Kako podrezati nokte svom psu: korisni savjeti

Briga za psa nije samo dobra prehrana i šetnja, već uključuje i neke postupke, uključujući šišanje noktiju. Pandže svog psa možete sami podrezati bez odlaska u specijalizirani salon, što će uštedjeti novac i učiniti život vašeg ljubimca ugodnijim. Pravilna frizura spriječit će da pseće kandže rastu u jastučiće šapa, uzrokujući upalu i suppuration..

1 Građa kandže

Tri se vrste rasta kandži razlikuju po strukturi:

Sklupčana poput mačke, uvijenih krajeva
Standardno savijena, lučna
Tip zeca, ravnog rasta i oštrih krajeva

Prve dvije varijante su tipične za velike pasmine, a treća je češća kod ukrasnih pasa (Yorkie, terijer, špic, čivava). Dizajn utječe na parametre poput ravnoteže i prianjanja u hodu.

Osobitosti pasmine praktički ne utječu na način odrezivanja kandži, ali važno je prije i poslije odsijecanja osigurati da kandže pravilno rastu. Ako sumnjate da pas ima problema s njihovim rastom, životinju treba pokazati veterinaru.

U malih štenaca površina kandži je prozirna, posude su bolje vidljive. Kandže s godinama potamne.

2 alata

Kako bi se psećim noktima podrezale najčešće se koriste posebne škare za šišanje. Dvije su mogućnosti alata:

 • sa srpastom oštricom;
 • s tipom giljotine.

Škare možete pronaći u trgovini za kućne ljubimce. Prvi tip predstavljaju pincete s dvije zakrivljene oštrice, namijenjene šišanju kod velikih pasmina. Pandža polumjeseca opremljena je graničnikom koji podešava širinu otvora oštrice. Pandža giljotina je poseban prsten i par oštrica, stoga je pogodan za rad s malim pasminama s tankim i ne gustim pandžama.

Nikada ne biste trebali pokušavati podrezati nokte svom psu redovitim škarama, oni nisu prikladni za ovaj postupak. Najbolja opcija su škare od nehrđajućeg čelika s ručkama s gumiranim jastučićima. Lopatice se mogu premazati kromom. Neobrađena inačica nije zaštićena od hrđe.

Alat oštrice giljotine

Dodatak mora odgovarati veličini kućnog ljubimca. Možete koristiti univerzalni alat koji je pogodan za psa bez obzira na pasminu.

Alat za polumjesec

Uz posebne škare, postupak će zahtijevati:

 • turpija za tvrdo zaprašivanje;
 • jastučići od pamuka;
 • klorheksidin ili vodikov peroksid;
 • hemostatsko sredstvo.

2.1 Električna brusilica

Moderniji alat za rezanje - električni trimer.

Trimer

Alat se najčešće napaja punjivom baterijom ili više baterija. Očišćena pasja kandža smještena je u poseban odjeljak, gdje abrazivni valjak obrađuje površinu, eliminirajući rizik od oštećenja pulpe ili krvnih žila. Postupak ne šteti psu i apsolutno je bezbolan. Korištenje električne brusilice pomaže u dobivanju pravilno obrađene površine s ugodnim zaobljenjem.

Postupak traje nekoliko minuta, nakon čega sav otpad možete ukloniti iz posebnog spremnika.

Druga mogućnost je električna brusilica za grebanje. Oni rade na baterije ili na električnu mrežu. Na vrhu alata nalazi se nastavak za brušenje kamena. Omogućuje vam mljevenje kandže u optimalan oblik.

Uz praktičnost korištenja električnih uređaja, mora se uzeti u obzir visoka cijena ovog pribora u usporedbi s konvencionalnim škarama i moguća nelagoda životinje zbog zagrijavanja tijekom rada. Stoga se pitanje izbora alata odlučuje pojedinačno..

3 pravila

Preporučljivo je obrezati gumiranu krpu od ulja. Prije početka postupka, instrument se obriše dezinficijensom. Ako psu nikada nisu izrezane pandže, treba ga naučiti davati šapu vlasniku. Nakon što se ljubimac navikne na ovu naredbu, trebate ga naviknuti na grebanje. Da biste to učinili, alat se pokazuje psu i drži uz kandže..

Morate odabrati pravo vrijeme kada je pas u mirnom, opuštenom stanju. To može biti nakon jela ili šetnje. Šišanje je najbolje napraviti nakon vodenih tretmana, kada su nokti mekani. Najbolje je započeti obrezivanjem manjeg dijela kandže. Tako ljubimac neće osjećati bol. Nije potrebno dodirivati ​​praznine između šapa - psi se osjećaju škakljivo.

Tijekom postupka razgovarajte sa svojim psom umirujućim tonom. Prije početka postupka, trebate smiriti psa. Ako kućnog ljubimca ne daju, trebate mu priuštiti poslasticu. Tehnologija pretpostavlja usklađenost sa sljedećim algoritmom.

 1. 1. Operite šape ljubimca uklanjajući svu prljavštinu.
 2. 2. Popravite psa rukama na prostirku koja je prekrivena platnom.
 3. 3. Uklonite višak dlaka okolo.
 4. 4. U jednoj ruci držite šapu, a u drugoj alat dezinficiran alkoholom.
 5. 5. Utvrdite mjesto pulpe (potamnjenje na dnu kandže),
 6. 6. Odmaknite se 2,5 mm od pulpe i pažljivo podrežite kraj kandže,
 7. 7. Obrežite rez turpijom za nokte.

Ako su posude oštećene tijekom postupka rezanja, tada morate liječiti ranu antiseptikom. Postupak je jednostavan ako je pas od malena navikao na higijenu.

Nepravilno izvršenje postupka uzrok je nizu problema, uključujući pojavu patologija mišićno-koštanog sustava, ozljede različite težine.

4 preporuke

Ako se štene boji rezanja pandži i alata ili je potpuno nenaviklo na takav događaj, tada postupak navikavanja traje puno vremena i zahtijeva određeno iskustvo i strpljenje od vlasnika životinje. Niz preporuka za šišanje mačaka kod kuće:

 • navikavanje psa na postupak od najranije dobi;
 • točnost;
 • osiguravanje emocionalnog kontakta između vlasnika i ljubimca;
 • pravilnost događaja;
 • obavezna nagrada za životinje.

Ako kućni ljubimac neprestano živi na ulici u volijeri ili u kabini, kandže životinje prirodno se brišu tijekom hodanja. Dobro se peru na popločanim ili popločanim površinama, na stazama u parkovima i u šumama.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako