Zlatni retriver: povijest, standard, karakter, značajke odabira šteneta i sadržaj (+ fotografija i video)

Prema Amerikancima, zlatni retriver obavezan je dodatak maloj prigradskoj kući, bijeloj ogradi i sretnoj obitelji s dvoje divne djece. Zlatni retriver nije samo idealan obiteljski pas, već i pasmina zanimljive povijesti i širokog spektra vještina. Ne budimo lukavi, pasmina dijeli lovorike popularnosti s labradorom. Da, to su različiti psi i nisu jako slični, ali u nastavku ćemo navesti razlike između zlatnog retrivera i labradora..

Povijest

Zlatni ili zlatni retriver dobio je svoje ime na najklasičniji način, prema boji dlake i namjeni. Prirodno, pas nije doslovan u doslovnom smislu riječi, ali ne postoji prikladniji izraz koji bi opisao paletu njegove boje. Pojam "retriver" tumači se kao lovački pas ili znači radnju - donijeti, poslužiti, vratiti, spasiti. Poznato je da su se mnoge lovačke pasmine prije službenog priznanja nazivale i retriverima. Sa zlatnom je situacija obrnuta, pasmina je nosila svoje ime kroz stoljeća i praktički se prestala koristiti kao lov.

Unatoč činjenici da je Velika Britanija zemlja zaštitnica Zlatnih retrivera, povijest pasmine započela je u Škotskoj. U 19. stoljeću još nije bilo riječi o zasebnoj pasmini, već o skupini radnih pasa koji pomažu ljudima u lovu. Koliko je život čovječanstvu bio lakši, iako nije bilo oružja koje bi ubilo divljač, moralo se uloviti. Kad je ideja o luku pala na pamet čovjeku, a Kinezi su uspjeli izmisliti barut, u civiliziranom svijetu pojavilo se oružje. Poboljšanjem puške, lov je postajao sve teži. Zašto? Elementarno - lovac je morao doslovno sam plivati ​​močvarama za ustrijeljenu pticu. S obzirom na nedostatak gumene odjeće, termičkih odijela, brzog punjenja oružja i drugih blagodati civilizacije, lov je postao prilično težak zadatak.

Ali natrag u Škotsku, jednom od njezinih stanovnika, ekscentričnom lordu Tweedmouthu I (Tweedmouth). Želeći dobiti najboljeg psa oružja, uzgajivač je uzgajao najbolje predstavnike lovačkih pasmina tog vremena. Kako se pokazalo dugo nakon lordove smrti, sve su aktivnosti dokumentirane! Zahvaljujući otkrivenim knjigama stada, koje opisuju 56 godina iskustva uzgajivača, danas sa sigurnošću možemo reći da su labradori, seteri, vodeni španijeli i retriveri sudjelovali u "stvaranju" Goldena. Uzgoj aktivnosti odvijao se u Gospodnjem osobnom vrtiću pod nazivom Guisachan (Škotska).

Bilješka! Mnogi izvori spominju Newfoundland među precima Zlatnog retrivera - krupnog, pahuljastog i crnog. Zapravo su Saint John`s Newfoundlands, davno zaboravljena pasmina, pomalo slična modernim Beaglesima, sudjelovali u uzgojnom radu. Inače, Setteri, Pointeri i Španjolci tog doba također su malo nalikovali svojim "suvremenicima".

Rani Goldenovi natjecali su se čak i sa svojim precima, Glatkokosim retriverima, ali bilo je prerano govoriti o kraju uzgojnog rada. Novoj pasmini i dalje su prijetili konkurenti - Pointeri, a želja da navuče pokrivač preko sebe igrala je protiv uzgajivača. Earlovi, lordovi i "pučani" koji su imali financijsku potporu počeli su raditi na vlastitim pasminama, doslovno skrivajući najbolje proizvođače od znatiželjnih očiju. Svaka je pasmina dobila "svoje" nejasno ime, a matična knjiga čuvala se bolje od zlata. Sve su svađe završile na prvim natjecanjima pasa s oružjem održanim u Velikoj Britaniji (Staffordshire, danas autonomija Stafforda) 1867. godine..

Zanimljivo je! Postoji ljepše objašnjenje podrijetla pasmine, a povezano je i s imanjem Guisachan. Prema ovoj verziji, gospodar je u cirkusu vidio osam goniča sa zlatnim krznom, otkupio ih i doveo na svoje imanje. Pasmina je dobivena zahvaljujući parenju glatkokosog retrivera boje pijeska i zlatnih pasa. Slažete se, ne sliči previše na istinu, ali oni su vjerovali u ovu priču, čak su i napisali znanstveno utemeljena djela o njoj!

Nakon sloma osrednjih uzgajivača i trijumfa ranih zlatnih retrivera, uzgoj je bio u punom jeku. Najbolji predstavnici pasminskih linija odabrani su i uzgajani pod strogim nadzorom uzgajivača. Psi su testirani na terenu i pregledani prema strogim kriterijima. Nažalost, sljedbenici "oca pasmine" bili su manje pedantni i povijest uzgoja puna je praznina. Spominje se iz 1908. godine pet glatkokosih (ravnokosih, ako se doslovno prevede) retrivera zlatno presvučenih prikazanih na izložbi Kraft u Birminghamu (UK). Prirodno, takve ljepotice publiku nisu mogle ostaviti ravnodušnom. Rođeni su prvi prvaci, a ljubitelji pasa željeli su imati zlatne pse u svom domu.

Označimo značajne datume za zlatnog retrivera:

 • Godine 1911. pasmina se počela registrirati kao zlatni retriver, događaj koji je odvojio Goldenove od njihovih predaka..
 • 1930. - pasmina je službeno priznata u SAD-u.
 • 1989. - započeo uzgojni rad u Rusiji.

Izgled

Pas Zlatni retriver prepoznat je, prepoznatljiv i, što je važno, uzgajan s posebnom odgovornošću i ljubavlju. Uzgajivači često kažu da ime njihovih pasa nema nikakve veze s bojom dlake, već dolazi od koncepta "zlatnog karaktera". Niz je zahtjeva postavljen ranim predstavnicima pasmine, koje su Goldenovi sačuvali do danas:

 • Snažne tjelesne građe srednje veličine.
 • Snažni udovi i gusta koža na jastučićima šapa - lišće trske lako se prereže preko pretanke ili nježne kože.
 • Izdržljivost.
 • Ljubav za naporan, dug rad i plivanje.
 • Savršena poslušnost.
 • Vodootporni poddlaka.

Mužjaci i ženke se razlikuju u veličini, ali zlatni lik svojstven je oba spola. Veličina odraslog psa može varirati, težina (25–41,5 kg) mora odgovarati visini utvrđenoj standardom pasmine:

 • Muški: 56–61 cm.
 • Kuja: 51-56 cm.

Važno! Spol psa može se odrediti vizualno, počevši od oblika glave. Lubanja mužjaka šira je i veća.

Pasmina standard

 • Glava - Umjereno širok, u obliku pravilnog, tupog klina. Linije lubanje su jasne. Čeoni dio lubanje je zaobljen, ali nije konveksan, prijelaz u njušku je dobro izražen. Duljine čela i njuške jednake su. Most na nosu je ravan, paralelan s linijom čela. Obrazi, jagodične kosti su zategnute i nisu teške. Duboka usta.
 • Zubi - potpuno razvijen, proporcionalne veličine, kompletan set, izuzetno makazni ugriz.
 • Nos - klasični oblik, crna pigmentacija.
 • Oči - ne prevelik, ovalni, postavljen dovoljno široko. Boja šarenica je tamno smeđa, zasićena. Kapci su gusti s crnom pigmentacijom. Inteligentan, smiren, prijateljski izraz očiju.
 • Uši - viseći, postavljeni u visini kapaka, mali, dobro i uredno zaobljeni na krajevima.
 • Tijelo - skladan, pravokutni format, bez opuštene kože, s dobro razvijenim mišićima i kostima. Vrat je srednje duljine, ovalnog oblika, greben je umjereno izražen. Leđa su ravna i jaka. Slabina je široka, blago označena. Prsa su široka, dubina do laktova, rebra su klasično zaobljena, malo povučena unatrag.
 • Udovi - proporcionalne duljine, s jakim zglobovima i ravnomjerno razvijenim mišićima. Laktovi su ispravljeni, pritisnuti uz prsnu kost. Ruke su zaobljene, jastučići šapa prekriveni gustom kožom, potpuno pigmentirani crnom bojom.
 • Rep - što je moguće ravnomjernije, u mirnom stanju žuri nisko, u radu na razini leđa.

Vrsta i boja kaputa

Zlatnog retrivera lako je prepoznati čak i ako ne znate opis pasmine. Glavni vrhunac pasa je boja, svijetlo zlatna, koja podsjeća na zrelu pšenicu s laganom, jedva primjetnom ružičastom bojom. Standard je dopuštao kremastu paletu i minimalnu količinu bijelih dlaka na prsima. Struktura zaštitne dlake je umjereno mekana, elastična, uz poddlaku. Vrsta dlake je glatka ili valovita, ali nije kovrčava. Potrebna je dobro razvijena poddlaka koja štiti psa od vode i lošeg vremena.

Značajke pasmine

Zadržimo se na razlikama između Golden i Labradora. Ako nabavite zlatnog retrivera, zajamčeno ću ga tijekom šetnji nazvati labrador boje pijeska. Asocijativno se čini da su psi slični zbog pozitivnih karakteristika pasmine i prefiksa retrivera, ali ako pogledate fotografiju, vidjet ćete neke razlike odmah, ostale su kratko u nastavku.

 • Lik - Labrador, ovo je lokalni navijač, veseljak i "frajer", Golden je intelektualac.
 • Građa tijela, dlaka i boja - Labrador je širi, teži, dlaka mu je kraća i žilavija. Zlatne boje se pale u zlatnoj paleti, labradori su smeđe, smeđe i crne boje.
 • Odnos prema "sustanarima" - Golden je idealan pas za obitelji s malom (čak i novorođenom) djecom. Nemirni i aktivni labrador retriver preporučuje se starijoj djeci (od 7 godina). Odnos prema mačkama i drugim životinjama tolerantan je kod obje pasmine.

Savjeti za odabir šteneta

Popularnost pasmine raste svake godine, a to dovodi do pojave "poslovne verzije" Goldenovih. Nažalost, činjenice loše zamišljenog parenja sve su češće, a takav stav prema genskom fondu uvijek dovodi do negativnih posljedica. S obzirom na prilično solidan niz genetskih bolesti, postaje stvarno teško odabrati štene Zlatnog retrivera..

Razmišljajući o kupnji djeteta, suočit ćete se s brojnim izgledima:

 • Kupnja "uvezenog" šteneta u uzgajivačnici dobra je i gotovo idealna opcija. Pojedinosti uzgajivača (i njihovih pasa) moći ćete provjeriti u međunarodnim registrima. Uzgajivačnice u Europi i SAD-u najčešće su vrlo stroge u planiranju parenja i rizik od sklapanja braka je minimalan. Psi se pregledavaju prije uzgoja, što dramatično smanjuje rizik od genetskih bolesti. Postoje i nedostaci: bebu nećete moći vidjeti prije kupnje (samo na fotografiji, video snimku), štene će morati daleko proći s vama ili bez vas.
 • Kupnja šteneta iz uzgajivačnice u vašoj zemlji također je izvrsna opcija ako se uzgajivači pridržavaju međunarodnih standarda i ako su službeno registrirani. Nažalost, ispada da su neke uzgajivačnice "farme" za primanje štenaca i zaradu, pa prije kupnje preporučujemo da osobno provjerite riječi "prodavača".
 • Kupnja djeteta od privatnih uzgajivača opcija je slična gore opisanoj. Ako štenad zlatnog retrivera ima uzgojne dokumente, a njegovi roditelji imaju veterinarski zaključak o dobrom zdravlju, rizici su minimalni.
 • Kupnja iz ruke, to također uključuje "ptičje tržnice", oglase u novinama i sve ponude za prodaju šteneta "za sebe". Takva transakcija uvijek uključuje brojne rizike. Ako umjesto psa zlatnog karaktera steknete agresora s hrpom bolesti, to je samo vaš problem. Ako se odlučite za kupnju šteneta iz ruke, ali nemate iskustva u držanju zlatnih retrivera, prije dogovora potražite savjet veterinara i uzgajivača pasa.

Karakter i trening

Mirna i fleksibilna priroda zlatnog retrivera pogodna je i za aktivne vlasnike i za kauč krumpir. Goldenovi su vrlo pametni, puno toga razumiju bez riječi, sami sudjeluju, sami donose zaključke, stoga su idealni za trenere početnike. Aktivni trening u Zlatnom retriveru obično završava s navršenih godinu dana. Zatim se naredbe ponavljaju sa psom, radi "održavanja tona".

Međutim, nemojte očekivati ​​da ćete nakon završetka osnovnog tečaja zaboraviti na nastavu, "zlatnom psu" trebaju tjelesne vježbe i moralno olakšanje. Problemi sa zlatnim retriverom sasvim su predvidljivi ako ljubimac sjedi unutar četiri zida. Imajte na umu da neće patiti samo vaš namještaj (ili druge stvari), već i zdravlje odjela. Goldens su vrlo zahtjevni za pažnju i odobravanje vlasnika, ako se ljubimac ignorira, dosadno mu je i pod stalnim je stresom. Idealne su duge šetnje, trčanje pored bicikla i igranje frizbija. Vlasnici natjecateljskog duha s povjerenjem mogu krenuti u agilnost i slobodni stil. Jedini skup zanimanja koja treba zanemariti je služba zaštitne straže (ZKS). Zlatni retriver nije čuvar, on grize samo u krajnjem slučaju..

Bilješka! Treningu Zlatnog retrivera mogu i trebaju vjerovati djeca starija od 10-12 godina.

Lov

Popularnost Goldenovih zasjenila je njegovu stvarnu svrhu, jer je pasmina uzgajana za pretraživanje, odabir i hranjenje ustrijeljene ptice. Uz to, dužnosti pasa uključivale su pronalazak utočišta za divljač i uzgoj ptice na krilu. Danas lov sa zlatnim retriverima nije uobičajen. Na svijetu postoji barem desetak pasmina, oštrijih, temperamentnijih, izdržljivijih, nepretencioznih, pojednostavljeno rečeno - pogodnijih za lov.

Međutim, ne biste trebali podcjenjivati ​​radne osobine ovih pasa, oni imaju niz važnih vještina:

 • Mirno i staloženo u bilo kojoj situaciji.
 • Mekana usta - pas donosi igru ​​netaknutu.
 • Nedostatak lovačke igre koju Setteri imaju. Pas se ne uzbuđuje i dobro je kontroliran tijekom rada.
 • Ljubav prema vodi i vodonepropusnom podlaku - četveronožci će bez oklijevanja jurnuti za ranjenom životinjom čak i u ledenu vodu.
 • Sposobnost rada zviždukom i gestama, što uvelike pojednostavljuje postupak lova.

Važno! Ako planirate loviti sa zlatnim retriverom, važno je ispuniti nekoliko uvjeta:

 • Mališani su roditelji sigurno radni psi.

U međuvremenu se oko toga ne treba brinuti. "

 • Vaš se odjel mora pripremiti za terenske uvjete od djetinjstva, a to su specifični treninzi.
 • Pas mora imati uzgojne dokumente i položiti radne testove.

Održavanje i njega

Na forumima o Zlatnom retriveru puno se raspravlja o mirisu pasa. Mnogim ljudima ovaj nedostatak pasmine postaje presudan, posebno kada je riječ o držanju u stanu. Golden se doista odnosi na "pasmine snažnog mirisa", ali ovaj problem nikako nije kozmetički. Dotjerivanje igra ulogu, ali pravilna prehrana zlatnog retrivera je presudna..

Kao što ste već shvatili, osobitosti hranjenja zlatnog retrivera povezane su s njegovim metaboličkim procesima, odjel je nešto pogrešno pojeo - pojavio se "pasji miris". S obzirom na sklonost alergijama, prehranu za kućnog ljubimca treba odabrati vrlo pažljivo. Postoji nekoliko mogućnosti:

 • Pokupite mješovitu hranu za svog zlatnog retrivera - suhe granule ili konzervirana hrana, klasa proizvoda Premium ili viša. Pri odabiru hrane obratite pažnju na dodatne karakteristike - kojoj dobi, veličini, vrsti vune i temperamentu je proizvod namijenjen. Velika prednost je dostupnost hipoalergijske hrane "na tržištu".
 • Nahranite zlatnog retrivera "prirodno" - meso i iznutrice, mliječni proizvodi, jaja, povrće, voće, žitarice, biljna ulja. Za ovu vrstu hrane potrebni su dodaci vitamina. Neki odrasli psi ne probavljaju mlijeko, uz oštru reakciju kućnih ljubimaca (alergije, probavne smetnje, nevoljkost pasa), proizvode treba isključiti.

Savjet! Ne uzimajte teške prehrambene izbore kao nedostatak pasmine. Zapravo je sve jednostavnije, glavno je znati što vaš pas ne može učiniti. Češće nego ne postoji mnogo proizvoda na "tabu" popisu..

U teoriji, Golden je prilagođen ulici i stanu, ali život u dvorištu ili volijeri zajamčeno je prljava vuna. Naravno, ako ste spremni pažljivo i svakodnevno brinuti o zlatnom retriveru, sasvim je moguće zadržati njegov spektakularni izgled. Treba imati na umu da je pasji molt doslovno velik, četveronožci vrlo aktivno bacaju dlaku i poddlaku. Svakodnevno češljanje (za kuje nekoliko puta dnevno) je neophodno! Vuna uklonjena u pogrešno vrijeme pretvorit će se u dermatitis.

Uz češljanje dlake, vašem ljubimcu trebaju:

 • Pregledajte i obrišite oči. S obzirom na sklonost ka uveitis, to je u vašem najboljem interesu, bolest je puno lakše zaustaviti u ranoj fazi.
 • Redovito čistite uši posebnim sredstvom za čišćenje (čišćenje) ili pamučnom krpom namočenom u dječje ulje.
 • Izrežite kandže po potrebi.
 • Pregledajte zube i kontaktirajte svog veterinara ako se utvrdi kamenac ili oštećenje.
 • Provedite preventivne mjere kako biste spriječili pojavu parazita i crva koji sisaju krv.

Zdravlje

Očekivano trajanje života Goldenovih je 10–12 godina. Kao što pokazuje iskustvo vlasnika, uz pravilnu njegu psi mogu živjeti 15 i 16 godina. Pasmina je lovačka pasmina i sklona je brojnim "profesionalnim" bolestima:

 • Displazija kuka i lakta - patologija naslijeđena ili se razvija kao rezultat degenerativnih promjena u tijelu (metabolički poremećaji, starenje). Zbog odgođene obnove zglobnih tkiva, zglob kuka / lakta je deformiran. Pas boli, šepa, štiti ud. Sindrom boli posebno je primjetan kada ljubimac pokušava ustati nakon spavanja ili odbija igrati uobičajeno hodanje. Dijagnoza se temelji na liječničkom pregledu i zaključku nakon radiografije. Potvrdu dijagnoze prati razvoj taktike liječenja. Ako se patologija otkrije u ranoj fazi, tijelu psa se podupire što je više moguće, izvode se masaže, tečajevi vitamina i stimulansa također ublažavaju bol. U kasnim i naprednim fazama izvodi se operacija rekonstrukcije zgloba (ako to životna dob dopušta). Nažalost, bolest se ne može potpuno zaustaviti..
 • Progresivna degeneracija mrežnice Je skupni pojam koji ukazuje na niz mogućih očnih patologija. Bolesti mogu biti i nasljedne i starosne. Nemoguće je spriječiti razvoj takvih patologija. Kongenitalne bolesti najčešće se dijagnosticiraju u štenaca u dobi od 3-5 mjeseci. Naravno, zdravlje očiju treba pratiti, jer čak i elementarni konjunktivitis može dovesti do komplikacija.
 • Drugi očne bolesti - mrena, glaukom, upala žilnice oka (uveitis).
 • Von von Willebrandova bolest - nasljedni hemoragijski poremećaj, drugim riječima, sklonost vaskularnom krvarenju zbog nedostatka trombocita. Ako se otkrije patologija, pas je isključen iz uzgojnih aktivnosti. Treba napomenuti da se bolest ne nasljeđuje u 100% slučajeva..
 • Hipotireoza - nedostatak hormona štitnjače. Poremećaj može utjecati na sve tjelesne sustave, što rezultira zatajenjem srca, ćelavošću, pretilošću, sporim rastom kandži, karijesom, težim krvarenjem kod von Willebrandove bolesti.
 • Atopija (atopijski dermatitis) - kožne bolesti uslijed alergija. Atopijski dermatitis razlikuje se od "uobičajenog" čimbenika nasljeđivanja, odnosno tijelo psa reagira na podražaje bez obzira na opće stanje. Kao što pokazuje praksa, izuzetno je teško identificirati alergen. Prije svega, isključena je reakcija na hranu, prašinu, pelud i izlučevine ljudske kože.

Fotografije

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako