Koliko puta dnevno hraniti psa. Pravila zdrave prehrane

Svaki uzgajivač mora shvatiti da je pas po prirodi zdrava životinja, a ako ne uzmete u obzir urođene nedostatke, sve su bolesti posljedice kršenja pravila držanja. Temelj zdravlja životinja je dobra prehrana, prikladni uvjeti za držanje i uzgoj kućnog ljubimca. Jedan od razloga raznih bolesti je pretilost, pa ćemo shvatiti koliko puta dnevno hraniti odraslog psa i kako kontrolirati njegovu težinu.

Dijeta, ono što trebate znati

Uspostavljanje načina prehrane i hodanja započinje 1-2 tjedna nakon što se pas preseli u novi dom. Nekoliko je prednosti sastavljanja određenog režima:

 • Lakše je formulirati cjelovitu prehranu i osigurati da pas dobije svu potrebnu hranu.
 • Znate točno kada vašeg ljubimca treba izvesti vani, što sprječava pojavu "neugodnih iznenađenja" u kući.
 • Pas neće "gristi", što pozitivno utječe na metabolizam.
 • Najčešći uzrok trovanja hranom je pokupljanje nedostajuće hrane iz zemlje. Pas koji jede prema režimu ne osjeća želju da jede sve redom, ona točno zna kada će biti sita.
 • Dijeta i režimi vježbanja smanjuju rizike pretilost i metabolički poremećaji.
 • Ako psa držite na lancu, hranjenje po režimu olakšava ga održavanje uzgajivačnice a teritorij je čist.

Štene dijeta prilično mukotrpan i sastoji se od 5-6 hranjenja. Do 1. godine životinja se prebacuje na 2 obroka dnevno. Najčešće se kućni ljubimac hrani ujutro (prije posla), a navečer oko 17-18 sati, nakon šetnje, ljubimcu se daje mlijeko ili juha.

Važno! Preporučuje se hraniti sjedećeg ili starog psa 3 puta dnevno, bez povećanja dnevnog unosa hrane - puna porcija ujutro, 1/2 porcija popodne i navečer.

Poseban pristup zahtijeva trudni pas. Buduća mama može postati izbirljiva, patiti od toksikoze, a nakon 30 dana kućni ljubimac fizički ne može odjednom pojesti potrebni dio. Obično se dnevna norma psa, uzimajući u obzir trudnoću, dijeli na 3-4 obroka, dok se težina kućnog ljubimca strogo kontrolira - pretilost može izazvati komplikacije u porodu.

Ispravna formulacija prehrane i šetnji ovisi samo o vlasniku, ali algoritam radnji je sljedeći:

 • Odlučite kada je prikladno hraniti i šetati svog psa.
 • Pri izračunavanju vremenskih intervala imajte na umu da ljubimca treba voditi u šetnju 20-30 minuta nakon jela i nakon 6-8 sati.
 • Kad pas napuni 2 godine, naučit će se suzdržavati 2-3 sata, ali trudne, starije, bolesne životinje, posebno one s bubrežnim zatajenjem, ne mogu se "tolerirati".
 • Uvedite režim postupno, obično će se životinja u potpunosti prilagoditi za 4-8 tjedana.

Uobičajene pogreške otklanjamo unaprijed

Ispod ćete pronaći argumente, mišljenja stručnjaka i iskusnih uzgajivača koji će vam pomoći da shvatite radite li sve u redu i unaprijed odgovoriti na mnoga pitanja mladih uzgajivača pasa..

Kako ispravno izračunati dnevnu stopu hranjenja?

Na temelju statistike pasmine i tjelesne aktivnosti kućnog ljubimca. Uz aktivna opterećenja, sport, zapošljavanje psa u službi, statistička stopa povećava se za 10-25%. Smanjena aktivnost, apatični karakter, starost mogu biti razlog smanjenja dnevne stope za 10-20%. U svakom slučaju, gledajte reakciju kućnog ljubimca, nakon što se jede, pas se mirno odmiče od zdjele - stopa je pravilno izračunata, životinja aktivno liže "hranilicu", moli tijekom dana - nema dovoljno hrane. Prevencija prehrane je sljedeća:

 • Pas se hrani 2 puta dnevno, u isto vrijeme.
 • Bez obzira je li pas završio s jelom, zdjela se uklanja nakon 15 minuta.
 • Pas uvijek ima na raspolaganju zdjelu svježe čiste vode, pogotovo ako životinja jede suhu hranu.

Što je pretilost?

Stavite psa u "stalak" i pregledajte:

 • Rebra se ne vide vizualno, ali osjećaju se pažljivom palpacijom - norma.
 • Moslaki (kraj kostiju šape u zglobu kuka) i brežuljci zdjelice nisu vidljivi, ali se ističu prilikom palpiranja - norma.

Ako se na pregledu otkrije lagana pretilost, prilagodite prehranu i povećajte tjelesnu aktivnost. Psu s "uznapredovalom" fazom pretilosti potrebno je ispitivanje i razvoj posebne prehrane, sve veći stres može oštetiti srce.

Trebate li psu davati prehrambene dodatke??

Moram! Međutim, pripazite na doziranje. Optimalno - konzultirati se s veterinarom ili voditeljem pasa, ako to nije moguće, odaberite univerzalno hranjenje kompleksom vitamina. Štenetu treba neprestano davati vitamine i dodatke, izmjenjujući ih u sastavu. Odrasli, posebno dvorišni psi, trebaju provoditi tečajeve hranjenja u proljeće i jesen.

Važno! Pri hranjenju visokokvalitetne industrijske hrane, aditivi se moraju izuzeti.

Pas odbija hranu je bolest?

Naravno, odbijanje poslastica i hrane alarmantno je, međutim, ako je ljubimac vizualno zdrav, zaigran, uzima vodu i ne pokazuje znakove bolesti, ne brinite. Gotovo svi očnjaci, posebno veliki psi, jednom u 3-4 mjeseca, češće zimi, organiziraju sebi dane posta.

Je li moguće promijeniti način prehrane s industrijskog na prirodni ili obrnuto?

Moguće je, ako vrlo pažljivo i pažljivo. Takve pokuse neće odobriti veterinar ili voditelj pasa, ali ako je iz bilo kojeg razloga potrebna promjena, kako bi se izbjegli problemi, pridržavajte se sljedećih pravila:

 • Ne mijenjajte raspored hranjenja.
 • Promijenite prehranu postupno (5-7 dana).
 • Pomno pratite dobrobit psa i njegov "uspjeh" u šetnji.
 • Ako je potrebno, istjerajte parazite prije promjene.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako