografije tibetanskog mastifa

Tijelo je nešto duže od visine u grebenu. Boja očiju obično se podudara s bojom, ali može biti malo drugačija, usne trebaju prekriti donju čeljust. Dlaka na vratu je poput lavlje grive. Rep je srednje duljine, malo se uzdiže iznad leđa. Noge tibetanskog mastifa su mišićave, okruglog oblika.

zajednički podaci

Predstavnici pasmine odlikuju se snažnim neovisnim karakterom. Od ranog djetinjstva, štene će pokazivati ​​odanost svom vlasniku i članovima njegove obitelji. Psi pokazuju dobre osobine čuvara, što određuje njihovu upotrebu kao čuvara.

Psi su prikladni samo za držanje na selu. U stanu se ne osjećaju ugodno. Tibetanskim mastifima trebaju redovite aktivne šetnje. Treba im puno prostora za igre i zabavu. Rado će pratiti svog vlasnika tijekom jutarnjeg trčanja, nastave na stadionu ili izleta u prirodu. Energično vježbanje spriječit će pse da razviju displaziju kuka.

Trening tibetanskog mastifa

Psi su dobro obučeni i obrazovani. Glavni pokazatelj je snaga karaktera vlasnika, koji može pokazati svoju ustrajnost i pokazati odgovarajuće strpljenje..

Napominjemo da bi se trening tibetanskog mastifa trebao vježbati od samog djetinjstva psa. U suprotnom, možda ćete imati problema s ispravljanjem ponašanja ljubimca i bit će teže nositi se s tim. Da bi štene brzo naučilo naredbe i poslušalo vas, slijedite osnovna pravila - ne trebate tući, plašiti životinju i vikati na nju. Ovo ponašanje samo će postaviti životinju prema vama i može dovesti do njenog agresivnog ponašanja. I najispravniji odgovor na pitanje - kako odgojiti mastifa bit će samo jedan - pas se mora dati u ruke profesionalaca. Samo profesionalni treneri koji su upoznati sa karakteristikama i karakteristikama ove pasmine mogu vam odgojiti odgovarajućeg člana obitelji.

Prehrana i hranjenje

Tibetanskim mastifima potrebna je punopravna uravnotežena prehrana koristeći proizvode prirodnog podrijetla - jela od mesa i ribe, mliječne kaše i svježe povrće.

Ne vrijedi objašnjavati da pas puno jede, posebno tijekom odrastanja. Odrasli tibetanski mastif ne jede toliko, čak ni manje od pasa drugih pasmina slične veličine. Najbolji izlaz za vlasnika u takvoj situaciji je pružiti ljubimcu uravnoteženu prehranu koja sadrži sve što je životinji potrebno za puni život..

Pravilno hranjenje mastifa je:

 • poštivanje istih intervala između hranjenja;
 • zabrana miješanja suhe hrane s prirodnom hranom.

Za referencu! Štene do četiri mjeseca treba hraniti 4 puta dnevno. Tada se komplementarna hrana smanjuje do 3 puta. Odrasli se hrane dva puta dnevno, stari psi opet 3 puta dnevno.

Postoji nekoliko pravila hranjenja koje bi se trebao držati svaki vlasnik tibetanskog mastifa:

 1. Pokušajte ne mijenjati hranu, u krajnjem slučaju, radite to postupno.
 2. Ne davati vruću, dimljenu hranu, riječnu ribu.
 3. Ne uzimajte hranu druge dobne kategorije.
 4. Nemojte namakati hranu u vodi, mlijeku.
 5. Ne dopustite da se pas prejede.

Između ostalog, u prehranu tibetanskog mastifa dodajte vitamine i druge korisne dodatke namijenjene cjelovitom razvoju pasa..

Predstavnici pasmine skloni su mnogim vrstama kožnih bolesti, kao i bolestima zarazne etiologije. Ovi su psi stogodišnjaci, uz pravilno održavanje i njegu, njihov životni vijek može biti 14-15 godina.

Lik

Tibetanski mastifi su vrlo ponosni i živo pokazuju svoju neovisnost. Imaju snažnu volju i nevjerojatnu odlučnost. Ali prilično su suzdržani i znaju kontrolirati svoju ćud. Vole vlasnika i jako su mu odani. S poštovanjem se odnose i prema članovima njegove obitelji. Predstavnici pasmine skladno kombiniraju nevjerojatne osobine čuvara i ljubaznost pasa pratitelja.

Ljubaznost i odanost pasa odlučujući je faktor za njihovo korištenje kao pse pratioce. Loše se slažu s drugim životinjama, pokazujući ogorčenost i agresiju prema njima. Oprezni su prema strancima bez znakova agresije. Pri prvim pokušajima da našteti vlasniku, ljubimac će spremno zaustaviti počinitelja.

Značajke sadržaja

Mnogi ljudi koji su kupili tibetanskog mastifa pitaju se zašto se njihov ljubimac, za razliku od susjednih štenaca, malo igra i vrlo često spava. Zapravo je to normalno za psa ove pasmine. Štenci mastifa brzo rastu, a za to je potrebno puno energije. Stoga se životinje ne brinu, akumulirajući snagu za puni razvoj. Stoga se nemojte miješati u prirodni proces, pokušavajući probuditi i uzburkati životinju uprkos njenoj volji..

Psi uopće nisu prilagođeni držanju u gradu. Prostrana seoska kuća s puno šetnje za aktivne šetnje savršena je za njih. Tibetanski mastifi imaju nevjerojatno luksuzan kaput s ekstra gustom poddlakom.

Ako nemate takvu priliku, tada šetajte s ljubimcem nekoliko puta dnevno, najmanje 20-30 minuta.

Briga za malog tibetanskog mastifa mora biti pažljiva:

 1. Provjerite ima li na koži ogrebotina i rana.
 2. Očistite bebi oči i uši.
 3. Naučite ga da bude higijenski.

Između ostalog, zube morate prati nekoliko puta tjedno..

Većina postupaka njege štenaca vremenom će nestati. Čim pas naraste, počet će se brinuti o sebi na mnogo načina..

Ako odlučite imati štene tibetanskog mastifa, trebali biste biti spremni na činjenicu da ćete psa trebati svakodnevno češljati. Tijekom moltinga zahtijevat će još temeljitiju i mučniju njegu. Briga za kaput tibetanskog mastifa prilično je težak i naporan proces. Psi trebaju pažljivo svakodnevno njegovanje pomoću posebnih češljeva i četkica. Kupanje psa dopušteno je samo po potrebi. Ne preporučuje se često pranje pasa, možete se kupati samo ako je potrebno..

Parenje tibetanskog mastifa ima svoje osobine. Glavna je kasno formiranje organizma. Na primjer, kuja dostiže zrelost tek za 3 godine, a mužjak za 4 godine. Ranije parenje je nepoželjno. Takvo stanje može naštetiti mladim roditeljima i potomcima. I u odrasloj dobi, odabiru partnera za parenje mora se pristupiti pažljivo. To je jedini način da budete sigurni u uspješan porod, zdravo potomstvo..

Cijene štenaca tibetanskog mastifa

Malo je vjerojatno da će biti moguće kupiti štene mastifa u tranziciji ili na tržištu - pasmina je prerijetka. Stoga ćete morati kontaktirati vrtić.

Trošak psa ovisi o veličini šteneta, karakteristikama sadržaja. Ako govorimo o prosječnoj cijeni, onda ona počinje od 30 000 rubalja. Prirodno, postavljajući takvu cijenu, uzgajivač daje jamstva da je beba zdrava, cijepljena, udovoljava zahtjevima pasmine i ostalim karakteristikama. Jasno je da prodavač mora dokumentirati svoje riječi - potvrde, rodovnik.

Postoji niz korisnih savjeta i trikova na koje morate paziti pri kupnji tibetanskog mastifa:

 1. Ne štedite. Ako se odlučite za kupnju psa ne sasvim čiste pasmine, ali jeftinijeg, tada riskirate uzeti agresivnu i neuravnoteženu životinju za odgoj..
 2. U vezi s izborom spola šteneta, uzgajivači kažu sljedeće: "Neiskusni vlasnici pasa bolje uzimaju djevojčice." Sukladno tome, osoba koja je upoznata s odgojem pasa iz prve ruke može se okušati u odgoju mužjaka tibetanskog mastifa.
 3. Ne zaboravite na stvari poput rodovnice i drugih dokumenata. Pazite da vaše štene nije predispozicirano za bilo kakvu nasljednu bolest.

Tek nakon završetka formalnosti, nastavite s odabirom šteneta. Bolje uzmi najživlje dijete.

Fotografije

Štenad tibetanskog mastifa

Bijeli tibetanski mastif

Tibetanski mastif

Pasmina tibetanskog mastifa

Štene tibetanskog mastifa

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako