Američki predstavnik, pasmina pasa chesapeake bay retriever

Retriver zaljeva ChesapeakeSvatko zna takvu pasminu lovačkih pasa kao retriver. Odavno se koriste u lovu kao nositelji ubijene divljači. Zahvaljujući svom izoštrenom njuhu i sposobnosti da savršeno ostanu na vodi, psi su brzo pronašli divljač i donijeli je lovcu. Danas ova vrsta pasa ima šest pasmina..

Reći ćemo vam o jednom od njih, koji se razlikuje od ostalih svojim podrijetlom - retriveru zaljeva Chesapeake.

Izgled i karakter

Pred vama je Chesapeake Bay Retriever - mišićav, izdržljiv pas, bolji od ostalih retrivera podnoseći hladnu klimu i ledenu vodu. Retriver zaljeva Chesapeake

Usporedite retriver zaljeva Chesapeake sa njegovom rodbinom - zlatna i ravnokosi retriveri.

Opis i fotografija

Njegova glavna razlika od njegovih srodnika je prisutnost osebujnih membrana između prstiju prednjih šapa. Krzno životinje također je prilagođeno stalnom boravku svog vlasnika u vodi. Dlaka je gusta, gusta, kratka i s dobrim poddlakom. Bunda je zasićena mašću, kako se ne bi smočila u vodi, bolje je brže se ugrijati i osušiti.

Budući da je pas lovački pas i koristi se uglavnom za lov na divljač, njegova se boja mora stopiti s okolišem. Sezona lova na patke započinje na jesen, pa bi za psa optimalna boja trebala biti boja požutjele, osušene trave. No, dopuštene su i boje u rasponu od svijetlo slamnate do tamno smeđe. Oči su također obojene u tonu - obično jantarnožute.

Glava je mala, ali široka, zaobljena. Omjer lubanje i nosa približno je jedan prema jedan. Linija nosa je ravna i blago zakrivljena. Čeljusti su snažne i žilave. U njima pas može istodobno donijeti do 20 ubijenih pataka. Masivni široki vrat pomaže u održavanju takvog plijena na težini, koji je na prvi pogled izbačen iz proporcija tijela.Retriver zaljeva Chesapeake

  • Rast: mužjaci - 58–66 cm, ženke - 53–61 cm.
  • Težina: mužjaci - 29-36 kg, ženke - 25-32 kg.
  • Boja: nijanse smeđe.
  • Životni vijek: 10-13 godina.
  • ICF klasifikacija: skupina 8 (retriveri, španijeli i vodeni psi), odjeljak 1 (retriveri).
  • KS grupa: Gundog.
  • AKC grupa: Sportski.
  • Godina AKC-a: 1878.
  • Zemlja: SAD.

Dali si znao? Kad su akcije spašavanja provedene nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. u New Yorku, među spasilačkim psima bilo je i retrivera Chesapeake Bay. Toliko su nesebično pohrlili pomoći ljudima da su neke od ranjenih pasa morali silom odvesti s mjesta nesreće. Najviše se istaknuo jedan pas po imenu Lacey. Ova je ženka nastavila službu kao policijski lovac na eksplozive. Služio 9 godina.

Priroda lovca

Aktivne i vesele, istodobno hrabre, pametne i pažljive životinje. Od prvih dana psa se mora naučiti izvršavati naredbe vlasnika, inače će retriver raditi što god želi i bit će ga teško zaustaviti.Retriver zaljeva ChesapeakeInteligentan, smiren, ne pokazuje agresiju. Sa strancima se odnosi mirno i oprezno. Ako osjeća da vlasnik ne voli stranca, može pokazati agresiju prema njemu.

Dobro se slažite s djecom. Obožavaju se igrati s njima, posebno u vodi. Voda je njihova strast.

Dobro se slažite s mačkama ako živi rame uz rame s chesapeakeom. Dvorište i susjedi sigurno će voziti.

Lov uključuje jack russell terijer, Afganistanski, Rusi, Engleski hrtovi, španijeli, fox terijeri, jazavičar, akita inu, haskija, terijeri za igru, basset pasa, Mađarske vize, velški terijeri, whippets, Norveški Elkhounds, lisice.

Pojava pasmine

Retriveri zaljeva Chesapeake porijeklom su iz Sjedinjenih Američkih Država. Jedna priča kaže da su 1807. godine dva štenca spašena s broda koji je tonuo uz obalu Marylanda, zajedno s putnicima broda..

Njihov izgled imao je mnogo sličnosti s malim Newfoundlands. Štenad (ženka i mužjak) bio je smješten na različitim obalama zaljeva. Kako su odrastali, pokazivali su izvanredne lovačke kvalitete. Primjetivši kako se psi dobro ponašaju na vodi tijekom lova na patke, odlučeno je da ih uzgajaju.

Možda su tijekom odabira psi bili cijepljeni krvlju drugih retrivera, pasa, setera, što je dalo raznolikiji raspon boja u boji dlake i poboljšalo lovačke instinkte.Retriver zaljeva ChesapeakeIpak, upravo od ova dva spašena šteneta potječe rod Chesapeake Bay Retrievera, prvi put prepoznat 1877. godine. 1918. pasminu je prepoznao Američki kinološki savez.

Dali si znao? Retriver zaljeva Chesapeake simbol je Marylanda i jedno od lokalnih sveučilišta od 1964. godine.

Kupnja i cijena štenaca

Ne može si svatko priuštiti chesapeake. A nije čak ni u cijeni štenaca, koja je znatna - 500-2000 USD. Sve je u prirodi životinje. Američki retriver ne čini psa pratitelja. Ovo je lovac. Stoga, ako ne volite lov, dajte prednost drugoj pasmini kako ne biste mučili sebe ili životinju.

Za one koji će kućnog ljubimca koristiti za njegovu namjenu, preporučujemo da se sjetite sljedećih točaka.

Budući da je lov u krvi chesapeakea, instinkti bi se trebali očitovati od najranije dobi. Ponašanje mlađe generacije ne bi trebalo imati stidljivosti, straha, agresije.Retriver zaljeva ChesapeakeŠtene mora imati izvrsno zdravlje, a prije svega snažne i jake šape. Dlaka je sjajna, zubno meso je ružičasto. Jezik je iste boje. Reakcija na glasne zvukove trebala bi biti mirna..

Mora se razviti sposobnost donošenja nečega, poput napuštene igračke.

Pri odabiru šteneta obratite pažnju na roditelje. Sazrijevši, postat će poput njih. Stoga, ako postoje sumnje u izgled roditelja, onda je bolje pronaći drugog psa..

Također, odrasla šuga ne bi trebala imati displaziju zglobova kuka i lakta, jer je ovo jedna od najčešćih bolesti ove pasmine i nasljeđuje se. Provjerite ima li genetski prenesenih problema s očima. Dobro zdravlje pasa mora biti potvrđeno posebnim certifikatima.

Važno! U Rusiji i zemljama postsovjetskog prostora pasmina retrivera zaljeva Chesapeake izuzetno je rijetka. Zbog ovoga ovdje nema pravih uzgajivača. Štenad se može donijeti samo iz inozemstva.
Retriver zaljeva Chesapeake

Uvjeti za kućnog ljubimca

Retriver zaljeva Chesapeake nije pasmina za gradski život, već za prigradski. Trebaju joj volja i prostor. Stoga, čak i ako ćete psa držati u stanu, u vašoj blizini svakako bi trebao biti park ili slobodno mjesto i prirodni rezervoar, gdje se životinja može slobodno brčkati, istjerati svu svoju energiju. Potrebna im je stalna tjelesna aktivnost.

U predgrađu, pse je poželjno držati unutra volijere ili kabine, koju možete izgraditi vlastitim rukama.
Neiskusnoj osobi s chesapeakeom bit će vrlo teško. Pas mora osjetiti moć vlasnika i razumjeti ga po izgledu. Osjećajući se slabo i ravnodušno, počet će dominirati. To vas neće dovesti nikamo.

Od malena ih treba naučiti druženju, komunikaciji sa rodbinom.

Chesapeakes uspijevaju u hladnoj klimi. Ali vrućina ih iscrpljuje. Ako životinja živi u umjerenim širinama s toplim ljetima, tada u vrućini kućni ljubimac hitno treba pristup vodi, gdje može slobodno plivati..

Pravila njege

Dotjerivanje retrivera jednako je kao i kod ostalih pasa. Retriver zaljeva Chesapeake

Vuna

Kaput chesapeake je mastan, pa morate znati neke od suptilnosti njege. Ne trebate pokušavati isprati mast s vune. Životinja ga treba kao zaštitni sloj. Štoviše, što više pokušavate isprati masnoću s vune, to će je tijelo intenzivnije proizvoditi..

Stoga za čišćenje bunde kućnog ljubimca koristite manje vode i tekućih šampona. Najbolji lijek za ovu situaciju je suhi šampon, losion za čišćenje ili puder. Četkajte kaput tjedno..

Važno! Vuna Chesapeake ima specifičan miris i mogu izazvati alergije.

Uši

Uši životinje vise i zbog toga zahtijevaju puno pažnje. Ušna školjka je blizu glave, što sprječava pravilno provjetravanje. Stoga se u njemu aktivno skupljaju prljavština i sumpor, koji se moraju ukloniti na vrijeme, inače je moguć razvoj upalnog procesa..Retriver zaljeva Chesapeake

Oči

Oči treba redovito kontrolirati. Obrišite prljavštinu i ostatke mekom krpom umočenom u prokuhanu vodu. Pokret bi trebao ići od gornjeg kuta do dna.

Treba pregledati oči psa konjunktivitis.

Zubi

Zubi zahtijevaju čišćenje od djetinjstva. Potrebno je provesti postupak pomoću posebnih četkica i pasta, koje se mogu naći u veterinarskoj ljekarni. Učestalost manipulacije je dva do tri puta tjedno.

Kako biste spriječili stvaranje zubnog kamenca, vaš bi ljubimac trebao imati komarce. Ako životinja jede samo suhu hranu, četkanje zuba postaje rjeđe jer krute čestice hrane samostalno uklanjaju naslage sa zuba.

Kandže

Kandže se šišu dok rastu s kandžama.

Kako hraniti chesapeake

Lovački pas trebao bi imati uravnoteženu prehranu. Na jelovniku štenaca mora dominirati hrana bogata proteinima i kalcijem. Također trebaju vitamine.Retriver zaljeva ChesapeakePo svojoj prirodi, chesapeaks su svejedi i mogu jesti puno. Stoga mogu patiti od prejedanja i kad odrastu, postaju izbirljiviji u hrani. Hranite svog ljubimca u malim obrocima.

Pri oblikovanju prehrane kućnog ljubimca polazite od njegove tjelesne aktivnosti i parametara životinje (visina, težina).

Možete hraniti i prirodnu hranu i suhu hranu. Alternativno, kombinirajte ljudsku hranu s konzerviranom hranom.

saznati vrijedi li psa hraniti suhom hranom.

Dresura pasmine

Psiće je potrebno naučiti na druženje od navršenih devet tjedana. Nastava se treba održavati jednom ili dva puta tjedno u posebnim klubovima. Uz to, naučite bebu da se igra s loptom i u vodi. Da biste to učinili, dovoljno je izdvojiti 15-20 minuta..

Kad vaše štene napuni četiri mjeseca, počnite graditi poslušnost. Paralelno s tim, trenirajte njegovu izdržljivost. Postepeno povećavajte duljinu rute dok hodate. Do šeste godine života trebao bi lako prijeći kilometar.

Chesapeake ima dobar osjećaj za raspoloženje i karakter osobe. Stoga tijekom treninga ne trebate pretjerano nametati izvršavanje naredbe ili vježbe. Snažni pritisak može dovesti do činjenice da će životinja jednostavno ignorirati naredbe vlasnika. Treba ih potaknuti na akciju i kontaktiranje vlasnika..Retriver zaljeva ChesapeakeProvedite trening na nježan način i nagradite svog ljubimca što je više moguće za izvršenu radnju. Bit će dovoljno pogladiti bokove psa kako bi ga gurnuli na sljedeću akciju. A milovanje po leđima i glavi smirit će i pokoriti životinju.

Pas se mora pokoravati vlasniku, pokoravati mu se i slijediti ga po volji, bez povodca. Ne treba ga koristiti kao laso ili dudu. Životinja mora samostalno željeti biti u blizini vlasnika.

Da biste dresirali životinju za igru, upotrijebite posebnu bacačicu koja isporučuje diskove za pucanje u njih pištoljem. Dakle, pas razvija odnos: oglasio se pucanj - trebate trčati za plijenom.

Važno! Nemojte se prekidati zbog jedne vježbe, izmjenjujte ih. To će omogućiti životinji da se bolje sjeti radnje i neovisno ih se prisjeti..
Učenje će trajati dvije do tri godine.Retriver zaljeva Chesapeake

O zdravlju i bolesti

Najčešći problem među retriverima zaljeva Chesapeake je displazija kuka i lakatnih zglobova. Životinje moraju biti neprekidno rendgenovane kako bi se otkrila bolest.

Još jedna česta bolest je von Willebrandova bolest. Ovo je problem zgrušavanja krvi koji može izazvati spontano krvarenje. Je li nasljedna bolest.

Često se promatra atrofija mrežnice. Ona je također nasljedna. Ne liječi se, dovodi do sljepoće. Glavna značajka bolesti je kasna manifestacija i asimptomatski tijek. Uglavnom se nalazi kod pasa starijih od četiri godine. Stoga je potreban godišnji pregled za prisutnost bolesti..

Retriver zaljeva Chesapeake vrlo je poseban pas. Ne može se svatko nositi s tim. Svatko tko uspije pokoriti životinju dobit će divnog partnera za lov.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako