Riblji plavi greben ljubitelj prostranih akvarija

Arapski kirurg - prekrasna ribaOvaj predstavnik vodenog svijeta postao je vrlo popularan nakon pojave crtića Finding Nemo, u kojem je glavni lik Dory bio sivo-plavi kirurg. Osnova ribe je spljoštena sa strane i ima duljinu od 13 do 35 cm. Na leđima i na leđima su izražene duge peraje, kao i ogromno viseće čelo.

Tijelo ribe ima lijepu plavu boju s tamnim uzorcima. Kirurzi imaju šiljaste formacije u području repa koje su sposobne gurati naprijed i natrag. Ove formacije rogova pomažu ovim ribama u borbi za teritorij. Repna peraja je žućkasta s tamnom prugom duž rubova. Goleme oči plavog kirurga u stanju su dobro razlikovati u mraku.

Vrste kirurga plave ribe

Na svijetu postoji oko 85 vrsta riba kirurga. Evo najpopularnijih:

 • Arapski riblji kirurg Je li najpopularnija vrsta. Tijelo mu je prekriveno crnim prugama i ima sivo-srebrnu boju. Tijelo je lagano, ne sadrži uzorak. Ovaj predstavnik živi u Crvenom moru i lako ga je prepoznati po žutoj mrlji u sredini tijela i otrovnim bodljama koje se nalaze u dnu repa. U prosjeku riba doseže veličinu od oko 40 centimetara.
 • Još je jedan pojedinac vrlo primjetan ova vrsta je plavi kirurg. Ima plavkasto tijelo i peraje, a oko ruba ima crni rub. Svijetla peraja ribe ima kontrast u odnosu na tijelo, što ljepotom privlači maksimalnu pozornost..
 • Zebrasoma žutog repa - značajke ribeCarski kirurg (ili zebrasoma) je tamnoplava vrsta s tamnim točkicama na njušci i perajama. Na tijelu su pruge koje izgledaju lijepo za razliku od žutog repa i peraja.
 • Riba lisica Također je popularan i zapažen pojedinac. Ima zanimljiv oblik tijela. Ova je riba uglavnom svijetla, ali ima crne pruge. Njuška je izdužena, otuda i sličnost s lisicom. Riba ima prevladavanje žute boje na perajama i repu. Kad su nadraženi, mogu promijeniti boju ljuskica. I također se pojavljuju tamne mrlje. Gotovo sve peraje napunjene su otrovom.
 • Mavarski idol - vrlo osebujan predstavnik. Stanište - vode Indijskog i Tihog oceana. Tijelo je veliko, na stranama spljošteno, prekriveno malim ljuskama. Peraja na leđima, kao i rep, nalikuje trokutu s dobro izduženom jednom stranom. Njuška maurskog idola snažno je izdužena i završava malim ustima.
 • Kirurg s bijelim prsima smatra se i poznatim predstavnikom grebenske flore. Riba ima plavo tijelo, a njuška je tamna. Peraja na leđima je žućkasta, a repna bijela. Rep je prilično kratak i bijel s dvije tamne pruge. Ova jedinka nije predatorska, jede alge na grebenima.

Zašto ima takvo ime

Ako pogledate tako upečatljivo prirodno stvorenje, uvijek se postavlja pitanje: zašto se tako zvala riba kirurg? Postoji odgovor na ovo popularno pitanje. Sve je u vezi s oštrim formacijama i bodljama, što nalikuje vrlo oštroj oštrici noža skalpela, poput kirurga, i glavna je razlika od ostalih riba. Smješteni su u obliku zraka, ispod i iznad na stražnjoj peraji. Kad je mirno, trnje se skriva u posebnim udubljenjima na tijelu. Ali ako riba osjeti opasnost, riba kirurg odmah baca trnje sa strane i postaje zastrašujuća i opasna riba.

Ova reakcija pokreće se i milovanjem i dodirivanjem osobe. Stoga, ako mu se ne približite, tada kirurg riba neće nikoga dirati. Posljedice trnja su vrlo ozbiljne, mogu prerezati žrtvu i zaraziti se infekcijom. To se posebno odnosi na turiste koji se odmaraju na tim staništima..

Područje

Arapski riblji kirurg - staništaOva se vrsta pretežno nalazi u cijelom Indijskom oceanu, a viđena je i na grebenima istočne Samoe, Afrike, Japana i Velikog koraljnog grebena na dubinama od 5 do 50 metara. Plavi kirurg je najpopularnija riba. Mladi žive na dubini do 3 metra i skrivaju se u podnožju grebena od grabežljivaca. Odrasli su malo dublji i u grebenima pronalaze hranu i zaštitu od grabežljivaca. A također grebeni sadrže alge - glavni proizvod za kirurgovu ribu.

Održavanje i njega riba kirurga

Uvjeti pritvora:

 • Prosječna temperatura vode: unutar 21-26 Celzijevih stupnjeva.
 • Kiselost: unutar 8-8,5.
 • Tvrdoća vode: unutar 7-125.
 • Agresija: agresivan pri približavanju.
 • Uvjeti pritvora: teško.
 • Životni vijek: 6 i više godina.
 • Moguća duljina: 35 cm.

Najmanji volumen akvarija koji treba jednom plavom kirurgu je 280 litara, jer ove vrste trebaju prostor i slobodno kupanje. A također vam treba puno algi i umjetnih grebena kako biste osigurali poznata staništa kod kuće. Te se osobe najbolje uzgajaju u akvarijima koji imaju puni ciklus pripreme i testiranja unaprijed. Voda mora biti vrlo čista i kisikova da bi se održala potrebna biobalans.

Riba lisica - izgled (fotografija)Gore je rečeno da su plavi kirurzi poznati predstavnici ove vrste u kućnim rezervoarima. Ova vrsta ribe vrlo je zahtjevna u pogledu držanja u akvariju i osjetljiva je na bakterijske i parazitske infekcije. Za početnike nemojte kupovati uzgojne kirurge.

Glavna stvar u uzgoju ovih riba je ispravan razvoj jedinke u novim uvjetima. Dostupni su mnogi aditivi i aditivi za održavanje željene biološke ravnoteže za ove predstavnike. Mnogi ljudi s velikim iskustvom u uzgoju ribe savjetuju opreznu kupnju te ribe i odabir aktivnog predstavnika s dobrim apetitom i duljinom tijela većom od 8 cm. Prije kupnje, bolje je promatrati ponašanje stečene osobe nekoliko dana.

Hrana

Za mlade predstavnike glavna je prehrana plankton, a kako raste, oni postaju svestraniji i konzumiraju razne proizvode (meso, škampi, školjke, lignje). Alge sa zidova akvarija, kao i salata, suha hrana za ove ribe također su dobra hrana. Vrijedno je napomenuti da su glavna uloga u prehrani upravo akvarijske alge i sadržaj grebena, stoga često vrijedi očistiti akvarij i obnoviti alge.

Adekvatna prehrana pomoći će vašim ribama da zadrže živahnu boju i ojačaju imunološki sustav. Te će aktivnosti utjecati na životni vijek riba. Trebali biste se hraniti u malim obrocima i nekoliko puta dnevno. Moramo imati na umu da su prljavi akvarij i loša prehrana glavni uzroci zaraze i uginuća riba.

Ponašanje i kombinacija

Maurski idol - svijetla i lijepa ribaPlavi kirurzi mogu se slagati s različitim predstavnicima stanovnika grebena. Savršeno se prilagođavaju grebenskim akvarijima i ne ometaju i ne oštećuju beskičmenjake. Treba imati na umu da za dvije ribe kirurzima treba najmanje 400 litara vode.

Ali trebali biste biti spremni i za ribe koje se bore za svoj teritorij. Zaključak je da što je veći spremnik, to je riba manje agresivna. U oceanu su kirurške ribe usamljene ribe i stvaraju skupine samo tijekom mrijesta..

Reprodukcija

Plavi kirurg postaje spolno zreo između devet i dvanaest mjeseci. Praktički nema razlike između ženke i mužjaka. Razmnožavanje se odvija u veljači ili ožujku navečer. Boja tjelesne boje mužjaka mijenja se u tamnoplavu, a ženka tamnu liniju mijenja u sivu. Mužjak je u ovom trenutku vrlo agresivan. Jaja se u prosjeku izležu do 24 sata i imaju veličinu do 1 mm.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako