Kavez - dom za papigu

Navikli smo misliti da je kavez papige samo njegovo stanište, iako je u stvarnosti sve puno ozbiljnije. Napokon, za njega ovo nije volijera, već punopravna kuća, u kojoj provodi većinu svog vremena. Zbog toga je, kada planirate svom pernatom ljubimcu osigurati kućište sa postoljem ili bez njega, vrlo važno uzeti u obzir apsolutno sve parametre. Uključujući prisutnost zrcala. Tek tada će se ptica osjećati dobro..

Prije svega, trebali biste započeti s oblikom kaveza za papige, jer je ovaj čimbenik jedan od odlučujućih čimbenika. Prije svega, mogu biti okrugle i pravokutne. Tada se pitanje odnosi na krov: može biti ravan ili otmjen..

Stručnjaci ne preporučuju kupnju okruglih kaveza, jer se u tom slučaju papiga u kavezu neće osjećati sigurno. Ako ne želite da se ptica izgubi u svemiru, takve kaveze treba izbjegavati.

Profesionalci također toplo ne preporučuju zaustavljanje svog izbora na kavezima čiji krov ima neobičan oblik. Naravno, osim ako sve svoje slobodno vrijeme ne želite provesti u čišćenju ograde svog pernatog prijatelja. Složeni dizajni zahtijevaju puno truda u procesu čišćenja. Uz to, nije im uvijek lako pronaći pravo stajalište..

Najbolja opcija je pravokutni ograđeni prostor za papige s ravnim krovom. Često je glavni hobi ptice ograničen na letenje s jednog smuđa na drugog. Stoga je vrlo važno odabrati pravu veličinu kaveza i potporu za velike papige..

Vrlo je važno da je čak i za veliku papigu prikladno raširiti krila i kretati se njima. Uzmimo Budgerigar kao primjer, jer su oni najčešći gosti kod kuće. Za takvu pticu minimalna veličina kaveza (uzimajući u obzir slobodni raspored dva grgeča na pristojnoj međusobnoj udaljenosti) trebala bi biti najmanje 40 centimetara duljine, 25 širine i 30 visine.

Drugi vrlo važan kriterij je materijal od kojeg je napravljen kavez. Uistinu, tijekom svog života velika ili mala papiga može se prepustiti raznim zabavama. Jedan od omiljenih među pernatim prijateljima je "rat" sa šipkama kaveza koje neprestano grizu i grizu.

Da zdravlje ptica ne bi bilo ugroženo, ovaj trenutak treba unaprijed promisliti. Trenutno se volijere na tržištu predstavljaju iz različitih materijala: od potpuno metalnih i drvenih do plastičnih i kombiniranih. Ni u kojem slučaju ne morate kupiti bakrene ili pocinčane volijere, jer su ovi materijali izuzetno opasni za papige, ali nehrđajući čelik je vrlo dobar izbor.

Gdje staviti kavez

Vrlo je važno stanicu smjestiti na razinu ljudske visine. U tom smislu poseban stalak puno pomaže. U tom biste slučaju trebali odabrati svijetli dio sobe, međutim, razmislite o svemu na takav način da ptica ne završi u propuhu. Logično je: stalak mora biti postavljen tako da vas pernata osoba neprestano vidi.

Naše papige neprestano trebaju sunca jer to poboljšava zdravlje ptica. Morate se pobrinuti za svoje kućne ljubimce i ostaviti jedan kutak zamračen u slučaju vrućeg sunca. Postolje ni u kojem slučaju ne smije biti postavljeno na mjestu na kojem se nalaze uređaji za grijanje ili postavljeno gotovo na sam strop. Također je zabranjeno ostaviti svog pernatog prijatelja da živi u kuhinji, jer mu mirisi neće donijeti dobro..

Kako napraviti kavez

Ljubavni i brižni vlasnik uvijek može svojim rukama napraviti kavez, pa čak i stalak, jer to uopće nije teško. Prije svega, trebali biste odlučiti o veličini. Već smo opisali kako to učiniti. U našim ćemo uputama napraviti kavez dimenzija 60 x 25 x 35 cm.

Materijali i alati

 • list vlaknaste ploče ili šperploče;
 • drvene letvice presjeka 2x5 cm;
 • metalna mreža sa stanicama od 1-2 cm;
 • bakrene žice;
 • kutak;
 • nokti;
 • metalni profil;
 • samorezni vijci;
 • datoteka;
 • bušilica;
 • odvijač;
 • kliješta.

Uputa korak po korak

 1. Svoje ruke izrežemo pravokutnik veličine 60 x 25 cm od šperploče ili vlaknaste ploče i popunjavamo drvene letvice duž njegovih rubova, oblikujući bočne stranice - ovo će biti dno za volijeru i svojevrsni stalak za kavez.
 2. Izrezali smo metalni profil u slijepe prostore. Za svaki dugi zid napravit ćemo 2 segmenta od 60 cm i 2 od 35 cm. Za svaki kratki zid - 2 od 25 cm i 2 od 35 cm. Za krov - 2 od 60 cm i 2 od 25 cm.
 3. Zatim vlastitim rukama odrežemo bočnu stranu metalnog profila i savijemo uzdužni dio pod kutom od 90 stupnjeva. Na nju ćemo naknadno pričvrstiti donji i gornji dio.
 4. U skladu s veličinom okvira, mjerimo potrebnu količinu rešetke. Između njega i profila ne bi trebalo biti praznina.
 5. Na izrađene okvire nanosimo rešetku, označavamo mjesta na kojima se sijeku.
 6. Uzimamo bušilicu i pravimo rupe na mjestu oznaka. Vrlo je važno da promjer rupe bude jednak promjeru mrežaste žice..
 7. Naoružavamo se kliještima i tražimo one krajeve žice koji neposlušno strše. Treba ih eliminirati savijanjem prema unutra. Kroz ovu akciju možete učiniti ćeliju krutom. Krajnji rezultat je pet okvira: 2 bočna okvira, 1 prednji, 1 stražnji i 1 gornji.
 8. Okvir pričvršćujemo vlastitim rukama pomoću uglova i vijaka.
 9. Izrežite rupu za vrata na prednjem zidu. U skladu s njegovim dimenzijama izrađujemo okvir od letvica i na njega razvlačimo izrezani komad mreže. Petlje i kopče mogu biti izrađene od bakrene žice. Tako je jednostavno napraviti kavez vlastitim rukama. Ostaje u njemu rasporediti grgeče, posuđe i ogledalo. Ako želite, možete napraviti stav.

Oprema za kavez

Vrlo je važno da "soba za ptice" ima sve za punopravno življenje velike papige. Zasebno je pitanje zrcalo, ali o njemu ćemo detaljnije razgovarati..

Grgeči

Grgeči su vrlo važan element u dobro napravljenom kavezu. Stvar je u tome što ptica gotovo cijelo vrijeme troši na njih. To znači da ti naizgled beznačajni elementi određuju stanje u kojem su noge papige. Provjerite jesu li gredice dovoljno velike.

Vrlo je važno da su grgeči različitih veličina. Instalirani su jedan na drugog na takav način da velika papiga ne sprječava mahanje krilima kad preskoči s jednog na jedan grgeč. Osim toga, pri okretanju pernati prijatelj ne smije dodirivati ​​šipke..

Pojilice i hranilice

Posuđe za papigu sigurno mora biti izrađeno od vrlo kvalitetnog materijala, jer o tome ovisi njegovo zdravlje. Ako financijska prilika dopušta, onda je najbolje odlučiti se za porculan. Proračunska opcija - plastika (kao na fotografiji).

Pojilice mogu biti otvorene ili zatvorene. U principu, svaki od njih je prikladan, ali postoje poteškoće s zatvorenim, jer neke papige kategorički ne žele jesti od njih. Vlasnik ni u kojem slučaju ne bi smio stavljati hranilicu izravno ispod grgeča, jer izmet tada može u nju ući. Sad bismo trebali razgovarati o ogledalu.

Ogledalo

Ogledalo je daleko od neizostavnog elementa u kavezu za papige. Postoji mišljenje da ako se u volijeri pojavi ogledalo, ptica nikada neće moći govoriti. Taj se fenomen može objasniti činjenicom da pticu toliko zanose njezini „suparnici“ da je prestaje zanimati bilo što..

Međutim, prisutnost zrcala čini i velike i male papige manje usamljenima. Ako se ne bojite da će ptica usmjeriti svu svoju pažnju na svoj odraz, onda kupite ogledalo i ne oklijevajte. Možda je zrcalo ono što će usrećiti pernate..

FOTOGALERIJA

Zahtjev je vratio prazan rezultat.

Video "Izrada kaveza vlastitim rukama"

U ovom videu možete vidjeti kako kod kuće možete napraviti volijeru za pticu, poslušati korisne savjete i naučiti kako pravilno opremiti dom svog ljubimca.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako