Engleski terijer igračaka: opis pasmine, njega i obrazovanje

Pasmina engleski terijer terijerEngleski Toy Terrier je mala dekorativna pasmina pasa. Poznat je po svojoj pokretljivosti, zaigranom i veselom karakteru. Istodobno je prilično pametna, a također, usprkos maloj tjelesnoj veličini, prilično smjela. Engleski terijer igračaka odlikuje se odanošću vlasniku. Idealno za životne uvjete u malom stanu. Sam pas je nepretenciozan, ne zahtijeva složenu brigu o sebi.

Priča o porijeklu

U početku je pasmina bila potpuno ne dekorativna. Povijest engleskog igračaka terijera potječe iz srednjovjekovne Engleske, kada je u zemlji bjesnila strašna kuga. Nosili su ga glodavci, a protiv njih su se borili psi. Posebno za te svrhe, selektori su pokušali iznijeti hrabre, ali ne baš velike, okretne pasmine pasa koje su mogle progoniti glodavce i loviti one iz rupa. Nakon nekog vremena, zahvaljujući otkrićima u medicini, psi se više nisu koristili u potjeri za kugnim štakorima. Nakon toga, ljudi su počeli voditi predstavnike ove pasmine sa sobom kad su išli u lov na lisice, zečeve i druge male životinje..

Teško je povjerovati, ali uz sve to, pasmina je u to vrijeme bila i aktivni sudionik vrlo popularnog krvavog sporta - bitke sa štakorima. Cilj predaka engleskih igračaka-terijera bio je istrijebiti što više agresivnih štakora u areni. Kad je ovaj jezivi nastup zabranjen, pasmina se postupno prekvalificirala u kategoriju izložbe.

Vrlo popularna pasmina bila je među plemenitim damama u viktorijanskoj Engleskoj. Mala veličina tijela, miroljubiva priroda i ljubaznost privukli su pažnju i trenutno su raspoloženi za sebe. Kasnije je moda za ove pse dosegla i druge europske zemlje..

Pasmina je bila vrlo slična većem Manchester terijeru, od njega se razlikovala samo po težini. Tada je 1962. napokon dobila svoje ime - engleski Toy Terrier.

Opis pasmine

Engleski Toy Terrier izgleda kao manja kopija Dobermana. Sve u svemu, pasmina ima dobro građeno, kompaktno, elegantno tijelo s pravim engleskim sjajem..

Standard pasmine daje sljedeći opis:

 • Štene engleskog igračaka terijeraTežak je oko 2,5-3,7 kilograma. Visina grebena i mužjaka i ženki doseže 25-30 centimetara. Stas je suh, sklopiv.
 • Prsa su ovalna, duboka, trbuh uvučen. Greben nije jako izražen. Slabina je kratka, leđa ravna, jaka.
 • Glava psa je izdužena, uska, u obliku klina, blago šiljasta. Zaglađene konture njuške, ravne jagodične kosti, čvrsto stisnute čeljusti. Usne su tanke i čvrsto pristaju. Nos je malen, boja je crna ili odgovara boji dlake.
 • Oči su malene, u obliku badema, rez je blago ukošen, boja šarenice je tamna.
 • Uši psa usredotočene su na sebe. Veliki, uvijek uspravni, međusobno umjereno razmaknuti. Sasvim tanka i uperena na vrhove.
 • Rep je prilično debeo, ali se postupno sužava prema kraju..
 • Dlaka je kratka i sjajna. Moguća je samo jedna boja - crna i preplanula. Granice između područja boja nisu zamagljene, već su jasno izražene. Nečistoće drugih boja nisu dopuštene.

Temperament i ponašanje

Pasmina je uzgajana za borbu protiv glodavaca i jednom je nemilosrdno istrijebila horde glodavaca današnje engleske terijere igračaka ne karakteriziraju agresija i bijes. Istina, lovni instinkti i dalje ostaju uz pasminu, pa se male životinje mogu tretirati kao potencijalni plijen.

Toy terijeriKarakter engleskog igračaka terijera je miran i susretljiv. Pronalazi zajednički jezik sa svim članovima obitelji i dobro se slaže s drugim kućnim ljubimcima. Istina, ne biste trebali započinjati engleskog terijera-igračaka ako je u kući veliki pas: zbog krhke tjelesne građe ukrasnog psa, čak i bezazlena igra može za nju završiti suzama.

Pas je nemiran i zaigran, rado se zabavlja na otvorenom, stoga ne voli kad mu ogrlica ograničava slobodu kretanja. Prirodno znatiželjan, spremno žuri proučavati sve novo i nepoznato.

Također se ističe predanošću i hrabrošću. Unatoč svojoj maloj veličini, neustrašivo štiti stanovanje i članove obitelji. Zvučna kora upozorava vlasnika na sve nove sumnjive zvukove.

Pasmina ne voli samoću i pokušava ostati bliža vlasniku. osim, pasmina je vrlo osjetljiva i oštro reagira kad je na nju grde. Stoga, ako je pas i dalje za nešto kriv, ni u kojem slučaju ga ne smije tući. Bolje je ni ne povisiti glas, već ga na kratko zaključati u drugu sobu ili ga jednostavno neko vrijeme ignorirati. Engleski igrački terijer pametan je pas i shvatit će da je kažnjen.

Trening

Unatoč činjenici da su engleski terijeri s igračkama prilično pametni, trening ponekad može biti težak. Pasmina, iako nije glupa, razlikuje se svojeglavošću, a ponekad zna biti tvrdoglava. osim, ne navikava se odmah na novo okruženje i vlasnika, psu treba malo vremena da to učini. Štenad mlađe od šest mjeseci teško je naučiti čak i osnovne naredbe.

Stoga, imajući sve ovo na umu, osnovni trening treba započeti što ranije. Vlasnik treba biti strpljiv i biti suzdržan. U početku štene neće poslušati, tako da možete jednostavno objasniti i pokazati što se od njega traži. Kad štene sazrije, tada već možete prijeći na praktične vježbe..

Ako ne slijedi potrebne naredbe, ne možete ga pobijediti ili izgrditi. Kako bi kućnom ljubimcu dao do znanja da je nezadovoljan s njim, vlasnik jednostavno može lagano gurnuti štene. Sljedeći put će se pokušati ispraviti kako bi se svidio vlasniku. Ako su živci već na izmaku, vrijedi zaustaviti lekciju i nastaviti kasnije. U slučaju da je štene učinilo ono što se tražilo, tada ga odmah treba pohvaliti ili nečim liječiti.

Najbolje je provesti trening životinja u obliku zanimljive igre., što će donijeti zadovoljstvo obojici sudionika u procesu. Provodeći što više vremena s kućnim ljubimcem i posvećujući dužnu pažnju treningu, vlasnik će postupno moći uspostaviti dobro razumijevanje sa svojim ljubimcem..

Održavanje i njega

Engleski terijer za šetnjuEngleski je terijer izvrstan za držanje kod kuće. Dovoljna mu je mala soba za život. Mjesto za životinju mora biti opremljeno na takav način da bude na pristojnoj udaljenosti od propuha. Vlasnik također mora osigurati da se ljubimac ne popne na namještaj. Pad s velike visine opterećen je ozbiljnim ozljedama malog kućnog ljubimca..

Psa trebate šetati 2-3 puta dnevno. U toploj sezoni moguće je i češće. Oslobodivši se, pas će se brčkati u punoj snazi. Vrućina je podnošljiva, ali u posebno vrućim danima pas ne bi trebao biti dugo na suncu kako bi izbjegao sunčanicu.

Pas ne voli hladnoću, u uvjetima ruske zime na ulici jednostavno neće preživjeti. Stoga biste na jesen trebali smanjiti broj šetnji i odijevati kućnog ljubimca u tople kombinezone..

Pasmina je nepretenciozna, ne zahtijeva velike poteškoće u samopomoći, što je povoljno u usporedbi s mnogim drugim psima. Zbog odsutnosti poddlake, kućni ljubimac gotovo da ne linja. Sukladno tome, često nije potrebno da pas češlja dlaku, dovoljno je jednom tjedno, koristeći za to posebnu rukavicu..

Također nije potrebno često kupanje psa - vodeni postupci provode se jednom u 3-4 mjeseca, ovisno o stupnju onečišćenja vune.

Ali ono što trebate pažljivo pratiti su pseće kandže. Raste prilično brzo i, uz česte duge šetnje, melju se na asfaltu. Stoga ih treba redovito obrezivati. Ako vam ljubimac to ne dopušta, možete ga pokušati nečim odvratiti ili odgoditi ovaj postupak dok pas ne zaspi. Ili se jednostavno možete obratiti stručnjaku. Ali trebate paziti na kandže svog ljubimca - ako se povremeno ne režu, paste će se saviti.

Ne zaboravite ni na pseće zube. Također ih je potrebno povremeno očistiti kako se ne bi stvarao plak..

Hraniti

Fotografija engleskog igračaka terijera u studijuPasja prehrana trebala bi biti cjelovita, uravnotežena, sadržavati sve minerale i vitamine potrebne za zdrav život ljubimca. Psa možete hraniti pilećim ili zečjim mesom. Govedina je također dobra opcija. Glavna stvar je da je dobro izrezana. Hrana treba biti topla, sobne temperature. Na pristupačnom mjestu za psa uvijek treba biti posuda s čistom vodom..

Ne smije se davati masno meso, poput svinjetine. Također biste trebali izbjegavati dodavanje kuhanog mesa u prehranu svog ljubimca. Poželjno je da hrana sadrži takvu hranu koja će trenirati i ojačati pasje čeljusti. Naprotiv, bolje je ne davati kosti - prevelike i jake mogu psećim zubima oštetiti, a male ih naoštriti.

Obavezno dajte sirovo povrće. Jačaju zube i zasićuju pseće tijelo mnogim korisnim vitaminima. Ali krumpira treba izbjegavati. Engleski Toy Terrier neće odbiti slatkiše, ali ne biste mu ih trebali davati, u njima je malo korisnog. Ne možete dati ni pečene proizvode. Najbolja opcija je svježe voće. Kućni ljubimac također će uživati ​​u njima s velikim zadovoljstvom..

Kućni ljubimac mora primiti potrebnu količinu svih vitamina. Proizvođači suhe hrane uzimaju u obzir fiziološke karakteristike svake određene pasmine pasa, stoga su svi potrebni vitamini također prisutni u umjetnoj hrani. No, vlasnik životinje mora od samog početka odlučiti čime će hraniti psa - prirodnim proizvodima ili umjetnim. Ne biste ih trebali miješati. Iako male količine pasje prirodne prehrane mogu sadržavati konzerviranu hranu i suhu hranu.

Bolesti

Štenci engleskog toy terijeraUz pravilnu njegu, životni vijek psa doseže 12-13 godina. Zbog sklonosti nasljednim bolestima, nerazvijenog imuniteta i krhke tjelesne građe pas može doživjeti tegobe kao što su:

 • Česte iščašenja koljena.
 • Razne bolesti zuba i očiju. Katarakta i atrofija mrežnice česti su kod odraslih pasa.
 • Perthesova bolest - uništavanje glava kuka. Ova se bolest javlja kod štenaca starih do devet mjeseci. Ako se na vrijeme ne obratite stručnjaku, stražnje noge atrofiraju.

Također Engleski terijeri s igračkama također su podložni nekim neurološkim bolestima:

 • Hidrocefalus. S ovom bolesti, lubanja se povećava, a životinja hoda besciljno u krug. Za liječenje je potreban operativni zahvat.
 • Atlantoaksijalna nestabilnost. Očituje se u činjenici da su vratni kralješci pomaknuti. Zbog toga psa muče jaki bolovi, a udovi na kraju potpuno izgube sposobnost kretanja. Operacija je također potrebna za liječenje.
 • Portosistemska anastomoza. U jetri nastaje abnormalna posuda, krv prestaje ulaziti u jetru, a nerafinirana krv ulazi u mozak. Simptomi uključuju napadaje, letargiju, a pas može odbiti jesti. Za liječenje je potrebna operacija, ali ponekad lijekovi mogu pomoći..

Očuvanje pogleda

Danas je engleski Toy Terrier na popisu ugroženih pasmina.. Gotovo je potpuno prestala postojati u procesu svog uzgoja. Iako su je uspjeli spasiti, ispostavilo se da je zdravlje pasa pokvareno, a sada su predstavnici pasmine osjetljivi na razne nasljedne bolesti glavnih vitalnih organa.

Jedna od mjera za očuvanje i reprodukciju populacije vrste bilo je otvaranje knjige stada. U njemu se registracija vrši pod imenom Toy Terrier of North American i Manchester Terriers, ako su prethodno prošli potreban odabir i dobili pozitivnu ocjenu.

Neki vlasnici u Velikoj Britaniji oštro se protive takvim postupcima, dok drugi podržavaju i smatraju to dobrim načinom za spas pasmine..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako