Tetra akvarijske ribe: opis

U posljednje vrijeme ljubitelji akvarijskih riba sve se više odlučuju za tetre. To su vrlo šarene i mirne ribe, zanimljivo ih je gledati. Idealno za početnike u akvariju, peraje i rep su složeno zakrivljeni i lijepo oblikovani. Rep ribe vizualno su dva režnja. Leđna peraja u većine je vrsta duga i oštra, poput morskog psa.

Opis

Akvarijska riba Tetra smatra se ukrasnom vrstom ribe. Tetra pripada rodu Kharacin. To je mala riba, ima tijelo dijamanta, blago spljošteno sa strane. Širok je izbor boja, postoje i monofonske ribe. Često postoje srebrnaste ribe, čije tijelo prelaze crne pruge. A tu su i crne ribe, s crvenim obodima oko očiju. Crna riba također ima plave oči..

Škržni poklopci ne strše, njuška ribe je mala, oči su okrugle i velike. Čelo je ispupčeno. Vage se igraju na svjetlu, lijepo odražavaju svjetlost i odsjaj.

Najčešći su sljedeći nijanse boje ribljih tetri:

 • maslina;
 • zelena;
 • žuta boja;
 • Crvena;
 • žuto-zelena;
 • svijetlo plava;
 • siva, s obojenim prskanjem;

Vrste tetri i njihov opis

Danas ih u prirodi ima nekoliko desetaka vrsta, od kojih većina živi u svom prirodnom okruženju. U divljini se ova riba nalazi u Južnoj Americi..

Za dom, uzgoj akvarija uzgajivači preferiraju sljedeće vrste riba:

 1. Amanda.
 2. Staklena tetra.
 3. Limunska tetra.
 4. Tetra s crvenim nosom;

Tetra AmandaAmanda je mala riba svijetle boje. Kao vrstu, nedavno ju je 1987. godine uzgajao istraživač Heiko Bleher. Ime je dobio po Heikovoj majci. U svom prirodnom okruženju nalazi se u Brazilu, u pritokama Amazone. Ima izduženo tijelo, sa strane malo spljošteno, boja je pretežno crveno-narančasta. Obod oka je duboke zlatne boje. Peraje su nesparene i imaju svijetlocrvenu boju. Leđnu peraju i rep krase mrlje blijedo sive boje. Riba je sitna, dugačka samo 2-3 cm. Najradije jedu plankton i neće odbiti posebnu hranu iz trgovine za kućne ljubimce. Po prirodi, aktivne, pokretne ribe.

Staklena tetra nazvan tako jer je njegovo tijelo gotovo u potpunosti prozirno. Doista, lako se mogu pregledati njezini unutarnji organi i kralježnica. Oblik tijela je izdužen, spljošten sa strane. Glava je pravilnog oblika, čelo je blago ispupčeno. Rep je obojen duboko crvenom bojom. Leđna peraja je srednje duljine, poput trbušne peraje. Vrlo je pokretna, radije se skuplja u jatima. Prirodno se javlja u Brazilu, Kolumbiji, Peruu.

Limunska tetra ima lijepu, neobičnu boju. Ako ribu gledate u svjetlu, možete vidjeti njezinu unutrašnjost, pa čak i kosti rebra. Tijelo je ovalnog oblika, peraje se čine prozirnima, ali zapravo su nježne svijetložute boje. Rep je razdvojen, tijelo je svijetle boje limuna. Oči su crvene, rub oka je odsutan. Riba je male veličine, duga 3-4 cm. Javlja se u pritokama Amazone, hrani se površinskim planktonom.

Crveni nos tetraTetra s crvenim nosom naziva se i rodostomus. Vrlo lijepo stvorenje s svjetlucavim blijedo limunskim ljuskama. Zvali su je crvenonosa zbog svijetle crvene glave. Na glavi je metvica dijamantnog oblika boje limuna. Tijelo je izduženo, rep je razdvojen, ima crno-bijele ovalne mrlje. Pored ljepote i neobične boje, riba je poznata i po svom mirnom raspoloženju, sposobna se slagati sa svojim voljenim mirnim susjedima. Distribuira se u Južnoj Americi. Jede plankton i fino mljevenu pripremljenu hranu.

Njega i

Uzgajivači bi trebali imati na umu da svjetlina boje ove ribe ovisi o kvaliteti sadržaja. Uz lošu njegu, riba osjetno priguši. Postoji nekoliko važnih savjeta koje uzgajivač može slijediti za jednostavno upravljanje ovim vrstama akvarijskih riba:

 • Akvarij je pogodan za najmanji volumen. Bit će dovoljno 30 litara.
 • Voda mora biti čista i filtrirana. S temperaturom od 22-25 stupnjeva, kiselost ne više od 5-6, tvrdoća ne veća od 13-15. Svaki tjedan potrebno je dopuniti oko 1/6 količine ustaljene čiste vode.
 • Potreban je filtar. Osvjetljenje treba biti difuzno, svjetlo mekano i prigušeno. Preporučuje se da jedan kut ostavite mračnim, posadite ga biljkama. Ovaj će kutak smatrati skloništem za ribe.
 • Poželjno je odabrati tlo tamne boje. Pijesak ili zaglađeni šljunak će raditi.
 • Ova vrsta ribe ne kvari biljke, ali je njihova prisutnost u akvariju obavezna. Akvaristi mogu po želji odabrati alge za akvarij.
 • Kao dekor prikladni su driftwood, veliki glatki kamenčići.

Tetra prehrana

Tetre jedu gotovo sve, u tom pogledu su nepretenciozne. Stručnjaci preporučuju hranjenje ove vrste živom, suhom, pa čak i smrznutom hranom..

Stručnjaci preporučuju davanje tetre:

 1. Glistica za pecanjeKrvavice.
 2. Cjevasti.
 3. Artemija
 4. Daphnia
 5. Kiklop.
 6. Voćne muhe.

Ne preporučuje se jednolično hranjenje, ponekad ribu treba razmaziti delicijama. Nije potrebno dogovarati dane posta.

Karakter i susjedstvo

Po svojoj su prirodi vrlo mirne, aktivne i pokretne ribe. Vole prostor, igru "kečap" zajedno. Radije jato.

Sam, karakter tetre se vrlo brzo pogoršava. Riba postaje agresivna, napada svoje susjede, može organizirati vulgarnu borbu ako netko napadne njezin teritorij.

Mirno se slažu s ribom koja je iste veličine kao i tetre. Ne preporučuje se naseljavanje akvarijskih tetra ciklidima, zlatnim ribicama. Ciklidi su prilično agresivni grabežljivci, pa tetre mogu postati plijenom ciklida. Dobro se slažete s gupijama, mačevima, konzima i kardinalima.

Reprodukcija

Razmnožavanje u akvariju moguće je za ovu vrstu riba. U 6. godini života ribe te ribe završavaju pubertet i počinju tražiti partnera. Ako riba postoji u jatu, tada izbor partnera neće biti težak. Tetra može istodobno položiti oko 150 jajašaca. Uzgajivač mora voditi računa o zaštiti, jer tetre mogu jesti kavijar.

Kao zaštitu možete jednostavno preseliti "trudnu" ženku prije kraja mrijesta.

Iz jaja se mladice izlegu za 3-4 dana. Bebe se hrane cilijama i kuhanim žumanjkom. U akvariju s mladicama potreban je filtar, samo će snaga trebati biti postavljena na minimum. Tetra mladice su slabe, ne opstaju sve. Velike pržene treba odvojiti od malih kako velike ne bi osakatile one koji su slabiji. U 3-4 tjedna života, mladice se pojavljuju u boji.

Zapamtiti, da ključ zdravlja i normalnog razvoja njihovih akvarijskih ljubimaca leži u pravilnoj njezi. Ako se ne pridržavate preporuka za njegu, riba se neće moći razmnožavati, jesti normalno i na kraju će uginuti..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako