Akvarijske ribe ciklida: opis i vrste

Ciklidske akvarijske ribeMišljenja ljudi koji imaju kućne ljubimce su podijeljena. Mnogi akvarijske ribe ne doživljavaju kao kućne ljubimce, jer ih se ne može maziti, ne može ih podići, ne proizvode zvukove i općenito su lišeni inteligencije. Posljednja izjava je pogrešna. Inteligencija u ribi

jest, samo se manifestira na osobit način. Na primjer, kod riba ciklida prisutnost inteligencije očituje se u roditeljskoj skrbi..

Opis

Akvarijske ciklideRibe ove vrste pripadaju obitelji ciklova. Smatraju se svijetlim i smiješnim stanovnicima akvarija. Zadovoljstvo je gledati ih i brinuti se o njima..

Riba ciklid dolazi u raznim bojama. Danas u svijetu postoji oko 1300 vrsta. U svom prirodnom okruženju ove se ribe nalaze u Americi, u nekim regijama Afrike i Azije..

U ciklida je tijelo ovalno ili okruglo, sa strane malo stisnuto. Usta ribe su u obliku valjka, prilično velika i široka. Glava je velika, blago zavijena, posebno u muškaraca. Čelo je ispupčeno. Izdužene peraje.

Uzgajivačima se nudi kupnja riba cihlida umjetno obojenih: ružičaste, zelene, ljubičaste, plave. Nažalost, boje su prilično otrovne, mogu nanijeti nepopravljivu štetu ribi, a boja ne traje dugo..

Vrste akvarijskih ciklida

Vrste ciklida akvarijskih ribaNajviše poznate vrste akvarijskih ciklida smatra se:

 • skalar;
 • diskus;
 • ciklazoma krotak;
 • cichlazoma managuan;
 • crno-prugasti ciklazom;
 • dijamantni ciklazom;
 • ciklazom s osam pruga;
 • cichlazoma salvini;
 • cichlazoma severum;
 • ciklamoza Nikaragva;

Opis vrste

Skalar smatra velikom ribom. Voli loviti, posebno pržiti i škampe. Tijelo joj je visoko, sa strane malo spljošteno. Može biti dužine do 15 cm, boja je vrlo raznolika. Tijelo je omeđeno crnim prugama. Sadržaj je prosječan, ali uzgajivač ne očekuje ništa teško i posebno. Voli prostor, pa se preporučuje akvarij zapremine najmanje 200 litara, pogotovo ako uzgajivač sadrži nekoliko jedinki. S odgovarajućim sadržajem, skalar živi u akvariju oko 5 godina.

Diskus ima izuzetno mirno raspoloženje. Mnogo boja zadovoljit će i najprevidnijeg uzgajivača. Sa strane, riba izgleda poput ravnog, lijepog repa, na leđima se nalaze peraje slične pahuljastom češlju. Usta su uredna, usne su definirane. Ona mora osigurati prostrani akvarij, pravilnu i kvalitetnu prehranu, pravodobno čišćenje doma. Sama riba je skupa. Od svih vrsta ciklida smatra se najzahtjevnijim..

Cichlazoma Meek vitke je tjelesne građe, dugačak je 17 cm. Lik je relativno miran, slaže se s ostalim stanovnicima akvarija i rodbinom. Riba ima lijepe iridescentne peraje, leđne su bizarno zakrivljene. Škržni pokrivači su intenzivno crveni; tijekom mrijesta mužjaci ih koriste za namamljivanje ženki. S pravim sadržajem može živjeti dovoljno dugo.

Cichlazoma Managuan nadimak jaguar zbog neobične boje. Tijelo ribe je pravilnog ovalnog oblika, sa strane malo spljošteno. Riba je velika, dugačka do 40 cm, u prirodnom okruženju može doseći i 60 cm. Po svojoj prirodi pravi grabežljivac, agresivan, praktički se ne slaže s ostalim stanovnicima akvarija i drugim vrstama ciklida. Preporuča se čuvati odvojeno od ostatka.

Cichlazoma crno-prugaste ili je zebra vrlo pokretna i aktivna. Veličina je mala, dugačka samo 12-15 cm. Mužjak je viši i dulji od ženke, ali ženke imaju svjetlije i bogatije boje. Mala riba je teške naravi, rado se uključuje u borbe. Ne dopušta strancima da uđu na svoj teritorij, stoga se ne slaže dobro s ostalim stanovnicima akvarija.

Dijamant ciklazoma Smatra se prilično velikom ribom zbog svojih podvrsta. Unatoč anđeoskom izgledu, riba je agresivna. Ima nepravilno ovalno tijelo, crne mrlje na dijamantnoj podlozi. Duljina ribe doseže oko 20 cm. Ne podnose strance. Zaštitite njihov teritorij. Trebat će vam zasebni akvarij, bez biljaka.

Riblja pčela ili ciklazoma osmerac svijetle boje, ima nisko, blago spljošteno tijelo, ali u duljini može doseći oko 25 cm. Tijelo je ukrašeno ravnomjerno raspršenim dijamantnim mrljama, u blizini trbuha mrlje su tamnije. Po prirodi je nemiran, može postati agresivan.

Ciklazoma salvini ima izduženo tijelo ovalnog oblika, njuška ribe ciklida je oštra. Dugi su oko 20-22 cm. Dugo žive uz ribu, uz odgovarajuće održavanje, oko 12 godina. Boja je pretežno žuta, tijelo prelaze crne pruge. Donji dio salvina je crven. Agresivnost kod ovih riba je umjereno izražena.

Ciklazoma severum vrlo sličan diskusu. Zbog svoje zapanjujuće sličnosti, ova vrsta ribe dobila je nadimak lažni diskus. Boja je vrlo zanimljiva, najčešće postoje žuta boja s jarko crvenim mrljama i tamnoplava boja s još tamnijim mrljama. Riba je duga, mirnog je raspoloženja, što je čini drugačijom od svojih kolega.

Nikaragvanski ciklazoma vrlo bistar u odrasloj dobi. Mlade ribe su neugledne, smeđe boje. Ženke su sjajnije od mužjaka, ali muškarci su veći. Najčešće su ribe sa zlatno-briljantnim tijelom, svijetloplavom glavom i ljubičastim trbuhom. Agresiju pokazuje samo kao krajnje sredstvo, u većini slučajeva je mirna i mirna.

Uvjeti pritvora

Uvjeti pritvora CichlidCihlidi nisu jeftino zadovoljstvo. Za održavanje uzgajivač će morati potrošiti puno truda i novca kako bi stvorio ugodne uvjete za život i uzgoj ciklida u akvariju..

Sama, riba će biti tužna, preporučuje se naseljavanje u skupine ili parove, ali ne preporučuje se miješanje podvrsta.

Akvarijske ribe ciklide jako vole prostor. Za malu grupu ili par potreban vam je veliki akvarij, oko 200 litara. Biljke u akvariju zasigurno će iskopati ciklidi, ali potrebno je prisustvo kamenja.

Treba imati na umu da je ciklid grabežljivac. Potrebno je vrlo pažljivo odabrati svoje susjede, ciklidi mogu jednostavno jesti slabe i male ribe.

Ciklidi trebaju alge, posebno tijekom razdoblja parenja. Preporučuju se alge širokog lista, potiče se više vrsta. Akvarij mora biti napunjen vodom iz slavine, najmanje 25 Celzijevih stupnjeva, ne treba filtrirati.

Treba imati na umu da voda mora biti zasićena kisikom. To je izuzetno važno za zdravlje stanovnika akvarija; ako nedostaje kisika, riba prestaje rasti, počinje je boljeti i prestaje jesti. Vlasnik mora na vrijeme promijeniti vodu u akvariju.

Hranjenje ciklida

Hranjenje akvarijskih ciklidaSve bolesti i bolesti kod predstavnika ove vrste javljaju se u većini slučajeva zbog pothranjenosti i sadržaja ciklida. Stručnjaci savjetuju hranjenje mladica 3-4 puta dnevno, 1-2 puta je dovoljno za odrasle. Ispravno odabrana prehrana spasit će uzgajivača od mnogih problema.

Stručnjaci uzgajivačima preporučuju kupnju 3 vrste hrane:

 1. Živa hrana (gliste, gliste, tubule).
 2. Suha hrana (dafnija).
 3. Prihrana (sirovo meso, kuhani žumanjak).

Ciklidi su sposobni jesti hranu i biljnu hranu poput algi.

Treba imati na umu da su ove podvrste riba grabežljivci i trebaju ih loviti. Male ribe, živi gliste, žabe izvrsne su za lov.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako