Riba pseudotropheus zebra: fotografija plavih i crvenih ciklida

Pseudotropheus zebra: sadržaj, kompatibilnostMeđu mnogim morskim životima postoje rijetki primjerci ljepote. Među najsvjetlijim predstavnicima morskih dubina je riba lav. Pažnju uvijek privlači ljepotom i svijetlim izgledom. Unatoč imenu, ne može letjeti. Ribu ne razlikuje samo atraktivan izgled, već i agresivno ponašanje, kao i otrovne iglice. U članku ćemo saznati više o ovoj popularnoj akvarijskoj ribi..

Pseudotropheus zebra: opis fotografije ribe lav

Ova riba, blistave ljepote i boje, također je zvane zebra i lav. Njegovo je ime povezano s velikim prsnim perajama. Oni poput lavlje grive ukrašavaju tijelo ribe, a ime je dobilo i zbog pruga koje prolaze tijelom. Riba pripada redu škorpiona iz obitelji ciklida.

U svom prirodnom okruženju riba doseže duljinu od oko 30 cm. Težina pseudo-tresetne zebre može doseći 1 kg. Cijelo joj tijelo krase široke kontrastne pruge. Izdužen je i sa strane malo stisnut. Fotografija jasno pokazuje da riba ima velike oči i veliku glavu, debele usne i završna usta te dugu peraju na leđima. U prirodnom okruženju ima ih više od 50 opcija u boji za ribe lavove a najčešći su:

  • bijela;
  • plava;
  • Crvena;
  • narančasto-crvena;
  • žuto-narančasta sa smeđim mrljama.

Pripadaju skupini malavijskih ciklida "Mbuna".

Zanimljiva je činjenica da se boja ribe može mijenjati ovisno o raspoloženju i dobi jedinki. Oni su grabežljivci i mogu progutati ribu do 2/3 tjelesne duljine. Lionfish napadajte svojim oštrim iglama od pera, smještene u leđnoj i prsnoj peraji. Injekcije su vrlo bolne i uzrokuju ozbiljno pogoršanje općeg stanja žrtve nakon jakih bolova. Nakon toga slijedi paraliza respiratornih i koštanih mišića.

U akvariju zebra doseže 15 cm, a za normalan razvoj potreban joj je akvarij od najmanje 150 litara.

Stanište i održavanje u akvariju

U divljini ribe zebre žive u afričkom jezeru Malawi, kao i u vodama Tihog i Indijskog oceana. Lionfish se nalazi uz obalu:

  • Japan;
  • Kina;
  • Australija.

Pseudotrophyus zebraPosljednjih godina postalo je dosta uz obalu karipskog primorja i na otocima Tahiti. Obožava živjeti u zoni kamenja i talusa.

Riblje meso nježnog je i ugodnog okusa, pa je postalo objekt komercijalnog podvodnog ribolova. Sama riba prijeti mnogim koraljnim vrstama riba, jer ih uništava, što je prijetnja ekosustavu Kariba.

Za ljubitelje akvarija riba-lavor smatra se izvrsnim izborom, jer briga za nju nije teška, pod uvjetom da se poštuju sva pravila držanja u akvariju. Oni zadržati u donjem i srednjem sloju vode. Mužjaci su agresivni i teritorijalni, među njima postoji hijerarhija. Kompatibilni su u istom akvariju s drugim vrstama ciklida, ali pod uvjetom da na 1 mužjaka postoje najmanje 3 ženke. Također je važan broj skloništa za ribu, trebalo bi ih biti više od broja stanovnika.

U akvariju je potrebno kamenite krajolike opremiti velikim stijenama. Trebali bi biti veliki kao površina vode u spremniku. Vrh kamenja trebao bi biti prekriven obraslim algama, imati pukotine i špilje. Alge s moćnim korijenovim sustavom i elastičnim, žilavim lišćem dobro je koristiti kao živu vegetaciju, saditi paprati na kamenju.

Optimalna temperatura vode u spremnikui trebao bi biti na razini 21-28oS, čista i dnevna promjena od dh 4-20o, pH 8,0-9,0. Nužno je nadzirati otpad i ostatke hrane kako bi se izbjeglo stvaranje amonijaka tijekom nitrifikacije u alkalnoj vodi. U akvariju, uz pravilnu njegu, ciklidi mogu živjeti i do 5-10 godina.

Reprodukcija

U uvjetima održavanja akvarija, ribe postižu spolnu zrelost u dobi od 1 godine. Odrasla ženka odjednom snese od 40 do 100 jajašaca čija je veličina promjera do 4 mm. Ženka nosi jaja u ustima oko tri tjedna, nakon čega ih pušta na svjetlo. Do tog trenutka, mladice su u potpunosti formirane, mogu se hraniti same, malim zooplanktonom.

Dok mladice ne napune 6-7 mjeseci, one imaju sivosmeđu boju. Nakon toga njihova se boja počinje mijenjati ovisno o spolu. Ženke postaju prugaste, a muškarci mrljaste boje. Karakteristična značajka pseudotrofije crvene zebre je činjenica da mladice od vrlo male dobi imaju svijetlu boju - ženke su narančasto-crvene, a mužjaci tamno sive, ali u spolno zrelih mužjaka postaju plave boje.

Hraniti

Ime pseudotropheus zebraDa bi se ribe osjećale zdravo i aktivno, potrebna im je pravilna, uravnotežena i raznolika prehrana. Zebra pseudotrofej može jesti široku raznoliku hranu. Prema pravilima, njezina prehrana trebala bi se sastojati od 30% stočne hrane, a ostatak 70% - biljna hrana.

Za ovu vrstu ribe lako se brine, jer su lavovi svejedi, ali više vole biljnu hranu. Preporučljivo je da se njihova svakodnevna prehrana sastoji od sušene, smrznute hrane i biljne hrane. Preporuča se povremeno ih hraniti živom hranom i mesnim proizvodima, poput crvenih glista

Riba pseudotrophyus zebra Opis akvarijskih ribaKako se pravilno brinuti za svoju ribuKako se pravilno brinuti za ribu zebruZebra hrana za ribePlava zebraPseudotrophyus zebraIzgled ribe zebraKako izgleda ribaKako hraniti ribu zebra avariumUzgoj ribe pseudotrophyusPseudotropheus zebra: sadržaj, kompatibilnostKako držati ribu zebru
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako