Zlatni retriver karakteristike i opis pasmine

Opis pasmine i karakter retrivera neće prenijeti osjećaje komunikacije s ovim divnim psom.

Zlatni oblak sreće je ono što je zlatni retriver. Ovo je ljubav u kojoj se kupa obitelj, u kojoj živi Golden.

Povijest pasmine

U Engleskoj postoji legenda ("zlatni mit") o tome kako je pasmina stvorena. 1910. godine britanske novine Country life objavile su bilješku da je sir Dudley Marjorie Banks, prvi barun Tweedmouth, počeo uzgajati novu pasminu. I kao osnovu uzeo sam neke cirkuske pse pasmine ruski ovčar.

Nije bilo tako ... 1854. Gospodin je vidio retrivera veličanstvene zlatne boje. Pas je pripadao lordu Chichesteru. Barun Tweedmouth rekao je da je spreman kupiti psa za bilo koji novac - nakon duge dražbe zlatna životinja po imenu Nous prešla je u ruke baruna, ali on se morao temeljito rastaviti.

A barunov san bio je uzgajati zlatne retrivere. Da bi to učinio, križao je Nousa i svoju djecu s engleskim koker španijelom, irskim seterom, Bloodhoundom, pa čak i s Newfoundlandom. Štenad je odabran po boji.

Zlatni pas
Lovac

Kruti odabir donio je rezultate, a na imanju Lord Tweedmouth pojavila se nova pasmina - Zlatni retriver. Tijekom stvaranja pasmine od strane čuvara dvorca Gisachen (uz sudjelovanje samog gospodara), vodili su se detaljni zapisi o stvaranju pasmine. Sada su ove matične knjige prenesene u Britanski kinološki savez.

Dakle, nisu svi aristokrati sjedili na narodnoj grbači - neki su se bavili korisnim i zanimljivim poslovima.

Retriveri su uzgajani kao psi oružji. Koristili su se uglavnom za hranjenje divljači, posebno iz vode. Sad su ovo najbolji psi pratioci.

Zlatni retriver došao je u Rusiju u vrijeme perestrojke i glasnosti. Zlatni psi odmah su postali predmetom snova mnogih ljudi. Do sada su obavijeni velom određene elitizma..

Opis i standard pasmine

Predstavnici pasmine zlatni retriver snažni su, skladno građeni psi. Ljubazni su prema ljudima, uvijek spremni pomoći i usluzi, vrlo pametni.

Postoje tri vrste Goldensa - američki, britanski, kanadski. Standardi ovih zemalja za retrivere imaju mnogo toga zajedničkog, ali postoje i razlike. Glavni se tiču ​​boje kaputa.

Važno! Goldens američkih linija predisponiran je za oboljevanje od raka.

FCI standard (zasnovan na britanskom tipu) kaže da životinje moraju imati:

 1. Smeđe oči, crno obrubljeni kapci.
 2. Otpadne uši, srednje veličine.
 3. Škarjasti zalogaj, potpun. Kompletna zubna formula.
 4. Rep doseže duljinu skočnog zgloba - na vrhu repa ne smije biti zavoja.
 5. Noge s mačjim metakarpusom, zaobljene.
 6. Dlaka može biti ravna ili valovita, poddlaka je gusta, vodoodbojna.
 7. Boja: sve nijanse zlata, od kreme do gotovo bijele - dopuštene su bijele dlake, ali samo u području prsa. Mahagonij i crvena boja nisu dopušteni.
 8. Visina (visina u grebenu) za mužjake od 56 do 61 cm, kuje ispod - 51-56 cm.
 9. Težine kuja su od 25 do 37 kg, mužjaci od 26 do 41,5 kg.
Dimenzije
Dimenzije

Zanimljiv: u sjevernoj Europi apsolutno bijeli retriveri postali su moderni.

Karakteristike pasmine i karakterne osobine

Izvrsno svojstvo retrivera je da jednako vole sve članove obitelji, čak ih i dijete može uspješno educirati i obučiti. A uz visoku inteligenciju psa, ovaj se proces pretvara u zadovoljstvo..

Ne očekujte da će zlatni retriver postati čuvar vašeg doma. Ti psi nisu nimalo agresivni i spremni su voljeti cijeli svijet. Međutim, u slučaju izravne agresije, stranac će biti užasno lajan, a možda i izgrižen.

Goldens su izvrsni spasioci, terapeuti za kanis (mnogi tvrde da psi imaju iscjeliteljsku energiju). Životinje uspješno rade na carini (potraga za drogama i eksplozivima).

Ipak, prvo "zanimanje" zlatnog retrivera je pas oružje. Kućni ljubimci vjerojatno će biti ravnodušni prema mačkama u kući, ali bolje je zaštititi ptice. Geni lovci mogu se osjećati u bilo kojem trenutku.

Plemenita profesija vodiča dostupna je vrlo malo pasa. Ne bi trebali reagirati na pse koji prolaze, lajanje, glasne zvukove. Moraju znati put i njegovo ime - kamo točno treba odvesti svog štićenika. Od desetak kandidata za ulogu vodiča, ostalo ih je samo nekoliko, a najčešće su to zlatni retriveri i labradori..

Goldens obožava djecu - djeca smiju raditi sve s njima, a za aktivnu rekreaciju starije djece nema boljeg partnera od retrivera. Ako je u kući vrlo mala djeca - zaštitite ... psa.

Prijateljstvo
Prijateljstvo

Zlatni sibariti, a vole spavati u gospodarevom krevetu. Izvrsno toplije za noge u zimskim noćima.

Njega i

Idealno mjesto na kojem bi Golden želio živjeti je priroda, kuća s besplatnim pristupom ulici. Tamo će moći "potrošiti" svu nakupljenu energiju. Može se držati i u stanu, podložno dvije šetnje dnevno.

Važno! Zimi u velikom gradu pregledajte i operite šape nakon šetnje. Pločnici i ceste posuti su reagensima, oni jako nagrizaju jastučiće šapa.

Dajte svom psu svoj privatni kutak u kojem će biti madrac i igračke.

Ovi divni psi imaju malu slabost - vole jesti. Dakle, prekomjerno debljanje i prijeko potrebni problemi sa zglobovima, kardiovaskularnim sustavom i gastrointestinalnim traktom. Prikupite se i ne hranite psa sa stola, ne dodirujte ukusne komade (ni za što). To je dopušteno samo tijekom treninga..

Za normalan život kućni ljubimac treba trčati 3-4 km dnevno, i to ne laganim kasom, već intenzivnim trčanjem. Hodanje treba biti zasićeno tjelesnom aktivnošću. Razne igračke u tome su vrlo korisne, takve vježbe opterećuju sve mišićne skupine životinje.

Higijenski postupci

 1. Preporučljivo je svakodnevno brisati oči (ili po potrebi) pamučnom blazinicom navlaženom prokuhanom vodom - jedan disk - jedno oko.
 2. Mnogi ljudi savjetuju svakodnevno češljanje luksuzne bunde, ali nekoliko puta tjedno je neophodno. Taj postupak obično psu pričinjava zadovoljstvo, a vlasnika opušta. Preporučljivo je uzeti slicker s plastičnim kapljicama na kraju metalnih žica. Psi se jako prolijevaju.
 3. Svakodnevno provjeravajte viseće uši ljubimca - ako ima nečistoće, naslaga - obrišite, očistite. Uzimamo pamučni jastučić, navlažimo losionom za uši (uobičajeno, nije ljekovito, ako nema uputa veterinara).
- Okupan! ..
- okupana!..

Važno: disk ne bi trebao kapati, teći u uho, disk bi trebao biti samo mokar.

Obrišite uši jednu po jednu. Nakon postupka, uho bi trebalo biti bez prljavštine, naslaga, čisto i ružičasto.

 1. Za zdravlje i čišćenje zuba kupujte kosti (po mogućnosti ne obojene) iz vena.

 Obrazovanje i osposobljavanje

Pasmina pasa zlatni retriver ima visoku inteligenciju, spremno uči. Sposobni su upamtiti do pedeset naredbi. Među psima se to može smatrati rekordom. U treningu pomaže to što su retriveri izvrsni prehrambeni radnici.

Najdraža igra (sjetite se za koga su Goldenovi "radili") je donošenje bačenih lopti, palica, igračaka. Sortiranje, općenito.

Najbolje od svega je što se trening odvija u obliku igre (ako je moguće). Ne treba odgađati vrijeme rada, pas će se umoriti, a šteta od pouke bit će više nego dobra..

Za prvu godinu života sa psom kupite kaiš za remen, gdje će "ukusni" lagati i nagraditi za pravilno izvršenu naredbu.

Važno! Ne koristite vrećice ili vrećice (posebno one koje šušte). Kućni ljubimac odmah će uspostaviti vezu između šuškanja i davanja poslastice. Pobjeći će od vas na bilo koji sličan zvuk.

Šetajte prije hranjenja. Pas bolje reagira na poslasticu (tijekom treninga), a trčanje punim trbuhom neće imati koristi od ljubimca.

Kad započnete učiti naredbu, uvježbavajte je do kraja. I ponovite barem jednom dnevno. Tjedan dana bez ponavljanja naredbe - i pas će to potpuno zaboraviti. Prvo morate naučiti.

Koliko retriver živi??

Prosječni životni vijek zlatnog retrivera je 10-12 godina. Pravilnom prehranom, njegom i održavanjem možete produžiti život svog ljubimca za nekoliko godina.

Koliko košta i kako odabrati štene?

 Možete kupiti štene kućnog ljubimca retrivera za 23-25 ​​tisuća rubalja. Cijene štenaca izložbene klase počinju od 60 000 rubalja. To je ako ga uzmete od uzgajivača, u rasadnicima, sa svim potrebnim dokumentima.

Sretna obitelj
Sretna obitelj

Prema oglasima, štene možete kupiti jeftinije, i to za 10.000 rubalja. Međutim, dokumenti neće biti dani ili će biti "lažni" - tko će izrasti iz šteneta - zlatnog retrivera, mestiza ili čak medvjeda - prodavaču često nepoznati.

Kada kupujete štene, prije svega obratite pažnju na:

 1. Kaput - trebao bi biti sjajan, bez ćelavih mrlja. Imajte na umu da je štene obično svjetlije boje od odraslog psa.
 2. Kompaktno, dobro uhranjeno tijelo, tamne oči, crni jastučići za nos i šape.
 3. Čiste, proporcionalne uši.
 4. Ne bi trebalo biti kapanja s očiju i naslaga, prljavštine u ušima.

Vlasnici šteneta možda neće dopustiti držanje beba u rukama - to je razumljivo. Nikad ne znate kakva se infekcija može unijeti, ali imunitet vrtuljka je slab. Obratite pažnju na to kako se igraju, netko može zarežati, netko se udari od braće i sestara.

Te navike već pokazuju temperament budućeg psa. Pogledajte mamu, ako je moguće, onda tatu. Često se (ali ne uvijek) roditeljski temperament prenosi na štenad.

Zanimljiv: da biste saznali kakve će boje biti odrasli retriver, samo pogledajte štene. Koje je boje dlake na ušima, to će biti boja dlake kad mačić izraste u odraslog psa.

Veza

U svoj svojoj ljepoti i aristokraciji, Zlatni nije nimalo arogantan. Voli i zna raditi, oni su divni pomagači, obiteljski psi, dadilje i pravi prijatelji - ljubazni, fleksibilni, odani, uvijek spremni pomoći.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako