Mali akvarij - 10 najnepretencioznijih akvarijskih riba

Riba makronogaSuvremeni čovjek koji živi daleko od prirode sve više pokušava stvoriti barem zrno prirodne ljepote kod kuće. Netko sadi cvijeće i okružuje se njima, a netko pokreće akvarij. A ako cvijeću treba puno prostora i vremena, tada si možete priuštiti akvarij čak i na malom prostoru uz minimalne vremenske troškove.

Ako nemate iskustva u njezi akvarija, postoji mnogo nepretencioznih akvarijskih riba s kojima se može nositi i amater..

Deset najpretencioznijih akvarijskih riba

Viviparan

 1. Guppy ribaGuppy. Možda najpretencioznija među akvarijskim ribama. Teško je pronaći osobu koja ne poznaje gupija. Mužjaci se od ženki razlikuju veličinom i bojom. Ako je ženski gupi velik i neupadljiv, tada je mužjak manji i puno elegantniji. Ženke narastu do 6 cm, mužjaci do 3 cm. Boja mužjaka je vrlo raznolika, rep također ima mnogo sorti. Guppies su živorodne ribe koje se vrlo dobro razmnožavaju. Mogu dobro živjeti i u malim akvarijima. Guppies su školske ribe. Osjećaju se ugodno ako postoji barem 5-6 njihovih rođaka. Potpuno su nepretenciozni u odlasku. Mogu čak živjeti u akvarijima bez filtra i aeratora, jedući jednu suhu hranu. Međutim, kako bi se gupiji osjećali ugodno, dobro se razmnožavali i oduševili vlasnika svojom svijetlom bojom, bolje je ne držati ih u takvim spartanskim uvjetima. Čak i ako zaboravite nahraniti gupije, tada se neće dogoditi ništa strašno. Odrasli gupi može ostati bez hrane i do mjesec dana. Životni vijek ove akvarijske ribe je 1 do 3 godine..
 2. Mačevaoci. Nazvane tako zbog repa, na dnu nalik maču. Ovo je vrlo izdržljiva riba, slaže se s gotovo svim vrstama riba. Mirna, ali u slučaju opasnosti sposobna se zauzeti za sebe. Voli kad je u akvariju puno žive vegetacije. Zanimljiva činjenica: ženski mačevi odjednom mogu postati muškarci u kritičnoj situaciji. To se događa ako u jednom akvariju ima previše ženki, a mužjaka nema dovoljno. Mužjaci se pak ne mogu pretvoriti u ženke. Ženski mačevi veći su od muških i na repu nemaju mačeviti izrast. Mužjaci su mnogo elegantniji od ženki i manje su veličine. I, kao što je ranije spomenuto, na dnu imaju rep u obliku mača. Živite do pet godina. Preporuča se imati najmanje tri mužjaka u jednom akvariju. To je zbog činjenice da ako postoje dva mužjaka, tada često međusobno dogovaraju okršaje. I mali akvarij mačevalaca je u redu. Ali izračunajte njegov volumen, uzimajući u obzir najmanje tri litre po ribi. I obavezno pokrijte akvarij poklopcem ili čašom, jer ova okretna riba može slučajno iskočiti iz akvarija. Važna značajka držanja ove ribe je obvezno prozračivanje zraka, jer s nedostatkom kisika u vodi može umrijeti. U hrani je nepretenciozna. Mačevaoci su u narodu bili poznati kao okorjeli proždrljivci. Imaju vrlo dobar apetit i zato su skloni pretilosti. Stručnjaci preporučuju uklanjanje ostataka pojedene hrane, pa čak i dogovaranje dana posta. Mačevaoci su također živorodni.
 3. Riba MollysiaMollies. Također vrlo nepretenciozne živorodne ribe. Međutim, ne podnose prljavu vodu dobro. Mollies su vesele i vesele akvarijske ribe. Stalno su nečim zauzeti: traže hranu, progone se, čiste alge sa zidova akvarija. To su školske ribe, bolje ih je držati u grupi. Izgled ovih riba vrlo je raznolik. Najviše vole biljnu hranu, ali općenito su svejedi. Zbog ljubavi prema biljnoj hrani alge mogu jesti. Kao i dvije prethodne ribe, i mužjaci su manji i ljepši od ženki..

Šaran

 1. Danio rerio. To su male ribe, ne duže od 4,5-5 cm. Uz tijelo su prisutne zelenkasto-žute, zelenkasto-plave i tamnoplave pruge. Analna i repna peraja također su prugaste. Zbog ove boje ovu se ribu često naziva zebra zebra. Ženka je masivnija, zaobljenog svijetlog trbuha. Ženka ima lakše peraje od mužjaka. Na bočnim stranama usta nalaze se antene. Danio rerio je vrlo pokretna riba, može iskočiti iz akvarija, pa mora biti pokrivena poklopcem ili čašom. Danio rerio je vrlo miran, voli živjeti u jatima. Ovo je izvrsna riba za mali akvarij. Mala jata od 10 riba može savršeno postojati u akvariju od samo 20 litara.
 2. Sumatranska riba barbusBarbus Sumatran. Ima relativno visoko, bočno stisnuto tijelo duljine do 5-6 cm. Ženka je veća i nešto teža od mužjaka. Boja - svijetlo žuta ili zlatno narančasta sa širokim poprečnim prugama. Stražnja strana je smeđecrvena, a trbuščić je žućkastobijel. Ovo je društvena i vrlo aktivna riba. Oživjet će svaki akvarij.
 3. Kardinal. Duljina tijela ove ribe doseže 6 cm. Izdužena je i blago spljoštena sa strane. Ove ribe ne žive dugo, do 1-1,5 godine. Boja - maslinastosmeđa sa zlatnim prugama na bokovima. Kardinal voli živjeti u jatima. Preporučuje se pokretanje jata od 15 riba. U ovom bi slučaju trebalo biti malo mužjaka, ne više od tri. To su mirne ribe. Ne preporučuje se držati ih s velikim i agresivnim ribama. Čak i za zlatnu ribicu, kardinal može biti večera..

Labirint

 1. Gourami. Najpretenciozniji i najčešći među akvaristima je mramorni gourami. Ovo je riba zanimljivog oblika tijela. Izdužene duljine i spljoštene sa strane. Ima tamnoplavu ili srebrno-plavu boju s mrljama sličnim boji mramora. Otuda i naziv ove vrste gourami. Ima labirintni organ koji vam omogućuje udisanje atmosferskog zraka. Očekivano trajanje života je 4-8 godina. Veličina je 10-11 cm, ali neke jedinke mogu narasti i do 15 cm duljine. Mužjaci su veći i vitki. Ženke imaju zaobljeniju i manje dugu leđnu peraju. Ove su akvarijske ribe vrlo mirne. Njihovi nesmetani pokreti fasciniraju svojom gracioznošću. Neželjeno je držati ih zajedno s nestašnim ribama, poput mačeva. Štoviše, ne preporučuje se držanje gouramija i agresivnih riba u istom akvariju..
 2. Pijetao ribaPjetlići. To su vrlo egzotične i spektakularne ribe. Zbog svoje živahne naravi, nazivaju ih i borbenima. Ova prekrasna podvodna bića ukrasit će svaki akvarij. Boja pijetlova više je nego raznolika. Mogu biti jednobojne, dvobojne, pa čak i svjetlucati svim duginim bojama. Postoji i puno vrsta pijetlova, oko 70. Pjetlići žive oko 3 godine. Izvrsni su za male akvarije. Jednom pijetlu treba oko 3-4 litre vode. Ovo je vrlo aktivna riba, zato pokrijte vrh akvarija poklopcem ili čašom. Budući da su pijetlovi vrlo živahni, ne slažu se dobro s većinom mirnih riba. Pogotovo kod riba koje imaju veliki, zastrti rep. Oni im to lako mogu odrezati. Čak su i međusobno prilično teško da se slažu. Stoga stručnjaci preporučuju držanje samo nekoliko pijetlova u jednom akvariju, dobro, ili dvije ženke i jednog mužjaka pijetla. Dva se mužjaka neće složiti, a akvarij će se pretvoriti u bojno polje. Kao susjede pijetlova možete odabrati mačevaoce, mollijeve, somove.
 3. Macropod. Ovo je vrlo zanimljiva i lijepa riba. Vrlo nepretenciozan i otporan na bolesti. Duljina tijela u mužjaka može doseći 10 cm, a kod ženki 8 cm. Tijelo, izduženo u duljinu i spljošteno sa strane, nalikuje na gourami. Rep je račvast. Boja je vrlo svijetla: široke crvene pruge na plavo-plavoj pozadini s bisernom nijansom. Ovo je glavna boja. Tu su i crni makropodi i albinosi. Očekivano trajanje života je oko 5-6 godina, ali ponekad makropodi žive i do 8 godina. Ovo je vrlo agresivna riba. Pronaći susjede izuzetno je teško. Čak i ako su u akvariju samo dvije ribe (muški i ženski makropod), ženki je neophodno napraviti sklonište od algi. Te ribe mogu živjeti u malim akvarijima. Ako je akvarij malen, onda jednostavno ne narastu u punoj veličini..

Oklopni

 1. SomSom. Kada kupujete somove, morate imati na umu da mnogi od njih narastu do velikih veličina. To treba uzeti u obzir, pogotovo ako imate mali akvarij. Za male akvarije prikladni su somovi u hodniku. Vrlo su nepretenciozni i vesele naravi. Vrlo spretan i miran. Veličina je od 3 do 10 cm, ali ovi somovi žive dugo. Do 15 godina. Tijelo soma prekriveno je koštanim pločicama nalik školjki. Hodnici vole kopati po zemlji, uzimajući hranu. Na taj način izvršavaju važnu funkciju akvarijskih salona..

Bez obzira koliko ribe bile nepretenciozne, još uvijek morate zapamtiti da su živa bića i da im je potrebna minimalna briga. I, kupujući ribu koja vam se sviđa, budite sigurni smatrati sljedeće točke:

 • Volumen akvarija. Naravno, kada dođete u trgovinu za kućne ljubimce, oči vam pobjegnu od velike raznolikosti ribe. Ali ni u kojem slučaju ne biste trebali prenapučiti akvarij. To će štetiti ribi..
 • Jesu li ove ili one ribe kompatibilne. Kao što smo već primijetili, neke se ribe ne mogu slagati s aktivnim ili agresivnim ribama..
 • Maksimalna veličina odrasle osobe. Obično kupujemo vrlo male ribe, ne uzimajući u obzir da će i dalje rasti.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako