Klasifikacija pasa i koliko pasmina postoji u svijetu

Klasifikacija pasa

U ovom članku ću vam reći koliko pasmina pasa postoji u svijetu prema klasifikacijama Ruske Federacije. Smatrat ću pasmine priznate i nepriznate od strane Međunarodne kinološke federacije. Također ću naznačiti njihovo mjesto u općoj klasifikaciji. Uz to će se dati glavni parametri i usporedba koje treba slijediti pri odabiru životinje..

Koliko pasmina pasa postoji na svijetu?

Ukupno postoji nekoliko stotina pasmina pasa. Među njima, ICF u cijelosti prepoznaje 332, a još 11 - uvjetno.

Ruska federacija uzgajivača uzgajivača uzgajivača nudi popis od 234 pasmine, a Međunarodno kinološko udruženje (FCI) uključuje 213 naslova. Od toga, 146 udruga priznaje svaka udruga i savez. Opisano je ukupno 376 postojećih pasmina.

U FCI sustavu korovi su podijeljeni u 10 velikih skupina, od kojih je svaka podijeljena u podskupine:

Podrijetlo i klasifikacija postojećih pasmina pasa
Podrijetlo i klasifikacija postojećih pasmina pasa

Usporedba postojećih kućnih ljubimaca

Uz gore predstavljenu "službenu" klasifikaciju koja uzima u obzir ime i etimologiju, postoje neizgovorene podjele prema različitim kriterijima:

  • Veličina - psi mogu biti mali (težina manja od 12 kg, visina do 28 cm), prosječno (težina 12-25 kg, visina 28-60 cm), velik (težina preko 25 kg, visina od 60 cm).
  • Po vrsti kaputa - uzima se u obzir nekoliko parametara odjednom: stupanj bez dlake, prekomjerni rast, duljina dlake, debljina dlake.
  • Hipoalergenošću - ovdje se uzima u obzir prisutnost ili stupanj salivacije, intenzitet lijevanja.
  • Po popularnosti - uzima se u obzir deset najčešće kupljenih pasmina. Ovisi o raznim čimbenicima: praktičnost, kulturni spomen, cijena itd..
  • Po dogovoru - klasifikacija koja ističe radne kvalitete životinja. Sve pasmine možemo grubo podijeliti na: lov, usluga, suputnici.

Koji su parametri za odabir kućnog ljubimca

Ako osoba odabere kućnog ljubimca za lov, tada bi trebala odrediti svrhu svojih preferencija u izboru divljači i predvidjeti radnje koje će njegov pratilac trebati izvršiti.

Ako je meta ptica, a četveronožni pomoćnik mora trčati za njom i donijeti je vlasniku, preporučuje se obratiti pažnju na retriveri i španijeli. Ako je cilj tjerati zeca ili lisicu, oni će ovdje pomoći goniči ili hrtovi. U lovu s pištoljem najbolje će se pokazati policajci. U lovu na divljač (jazavac, lisica), jazavčari.

Prije pokretanja psa morate odlučiti za što će biti potreban
Prije pokretanja psa morate odlučiti za što će biti potreban
Lovački pas koji živi u stanu kao "igračka na sofi" doživjet će patnju i neugodnosti za vlasnika.

Pastirski psi pogodni su za čuvanje i pomoć u toru stada. Samostalni su, pametni i sjajno rade sa stokom..

Ako vam je potreban partner za duge šetnje, tada izbor može pasti na bilo koga, ali terijeri i retriveri su najprikladniji za ovu ulogu. Pokretni su, znatiželjni i poslušni..

Ako osoba traži ukras za dnevnu sobu ili psa sa priborom, tada su uzgajivači uzgojili mnoge prikladne i zanimljive pasmine: male čivava, šarmantan pahuljaste pudlice, kineski greben, buldoga, Pekinezer.

Klasifikacija pasa složen je sustav i ima mnogo oblika i načina tumačenja. Ako se odlučite za novog kućnog ljubimca, savjetovanje s voditeljem pasa neće biti suvišno. Ali ako je vlasnik nepretenciozan i samo traži ljubaznog i simpatičnog suputnika, tada ulogu novog obiteljskog prijatelja može igrati bilo koji pas, čak i mješanac, bez dugog i mukotrpnog odabira.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako