Pijetao iz akvarijskih riba: održavanje i njega kod kuće

Betta riba 19.03.2018 6,5 tisuća 4,3 tisuće 8 min. 4

Borbena riba, ili sijamski pijetao, vrsta je ribe iz obitelji makropoda. Ovo je ime dobilo zbog napasne prirode muškaraca koji sudjeluju u turnirskim bitkama u Aziji. Rod Betta ima oko 70 vrsta, pijetao Betta splendens jedna je od njih. Takve su akvarijske ribe oprezne i spore. U trenutku agresije, mužjaci počinju snažno napuhavati škrge i ubrzati lepršanje prsnih peraja. Briga o pijetlovima u akvariju je jednostavna, pa čak i početnik u hobiju u akvariju to može učiniti.

1 Opis

Pjevac je labirint riba kojoj je potreban zrak za disanje.. Oblik tijela je ovalni, iz boka je izdužen i spljošten. Veličina je mala: mužjaci su 5 cm, a ženke oko 4 cm. Ali postoje pojedinci koji dosežu duljinu od 10 cm. Gornja i repna peraja su zaobljene, a pektorali zašiljeni. Mužjaci imaju puno duže peraje od ženki, to je glavni kriterij za razlikovanje spolova..

Ribe imaju vrlo zanimljivu boju. Postoje i jednobojne, dvobojne i raznobojne. Bojanje sadrži sve dugine boje i njihove nijanse. Zasićenje ljuskica je različito, što je povezano ne samo s osvjetljenjem, već i sa stanjem ribe: tijekom razdoblja mrijesta muški mužjaci postaju najsvjetliji.

1.1 Vrste

Mužjaci se razlikuju po obliku i boji peraje. U tablici su predstavljeni najpopularniji tipovi:

Po obliku perajaFotografijaPo bojiFotografija
Polamuna - posjeduje luksuznu repnu peraju u obliku polumjeseca Jednobojna - pijetao može biti ljubičasta, bijela, crna, plava, narančasta, svijetloplava, crvena, zelena
Krunasti rep - ima repnu peraju koja izgleda poput kraljevske krune Dvobojna - tijelo u jednoj boji, peraje i rep u drugoj
Veo s repom - peraje i rep nalikuju laganom dugom veluKambodžanska boja - tijelo je vrlo blijedo, gotovo bijelo, peraje su jarko obojene crveno ili zeleno
Kraljevski - divovski pijetao s velikim perajama Boja leptira - peraje i tijelo su iste, ali čini se da boja duž rubova peraja postupno nestaje, ostaju prozirne ili bijele
Slonova uha - riba s prsnim perajama neobičnog oblika Mramorne mrlje rasute oko peraja i tijela bez ikakvog redoslijeda
Kopljasti - bočni segmenti repne peraje puno su kraći od središnjeg, pa rep izgleda poput koplja Drakonski - tijelo pijetla je vrlo veliko, obično crvene boje s raznim nijansama, a ljuske imaju metalni (zlatni, srebrni) sjaj
Kompaktne peraje na plakatima mnogo su šire nego duge Višebojno - ribe se mogu istovremeno bojiti u sve dugine boje

2 Uređenje akvarija

Za akvariste početnike neće biti teško brinuti se o pijetlovima kod kuće, jer su nepretenciozni. Prije svega, trebate voditi brigu o kućištu za njih.

Ove se akvarijske ribe drže i u malim i u velikim posudama.. Jedna jedinka trebala bi imati 3-4 litre vode, tako da je također prikladna i tegla od tri litre. Za 2 ili više riba spremnik od 10–20 litara smatra se najboljom opcijom..

Oblik stana za pijetlove je različit: kvadratni, okrugli, pravokutni. Svijetle ribe izgledaju vrlo lijepo u staklu ili mini-akvariju. No, u maloj količini vode postoji velika vjerojatnost otrovanja kućnog ljubimca otpadom njegovog života..

Ako će se 2 muškarca držati u akvariju, tada je potrebno teritorij podijeliti pregradom od prozirnog netoksičnog materijala s malim rupama za cirkulaciju vode. Prekriven je visokim biljkama, koje će zabraniti pogled i spriječiti neželjene sastanke..

U akvariju možete instalirati razne skloništa od zanošenja, kamena itd. Oni bi trebali biti bez oštrih rubova i ekološki prihvatljivi. Rezervoar se ne smije stavljati na izravnu sunčevu svjetlost..

Da biste ukrasili akvarij, dno možete prekriti zemljom. Preporučljivo je koristiti sitno riječno kamenje, šljunak ili grubi riječni pijesak. Takvo je tlo neutralno, u njemu žive kolonije korisnih bakterija koje prerađuju otpadne tvari vodenih stanovnika. Može se kupiti i oslikano tlo, ali ako je nekvalitetno, može pogoršati stanje vode.

3 Voda

Mužjaci su toliko nepretenciozni da ih se može držati u akvariju s taloženom vodom iz slavine. Ako je tekućina pretvrda, tada će je biti moguće omekšati uz pomoć posebnih uređaja. Zabranjeno je koristiti destiliranu vodu, jer sadrži bakterije koje negativno utječu na zdravlje ribe.

Udobna temperatura za muškarce je + 24 ... + 28 stupnjeva. Ali ako padne na +18 stupnjeva, tada ga riba može preživjeti. Međutim, dugotrajno izlaganje hladnoj vodi uzrokuje razne bolesti. Možete kontrolirati temperaturu u akvariju termometrom za vodu.

Mužjaci su nezahtjevni prema sastavu i kvaliteti vode, ali preporuča se pridržavati se sljedećih parametara:

 • kiselost - 6,0-7,5;
 • tvrdoća - 4-15.

Voda u akvariju mijenja se povremeno. To se obično radi jednom tjedno, zamjenjujući 25% tekućine svježe taloženom.

Potrebno je pratiti čistoću vode. S dna se uklanjaju ostaci hrane, s površine tekućine uklanjaju se bakterijski sloj, naslage s unutarnjih stijenki spremnika i ostali vidljivi zagađivači. Prljava voda pridonosi razvoju bolesti, a može čak dovesti i do smrti kućnog ljubimca.

4 Zrak

Pjevac je labirint riba, odnosno ne diše samo škrgama, već i dodatnim posebnim organom u kojem je krv zasićena zrakom. Stoga prozračivanje nije jako važno za sijamske, ali mora se instalirati filtar. Trebao bi biti slabe snage, jer bette ne vole jake struje..

Potrebno je osigurati da se ribe slobodno dižu na površinu vode i hvataju zrak ustima. Ako kućni ljubimac ne ispliva sljedeći dio kisika, riskira da umre.

5 Biljke

I žive i umjetne biljke sade se u akvarij s pijetlovima. Kada odabirete neprirodnu vegetaciju, morate obratiti pažnju na to da ona nema oštre rubove, inače ribe mogu oštetiti peraje na njima. Preporučljivo je koristiti predmete izrađene od svile..

Živa vegetacija ima sljedeće prednosti:

 • obogaćuje vodu kisikom;
 • održava biološku ravnotežu u akvariju.

Potrebno je pažljivo paziti, pravodobno prorjeđivati ​​i obrezivati ​​propadajuće lišće. Kada kupujete žive biljke, morate obratiti pažnju na to da su bez znakova bolesti i liječene od parazita. Sadi se u posebne posude ili u zemlju.

6 Hranjenje

U divljini su sijamske svejede ribe koje se hrane malim rakovima, algama, javanskom mahovinom, organizmima u tlu. U njihovom držanju u akvariju koristi se suha, živa, umjetna, smrznuta hrana..

Preporučuje se hranjenje pijetlova s ​​nekoliko vrsta hrane, izmjenjujući ih. Standardna hrana za borbu protiv ribe je suha hrana (sitne granule i pahuljice) posebno formulirana za ove vodene organizme.

Možete im dati živu hranu:

 • gliste;
 • škampi od salamure;
 • zooplanktona;
 • Kiklop;
 • dafnija;
 • maline;
 • cijevni radnik.

Ribe neće odustati od puževa, ravnih ili glista. Smrznuta hrana je ista živa hrana, samo je puno sigurnija, jer je kupljena hrana onečišćena i dovodi do bolesti pijetla.

Prehrana je također važna.. Hranite ribu 1-2 puta dnevno, dajući istovremeno malu količinu hrane kako bi je kućni ljubimci u potpunosti pojeli. Odmah nakon toga ostaci hrane uklanjaju se kako ne bi zagađivali vodu..

Nemojte previše hraniti mužjake jer to dovodi do pretilosti.. Preporučuje se da im se jednom tjedno dogovori post. To pomaže probavnom sustavu da se oporavi, a tijelu ribe da se riješi nakupljenih toksina..

7 Uzgoj

Za uzgoj, par se odabire u dobi od 6-8 mjeseci. Mrijest se može dogoditi i u zajedničkom rezervoaru, ali uputno je saditi ribu. Akvarij za par pijetlova trebao bi biti zapremine 4-5 litara i dugačak najmanje 15 cm.

Ne stavljaju tlo na dno, stavljaju nekoliko biljaka s malim lišćem, stvaraju prigušenu rasvjetu, ulivaju vodu i postavljaju prozračivanje. Temperatura vode trebala bi biti unutar + 28 ... + 30 stupnjeva. Prije sadnje ribe brani se 3-4 dana.

Mužjak prvi ulazi u mrijestilišta. Gnijezdo počinje graditi od mjehurića zraka, držeći ih zajedno sa slinom, od finih plutajućih biljaka. Kada ženka odloži jajašca, muškarac sakuplja usta i stavi je u gnijezdo. Tada tjera pijetao i počinje se sam brinuti o potomstvu. Kako bi se jajašca bolje razvila, u akvarij se dodaje prokuhana voda iste temperature. Kad se pojave prženice, mužjak se također uklanja.

Male kokere treba hraniti račićima od salamure i isjeckanim tubulom.. Neželjeno je koristiti suhe pahuljice jer inhibiraju razvoj mladica. Kada napune 3 tjedna, mladi se sortiraju tako da velike jedinke ne jedu male. Konačna formacija labirintnog organa događa se u dobi od mjesec dana. Kad mlade ribe počnu iskazivati ​​agresiju prema drugim vodenim stanovnicima, uklanjaju se i drže odrasli.

8 Kompatibilnost

Pjetlice se mogu držati s drugim ribama, ali za njih trebate odabrati prave susjede. Ne slažu se sa svim vodenim stanovnicima:

KompatibilnostRelativna kompatibilnostNespojivost
 • Tetras.
 • Mačevaoci.
 • Crni moli.
 • Grunting Gourami.
 • Brokatni som.
 • Pjegavi somovi
 • Kardinali.
 • Lyalius.
 • Gourami.
 • Labeo.
 • Neonski.
 • Barbs
 • Velike ciklide.
 • Akara.
 • Tetradoni.
 • Piranhas.
 • Papige.
 • Zlatna ribica.
 • Skalari ogrnuti velom.
 • Guppy.
 • Veo danio rerio

Ženka pijetla puno je mirnija od mužjaka i ne napada susjede u akvariju.

9 Bolesti

Najčešća bolest pijetlova je truljenje peraje.. Uzrokuje je određena bakterija koja se pojavljuje zbog loše njege, na primjer, ako je tlo loše obrađeno. Kod ove bolesti peraje i rep padaju i postaju kao da su opruženi na rubovima. Ako se riba ne liječi, tada bolest počinje napredovati, kućni ljubimac može izgubiti zahvaćene dijelove.

Druga česta bolest je ihtioftiroidizam, koji je karakteriziran pojavom bijelih kvrga na tijelu. Bolest uzrokuju parazitski trepavice iz roda ihtioftirijusa (ihtioftirijusa). Tretman se provodi kuhinjskom ili morskom soli koja se dodaje vodi i čini koncentriranijom. Kao rezultat, paraziti umiru u roku od 24 sata..

Ostale česte bolesti kod kokera uključuju vodenu kap, oodiniozu, gljivične lezije kože..

Ako riba leži na dnu, to se događa iz različitih razloga:

 • preneseni stres;
 • temperatura vode je ispod +18 stupnjeva;
 • trovanje kemikalijama.

Zabranjeno je pušiti u blizini akvarija, koji sadrži pijetlove, jer nikotinski spojevi aktivno apsorbiraju kisik.

Ako riba dugo pliva na površini ili pokušava iskočiti iz spremnika, tada voda ima visoku koncentraciju klora. Zagrijavanje tekućine na +90 stupnjeva pomaže u rješavanju ovog problema..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako