Kako podrezati nokte psu? Priprema i detaljne detaljne upute

Iskusni vlasnici pasa znaju da je kandžiranje znanost. Kao što pokazuje praksa, mnogi ljubitelji četveronožaca radije se obraćaju veterinarima nego da sami provode takav skrustulan postupak. Ako se želite brinuti o psu kod kuće, svakako pročitajte teoriju, a zatim zamolite veterinara da vam pokaže kako pravilno podrezati nokte psu! Jednokratna praksa pod nadzorom liječnika bit će dovoljna za pouzdanu manipulaciju kandžama u budućnosti..

Anatomija pseće kandže

U opisima pasmina pasa, točnije, u detaljnom ispitivanju građe šapa, obično je naznačen oblik kandži. Ako kombiniramo sve karakteristike, dobit ćemo tri vrste kandži:

 • Mačji - savijen savijenim vrhom.
 • Savijena - lučno.
 • Zec - ravna, duga i najčešće oštra.

Prve dvije vrste karakteristične su za uslužne pasmine, treća - dekorativne i skupinu terijera. Kandže su punopravni dio šape koji obavlja određene funkcije. Prvo što vam padne na pamet: pas kopa kandžama, ali osim očitog ... kandže utječu na postav, ravnotežu i kvalitetu hvatanja prilikom hodanja i trčanja.

Recimo da ste odlučili ne obrezivati ​​kandže svog psa, koje su posljedice? Ako je vaš odjel aktivan i dovoljno hoda - minimalno, ali za ukrasne pasmine - katastrofalno. Dakle, rezanje kandži upozorava:

 • Problemi s mišićno-koštanim sustavom - Preduge kandže odmaraju se na podu ili asfaltu, zbog čega su prsti stalno u neprirodnom položaju. Kad kandže narastu i postanu malo duže, svaki će pasji korak biti bolan i ona će namjerno početi nogu. Pomicanje težišta dovesti će do deformacije zglobova ... na početku nogu, a kasnije i na kralježnici.
 • Teška trauma - svi znaju da većina rodoslovnih pasa ima četiri prsta na stražnjim, a pet na prednjim nogama. U neoplodnih tetrapoda, dewclaws na stražnjim nogama se ne uklanjaju i ne osuđuju. Peti prsti se nalaze iznad razine tla, na unutarnjoj strani šape, odnosno ne troše se u hodu i neprestano rastu. Kao rezultat toga, duga i zakrivljena pandža može se uhvatiti za grm ili pokrivač na krevetu, što će dovesti do pucanja mekih tkiva.
 • Gubitak ravnoteže tijekom trčanja - kratke pandže daju dodatnu potporu tijekom kretanja, a duge uvijaju prste.
 • Manje neugodnosti - kućni ljubimac koji ustane popiti malo vode u tihoj noći neće proći nezapaženo, jer će mu "manikura" prilično glasno klepetati po podu.

Važno! Dotjerivanje psa bez greške uključuje rezanje pandži!

Škare za nokte

Zgroženi duljinom kandži ljubimca, jeste li već uhvatili uobičajene škare? Prvo, zaustavite se, a drugo, nemojte povlačiti škare previše ako je vaš ljubimac dugodlaki. Pasje kandže puno su deblje i jače od ljudskih kandži, pa zato i grickalice odložite sa strane. Za njegu pasa razvijeni su posebni alati - škare. Međutim, ovdje sve nije tako jednostavno, alat mora biti kvalitetan i pravilno odabran:

 • Prije svega, zanima vas materijal od kojeg su izrađene škare - barem čelik, bolje - mesing (što je metal tvrđi, noževi sporije otupljuju). Konstrukcija mora biti lijevana, zakovana.
 • Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je premazivanje lopatica i oblik ručica. Metal može biti obrađen kromom (poželjno) ili neobrađen (neki metali hrđaju).
 • Ručke bi se trebale ugodno smjestiti u dlan i biti gumirane. Lagani osip od pelena na dlanovima prouzročit će klizanje i klizanje glatkih plastičnih drški, a kako biste pravilno podrezali nokte svog psa, morate biti sigurni u svaki pokret.
 • Dodaci moraju odgovarati pasmini (veličini) psa. Obično su na pultu trgovine za kućne ljubimce škare za male, srednje i velike pse. Postoje univerzalni proizvodi koji su prikladni za pse bilo koje veličine, pa čak i za mačke..

Veliki broj šarenih paketa može vas zbuniti pri odabiru alata.. Osim toga, trebat će vam turpija za nokte već uređenih noktiju. Zapamtite, postoje samo 2 vrste kandži:

 • Škare - slično škarama za rezidbu, postoje 2 ručke i 2 oštrice, jedna ravna, druga savijena u kuku.
 • Škare za giljotinu - konstrukcija s rupom za kandžu i ručicom-ručicom.
 • Turpije za nokte - obično predstavljeni širokim rasponom modela, imaju tvrdu prašinu i stupnjevani su prema dimenzijama psa i krutosti kandži.

Vrijedni su spomena električni stubovi za grebanje (na baterije ili na mrežu).. Alat je "baza", na čijem se vrhu nalazi šipka za mlaznicu. Prilog je kamen za brušenje. Uz pomoć dodatka nokte možete brusiti na željenu duljinu i oblik bez potrebe za obrezivanjem. Postoje i nedostaci - cijena (za alat i "rezervne kotače"), buka i zagrijavanje kandže od trenja. Ukratko, neće svaki pas cijeniti modernost i praktičnost nove tehnologije..

Izmjerite sedam puta - pravila za rezanje kandži kod pasa

Tako smo došli do složenosti ovog postupka jednostavnog izgleda.. Kandža svakog psa ima šupljinu ispunjenu velikim brojem krvnih žila i živčanih završetaka. Odnosno, jedan pogrešan potez vrijedit će ozbiljnog stresa za kućnog ljubimca i nespremnosti pribjegavanja ovom postupku u budućnosti. Sjeti se, vjerojatno si lupio malim prstom po uglu namještaja, napola spavajući noću ... sjećaš se ovih osjećaja? Naježi su vam se trčali niz kralježnicu? Pomnožite to s 3 i možete zamisliti kako se pas osjeća ako mu kandže nisu pravilno izrezane. Nazovite svog ljubimca odmah i pregledajte njegove kandže, vidjet ćete sljedeće:

 • Ako su kandže psa crne, nećete vidjeti ništa novo i ovo je najteži slučaj..
 • Na svijetlim, bež i smeđim pandžama vidjet ćete zamračeno područje od baze kandže do gotovo samog vrha. To je pulpa koja se rezanjem ne može oštetiti..

Važno! Na crnim kandžama pulpa nije vidljiva. Pokušajte osvijetliti kandžu baterijskom svjetiljkom i ako se situacija nije raščistila, morat ćete nasumce rezati.

Stavite šapu svog ljubimca na pod. Pri rezanju kandži, linija kandži trebala bi biti pod kutom od 45 ° i 1–1,5 mm ispod pulpe. Nokte nikada nemojte skraćivati ​​na željenu duljinu odjednom! Ovo će zajamčeno završiti ozljedom! Da, šišanje psećih noktiju kod kuće teško je čak i u teoriji, a samo će praksa pomoći, ali imajte na umu da čak i veterinari griješe prilikom izvođenja postupka.. Budite oprezni i ne žurite!

Crne kandže su izrezane za 0,5 mm u koraku. Čim vidite da je rez postao svjetliji ili ružičastiji, morate se zaustaviti - sljedeći "korak" oštetit će pulpu. Inače, svaka frizura "tjera" krvne žile duboko u kandžu. Tako će upornost i stalna učestalost pomoći da se ljubimcu skrate kandže na željenu dužinu bez ozljeda. Još jedan orijentir koji vam može pomoći je depresija na boku kandže (ako postoji), koja se ponekad naziva i protok krvi. Pulpa, u pravilu, odgovara ili je 0,5–1 mm dulja od ove depresije.

Važno! Najčešća i kritična pogreška je loše postupanje sa psom. Ugodite se, oštro kuhate s ljubimcem, stisnete šapu i na licu vam se pojave zrnca znoja. Slika predstavljena ljubimcu izaziva slutnju "ne života već smrti". Osim toga, praksa pokazuje da osoba puno više griješi kada je zabrinuta.

Priprema i higijena - što treba uzeti u obzir prilikom šišanja noktiju

Dobro je ako je vaš ljubimac savršeno poslušan, smiren i vjeruje vam bez granica. Međutim, to je vrlo rijetko, obično, nakon što vidi čudne pripreme, odjel se počne brinuti i pokušava pobjeći od nadolazećeg postupka. U idealnom slučaju, pas bi trebao biti dresiran za šišanje kandži od šteneta, ali razmotrit ćemo složeniji slučaj. Recimo da ste kućnog ljubimca uzeli iz skloništa (s ulice) ili je već doživio negativno iskustvo povezano sa skraćivanjem kandži:

 • Ako pas ne želi rezati kandže, zavija, uvija, grize, skriva se, neposredno prije šišanja trebali biste obaviti nekoliko "praznih" priprema. Odnosno, u potpunosti ste spremni za postupak ili prestajete bez završetka ako je ljubimac jako nervozan. Složili su alat, psu dopustili da ga nanjuši, nahranili slatkišima, mazili i stavljali sve na noćni ormarić. Na "generalnim probama", a bit će ih nekoliko, kandžama dodirnite kandže, ali nemojte rezati. Pohvalite svog ljubimca na izdržljivosti i povjerenju, nemojte žaliti za poslasticama, pa ćete konsolidirati pozitivne emocije povezane s alatima za izrezivanje.
 • Instrument mora biti sterilni. Napomena: kandže iz pakiranja nisu sterilne i rijetko su čiste. Oštrice tretirajte alkoholom za trljanje, kipućom vodom ili antiseptikom.
 • Ako pas ima dugu kosu, prije postupka podrežite ga između prstiju i u području kandži.
 • Dobro operite i osušite šape, alkohol ili antiseptik ne treba liječiti!
 • Ispitajte jastučiće na posjekotinama i ogrebotinama. Ako postoje ozljede, budite oprezni i pokušajte ne ozlijediti ljubimca popravljajući šapu.
 • Ispitajte kandže na gljivice, pukotine, prelome - u prvom slučaju vrijedi kontaktirati veterinara, u drugom se ozlijeđene pandže ne režu, već podnose.
 • Bez obzira koliko otmjeno zvuči - operite i počastite ruke. Dlanovi su izvor gljivica i infekcija, čak i ako izgledaju čisto.
 • Ako kućni ljubimac nije upoznat s izrezivanjem, grize, boli ili je vrlo nervozan - popraviti štićenika na kratkom povodcu i staviti mu njušku.
 • Odaberite pravo vrijeme - ako je kućni ljubimac van vrste ili je umoran, dodatni stres pojačat će negativne emocije u vezi s postupkom.

Važno! Tijekom kuhanja budite nježni s ljubimcem. Govorite mirno i tiho, mirno i podržavajte psa! Vaš stav i samopouzdanje pola su uspjeha. Ako vam se ruke i glas tresu, odložite alat i idite veterinaru! Možete se pripremiti i prilagoditi u neko drugo vrijeme, ali pas neće zaboraviti bol.

Obrezivanje kandži - korak po korak teorija

Odabrali ste pravo vrijeme, obradili i pripremili alate, privezali psa na uzicu i spremni ste za postupak. Gdje započinjete? Mazite svog ljubimca, malo ga zadirkujte igračkom i pobrinite se da je pas dobro raspoložen. Dok zabavljate svog ljubimca, mentalno se pripremite na činjenicu da možda nećete završiti postupak, na primjer, odrežite samo 2-3 pandže. Prilagodite se pozitivno i samopouzdano, štićenik bi trebao osjećati da je na sigurnom. Dalje, prijeđimo na šišanje:

 • Počnite s prednjim nogama. Dajte naredbu "Daj šapu" i velikodušno pohvalite ljubimca što je to učinio. Kandže stražnjih šapa preporuča se rezati ne odmah, već nakon pauze od 2-3 sata.
 • Pregledajte prste i uklonite višak dlaka. Pohvalite svog ljubimca ponovno na izdržljivosti..
 • Uzmite kandže, pustite da ih pas njuši.
 • Oštrice za rezanje postavite 1,5 mm ispod pulpe, pod kutom od 45 °, i izrežite. Možete se dugo naštimati, ali trebate brzo i samopouzdano rezati kandžu.
 • Sve je dobro prošlo? Hvalite svog psa kao da je upravo osvojio Olimp! Nahranite ukusne ukuse i napravite pauzu od 2-3 minute.
 • Uložite rezove. To nije obavezno, ali ako to učinite, pomoći ćete otupiti oštri rub kandže..
 • Stražnje noge bit će malo teže. Tijekom dotjerivanja, ljubimac bi trebao ležati na boku. S vremenom, kada postupak kod psa ne izaziva uzbuđenje, kandže stražnjih nogu mogu se ošišati u stojećem položaju.

Važno! Zaustavite postupak čim pas postane nervozan i bori se. Čak i jedna odrezana kandža tijekom prvog postupka rezultat je koji bi trebao biti podržan pozitivnim emocijama, a ne strahom..

Prva pomoć za ozljede

Mnogi se psi jako nerviraju prije noktiranja, čak i ako prije nisu iskusili negativne emocije. Jedna od alternativa su sedativi. Obično se sedativi rade od biljaka i prigušuju nervoznu uzbudljivost, upravo je to učinak potreban za postupak. Dalje, pripremite poseban prah ili maramice sa stiptičkim učinkom. Ako kandžu zarežete preduboko, oštetit će se nekoliko desetaka posuda. Ozljede su obično popraćene jakim krvarenjem, što uzrokuje međusobnu paniku vlasnika i psa..

Važno! Ni u kojem slučaju nemojte liječiti palu kandžu briljantnom zelenom, fucorcinom, jodom, alkoholom, dimeksidom, peroksidom, alkoholom, votkom itd. Ako nemate pri ruci poseban prah, uobičajeno brašno od hrane će vam poslužiti. Bilo koja otopina na bazi alkohola i kauterizacija samo će pojačati bol!

Druga, prilično složena ozljeda je udarac pandžom. To se obično događa ako polako stisnete kandže i pas nasilno trgne šapu. Fiksirana pandža ostaje u kleštima, a koža i meka tkiva su rastrgana. Prvo što treba shvatiti je da boli! Pripremite se da pas puno cvili i pokuša pobjeći. Djelujte brzo i bez panike:

 • Razgovarajte sa psom bez zaustavljanja, smirite se, učinite sve da mu odvratite pažnju.
 • Oštećenu šapu presretnite komadom gaze u zapešću (metatarsus).
 • Dobro zategnite i učvrstite gazu, poželjno je ud podići što više.
 • Na ozlijeđenu šapu nanesite hladni led, smrznuto povrće ili komad mljevenog mesa iz zamrzivača. Prethodno zamotajte oblog pamučnim ručnikom i celofanom. Hladnoća će vam pomoći zaustaviti krvarenje i ublažiti dio boli..
 • Ispitajte ranu, ako postoje otvorene pauze, napunite ih lidokainom ili novokainom.
 • Ako rana vizualno izgleda prevelika i zahtijeva šivanje, zamotajte šapu čistim ručnikom, nanesite hladnoću i bez odgađanja idite veterinaru.
 • S malim naletima ranu treba tretirati ljekovitom mašću s analgetskim učinkom i zaviti. Zavoj se stavlja tek nakon što je krvarenje potpuno prestalo. Također se preporučuje staviti na ranu zaseban, mali komad gaze, presavijen 4-6 puta (zalijepit će se za isušenu ranu).

Važno! Oštećenje kandže znači zaustavljanje postupka. Upijte preostale nokte ili ostavite psa na miru 5-7 dana.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako