Automatska hranilica za akvarij. Prednosti i nedostaci hranilica za ribu

Automatska hranilica za akvarijske ribeAko idete na godišnji odmor ili na dugo poslovno putovanje, a akvarij nema tko napustiti s kućnim ljubimcima, tada imate dvije mogućnosti. Prvo je pronaći dadilju za ribu ili jednostavno pustiti ribu da sama izađe i baciti ždrijeb tko će sljedeći biti pojeden. Prije nego što se onesvijestite od druge opcije, raspitajte se o automatskom ulagaču.

Automatska hranilica za ribe (hranilica) može biti izvrstan alat ako trebate putovati izvan grada ili želite prilagoditi raspored hranjenja ribe. U ovom ćete članku naučiti o popularnim automatskim hranilicama i dobiti upute kako stvoriti vlastiti.

Nemojte se zbuniti raznolikost automatskih hranilica, koji se prodaju u trgovinama, svi rade prema jednom osnovnom principu. Svaka ima tajmer koji programirate za ispuštanje prave količine feeda u određeno vrijeme od jednog do četiri puta dnevno. Pričvršćuje se na vaš spremnik ili pluta na površini radi lakšeg hranjenja.

Čim se oglasi alarm, automatski dodavač ribe ili pušta pelete iz komore jednim dijelom ili otvara vrata za puštanje, dovoljno dugo, za gravitaciju za dostavu hrane u vodu.

Standardne hranilice u smislu kapaciteta dizajnirane su za par, tri dana. Ako vas nema duže vrijeme, trebat će vam hranilica za ribe s velikim spremnikom. Ovo je zadovoljstvo mnogo skuplje, ali akvarij može ostati bez nadzora i do 90 dana, pod uvjetom da su i ostali postupci njege automatizirani..

Prednosti i nedostaci automatskih hranilica

Kao i svaka oprema za akvarij automatsko hranjenje također ima svoje prednosti i nedostatke.

Povoljna strana:

 • Načelo rada automatskog ulagačaEliminira rizik od zaborava ili propuštanja hranjenja;
 • Omogućuje vam hranjenje ribe kad ste daleko od kuće;
 • Može se povezati s automatskim mjeračem vremena za planirano hranjenje;
 • U nekim se modelima mogu koristiti i izmjenjivati ​​različite vrste hrane;
 • Mnoge automatske hranilice za ribu programirane su za više hranjenja dnevno;
 • U automatskom načinu rada smanjuje se rizik od prekomjerne prehrane kućnih ljubimaca. To se često događa kada se od njih zatraži da čuvaju živa bića rođaka ili susjeda koji nisu upućeni u riblje pitanje. Nije tajna da su ribe nezasitni prosjaci i koliko god im dali, i dalje gledaju gladnim očima.

Protiv ulagača:

 • Neki modeli imaju mali kapacitet, ali to može biti dovoljno za hranjenje nekoliko dana;
 • Neće biti moguće hraniti žive i svježe proizvode, jer se mogu pogoršati;
 • Automatsko hranjenje dovodi do lijenosti i zanemarivanja spremnika (da, nemojte se smijati), posebno za dijete koje pazi na svoj akvarij i uči biti odgovorno;
 • Kvalitetne automatske hranilice su skupe.

Uradi sam automatsko dodavanje hrane

Ako ste sigurni da vam je automatski dodavač za ribu jednostavno potreban, imate ga priliku kupiti ili izraditi sami. Stvaranje vlastitog automatskog ulagača potrajat će malo vremena, ali uštedjet ćete novac ako imate većinu potrebnog materijala. Ispod ćete pronaći popis materijala, kao i detaljne upute za stvaranje hranilice. Trebat će vam:

 • Prazna plastična boca
 • Plastični omot
 • Utakmice
 • super ljepilo
 • Stari mobitel ili dojavljivač (s funkcijom vibracije)

Upute korak po korak

Kako sami napraviti dovod zrakaOštrim nožem ili škarama izrežite dno plastične boce i uklonite gornji čep (boca s mlijekom će raditi). Poklopac boce postavite na ravnu površinu (poput stola). Stavite šibice na vrh čepa, jednu na drugu, lijepeći ih jednu za drugu i za čep boce.

Stavite plastičnu bocu preko šibica naopako, tako da je vrat boce točno na vrhu šibica - zalijepite ga tako da ostane praznina. Napunite plastičnu bocu kuglicama ili ribljim pahuljicama - one će se preliti preko šibica, ali čep boce zaustavit će protok. Stavite mobitel u bocu nakon podešavanja načina vibracije.

Postavite hranilicu preko akvarija - možete je objesiti kukom o strop ili zidove ili pričvrstiti na stražnju stranu spremnika. Da biste aktivirali svoj automatski ulagač, nazovite telefon ili dojavljivač - kad telefon zavibrira, hrana će ući u spremnik. Prilično jednostavan dizajn, može se sigurno koristiti kao rezervna opcija ako ste nekoliko dana izvan kuće. S bilo kojim domaćim hranilicama (postoje različite mogućnosti) postoji mogućnost da nešto može poći po zlu. Na primjer, feed će biti čvrsto upakiran u rupu, a vibracije telefona neće biti dovoljne da pokolebaju stagnaciju. Tada ćete imati neugodno iznenađenje kada se vratite kući..

Popularne automatske hranilice za ribu

Vrste automatskih dodavačaAko vam se sviđa ideja automatskog hranjenja ribe, ali želite da postupak bude precizan i kontroliran, onda je bolje kupiti hranilicu. Ispod ćete pronaći popis popularnih automatskih modela.

Eheim dvostruka hranilica - Ova automatska hranilica za akvarij opremljena je s dvije komore, tako da možete ribama ponuditi dvije različite vrste hrane za do tri hranjenja dnevno. Uz odabir između različitih frekvencija isporuke, ovaj ulagač ima do 9 okretaja po vremenu isporuke, tako da možete prilagoditi i veličinu serije. Radi na četiri AA baterije.

Automatska hranilica Fish Mate - automatska hranilica za akvarij ima 14 odvojenih pretinaca za odlaganje pojedinih dijelova hrane. Ova hranilica omogućuje vam programiranje do četiri hranjenja dnevno i polako pušta hranu tijekom 2 sata kako bi se spriječilo prekomjerno hranjenje.

Eheim Feed Air Digital Digital Feeder - Ova digitalna hranilica opremljena je elektroničkom programskom kontrolom koja vam omogućava hranjenje do četiri puta dnevno koristeći hranu od žitarica ili peleta. Ova hranilica ima ugrađeni ventilator, koji vašu hranu održava suhom kako ne bi pokvarila. Eheim dodavač zraka može izdavati pojedinačne ili dvostruke porcije (u razmaku od 1 minute), kao i ručnu kontrolu.

AquaChef automatska hranilica - Ova automatska hranilica može odjednom primiti do 35 grama hrane i otporna je na vlagu, tako da ne morate brinuti hoće li se hrana vlažiti i pokvariti. Dozator AquaChef omogućuje vam odabir veličine posluživanja i broja porcija (do četiri dnevno) s programabilnim timerom - također imate mogućnost odabira pojedinačne ili dvostruke porcije.

Kažu da ribe imaju kratko pamćenje. Kasnija istraživanja opovrgavaju ovaj mit, ali to je dobar mit, pa se tako vjeruje. Ako je to istina, a ribe se pamte oko 30 sekundi, kako se onda sjećaju jesti? Jednog su dana shvatili da su gladni, a sljedeći trenutak će zaboraviti. Tada će se opet sjetiti i opet zaboraviti. Vjerojatno ne bi dugo živjeli..

U ovom je slučaju dobro da ribe nisu zadužene za svoju hranu, barem kad su u vašem akvariju. Međutim, suočavaju se s drugim problemom., a ovo nije mit: ljudi zaboravljaju.

Provjerite popis prije odlaska na odmor

 1. Elektronički ulagačOčistite akvarij tjedan dana prije odlaska.
 2. Dodajte vodu u akvarij.
 3. Provjerite temperaturu vode kako biste bili sigurni da je u ispravnom rasponu.
 4. Očistite filtar i provjerite radi li punim kapacitetom.
 5. Pažljivo proučite svaku ribu kako biste bili sigurni da su zdrave.
 6. Ako imate automatsko ulagač, napunite spremnik do kraja.

Krenite sada na odmor s ugodnim osjećajem postignuća!

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako