Uzgoj akvarijskih riba plavi dupin

Riba za akvarij - ciklidTirkizni dupin Cyrtocara Moorii izvanredna je akvarijska ciklida koja živi u vodama Malavija u Africi. Ova je pasmina riba poznata među ljubiteljima ciklida. Ima neobičnu boju, dupin ima neobičan oblik tijela, na glavi je velika masna nakupina.

O ovoj pasmini riba možemo reći da ne pripadaju malim akvarijskim kućnim ljubimcima, njihova veličina prelazi 25 cm. Plavi dupin je mirna riba, ali mužjaci mogu pokazivati ​​agresiju jedni prema drugima. Uzgajivači se savjetuju zadrži plavog dupina u haremu, koji se sastoji od jednog mužjaka i pet do šest ženki. Takav se harem nalazi na vlastitom teritoriju, koji se dobro čuva samo tijekom mrijesta, a u drugim vremenima vodeni ljubimci ne pokazuju agresiju.

Držanje plavih dupina

Sadržaj je vrlo jednostavan, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 1. akvarij za ribe trebao bi biti prostran;
 2. voda mora biti čista i stabilna;
 3. za ciklide morate urediti akvarij u pravom stilu;
 4. akvarij treba ukrašavati nalik biotopu, pijesak treba koristiti kao tlo, dno treba položiti velikim brojem kamenja;
 5. ribe bi trebale imati puno pokrivača.

Plavi dupin - lijepe ribe za akvarijCyrtocara Moorii je Boulanger otkrio 1902. godine. Živi u jezeru Malawi. Riba je česta u cijelom rezervoaru. Riba može se naći u obalnim područjima, obično živi na dubini od 4 do 16 m. Ribe se drže u školama i svrstavaju se među grabežljivce.

U prirodi riba jede sve što nađe. Plavi dupin primijećen je među uzgajivačima riba 1968. godine.

Pojava plavog dupina

Ciklidi izgledaju poput velike ribe, tijelo joj je izduženo. Glava akvarijske ribe sliči na običnog dupina, zato se tako i zove. U predstavnika ove vrste riba, kod oba spola, uočava se velika masna kvrga na glavi..

 1. Akvarijske ribe mogu narasti do 25 cm duljine. Uz optimalnu njegu može postati još veći.
 2. Dupin živi do 10 godina.

Kako zadržati plavog dupina

Riba se može preporučiti iskusnim i naprednim vlasnicima. Za početnike plava dupina u akvariju nije baš prikladna, jer zahtijeva posebnu njegu, prostrani akvarij, česte promjene vode te pravilno odabranih ostalih vrsta riba. Ciklide možemo svrstati u mirne ribe, ali svejedno nisu prikladne za držanje u akvariju s drugom vrstom ribe. Preporučuje se držanje zajedno s afričkim soma ili Malavijanima.

Prehrana ribe

U prirodi se plavi dupini hrane različitim mentosima. Kad se drže u akvariju, ciklide se hrane svim vrstama hranjenja:

 1. Delfinsko plava: veličina akvarija, prehrana i njegaživa hrana;
 2. umjetni mamac;
 3. umjetna hrana;
 4. hrana za povrće;
 5. smrznuta hrana.

Vlasnici plavih dupina moraju imati na umu da hranu moraju uzimati s visokim udjelom proteina. Preporučuje se hranjenje s tubifexom ili kozicom od salamure.

Plave dupine smije se hraniti sitnom ribom. Ali takva se hrana uvodi u slučaju da je vlasnik siguran da se riba za hranu ne razboli i da kućnim ljubimcima neće donijeti nikakvu infekciju..

Mnogi uzgajivači prakticiraju hranjenje mljevenim mesom ili mesom sisavaca, ali ovo ne preporučuje se raditi, jer želudac ribe nije u stanju probaviti takvu hranu. Dugotrajno hranjenje mesa dovodi do pretilosti ribe i deformacije unutarnjih organa, stoga se preporučuje izbjegavanje takvog hranjenja..

Kako se brinuti za plavog dupina u akvariju

Na prvom mjestu po sadržaju ribe je volumen akvarija. Ne zaboravite da plavi dupin naraste do 25 cm, a za ugodan boravak u akvariju treba najmanje 300 litara vode..

Kada držite plave dupine u akvariju, mora se poštivati ​​važan uvjet:

 1. Ciklid ili plavi dupin - lijepa ribaparametri vode moraju se izmjeriti;
 2. voda mora biti čista.

U rezervoaru Malavija, kolebanja karakteristika vode vrlo su mala, štoviše, voda je tvrda i alkalna. Standardi za držanje plavog dupina: pH 7,2-8,8, temperatura vode od 24 do 28 ° C.

Ako je voda u akvariju premekana, mora se stvrdnuti dodavanjem koraljnih čipsa.. Među uzgajivačima vjeruje se da ako se riba drži u vodi s neprikladnim parametrima, vid im se uništava. Ali ovaj mit nije potvrđen.

Dekoracija akvarija:

 1. pijesak je savršen za tlo. Riba voli u njoj premetati;
 2. nema smisla koristiti biljke u akvarijima, jer ih ribe iskopavaju ili jedu;
 3. za plavog dupina važno je imati veliko kamenje, hvataljke, kuće i druga skloništa.

Kako se plavi dupin kombinira s drugim ribama

Ova vrsta akvarijskih riba pripada mirnim ciklidima, ali nije preporučljivo držati ih s drugim vrstama riba. Plavi dupin dobro će se slagati s veličinom ribe, poput njegove vlastite, i jest će male ribe. Plavi dupin preporuča se držati zajedno s drugim Malavijanima, ali savjetuje se izbjegavanje Mbune jer je vrsta nemirna i agresivna. Dupin se dobro slaže s frontozom ili velikim afričkim somovima.

Kako se ribe razlikuju prema spolu

Uzgajivačima plavih dupina može biti teško odrediti spol ribe. I mužjak i ženka imaju istu boju, obojica imaju masnu kvrgu na glavi. Mnogi uzgajivači sugeriraju da mužjak ima veću kvrgu od ženke. Ali da bi ovaj znak bio primjetan, trebat će nekoliko godina. Obično su mužjaci svjetliji od ženki.

Ovu vrstu ribe možemo pripisati poligamnim vrstama, one stvaraju vlastitu obitelj koja se sastoji od nekoliko ženki i jednog mužjaka. Obitelj može imati do 6 ženki.

Spol je vrlo teško odrediti, pa se preporučuje kupiti 10 riba i držati ih na okupu. Moguće je razlikovati mladice po spolu s duljinom tijela 13-16 cm, nakon čega se mogu podijeliti.

Rasplod

Akvarijski plavi dupin: kako pravilno brinutiDelfinske akvarijske ribe same odabiru mjesto za polaganje jajašaca. Često takvo mjesto postane polirani kamen ili rupa u zemlji. Nakon toga mrijest započinje. Mužjak zove ženku, a ona se bavi polaganjem jaja. Jajašca oplodi mužjak.

 1. Riba nosi jaja u ustima, a zatim se odnosi na inkubaciju.
 2. Ženka u roku od 3 tjedna donese do 90 jajašaca.
 3. Razdoblje nošenja jaja ovisi o okolišu ribe i temperaturi vode..

Kad se mladice izlegu, one se noću ili u vrijeme opasnosti sakriju u usta ženke. Mladiće treba hraniti Artemia nauplii. Rast mladica je vrlo spor.

Ishod

Uzgoj ribe iz Malavija zahtijeva puno vremena i truda. Da bi riba rasla zdravo i snažno, potrebno je uložiti puno truda, vještine i sposobnosti. Ali sav se trud isplati, jer je plavi dupin vrlo lijepa riba koja će 10 godina ukrašavati akvarij pravilnom njegom.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako