Fotografije i imena akvarijskih riba za akvariste početnike

Ime akvarijske ribeDržanje akvarijskih riba zanimljivo je i vrlo uzbudljivo iskustvo. Njihovo promatranje smiruje, pomaže prikupljanju misli i vraća mentalnu snagu. Nakon kupnje akvarija postavljaju se pitanja: s kojom ribom biste trebali započeti? Kako izgledaju i koje su njihove osobine?

Fotografije i imena akvarijskih riba - za početnike

Riba za početnike trebala bi biti nepretenciozna i lagana za održavanje. Tako da briga za akvarij i njegove stanovnike ne zahtijeva iskustvo, znanje i kvalifikacije. Prikladne su sljedeće obitelji riba:

 • labirint,
 • viviparan,
 • šaran,
 • som,
 • ciklide.

Zadržimo se na opisu samo nekih vrsta i primjeraka.

Labirint riba

Ime su dobili po disanju običnim zrakom iz kojeg se kisik apsorbira u posebnom labirintu ribljeg tijela. Za njihov sadržaj nije potreban kompresor, a može se prevoziti u džepu, zamotan u mokru krpu. Često se susreću:

 • Sorte ribepijetlovi,
 • gourami,
 • lalius,
 • makropod,
 • kolize,
 • betta Pict.

Pijetao

Ribe 4-5 cm (povremeno i do 10 cm), posebno lijepe kada potpuno otkriju peraje. Različite boje, svjetlije kad se uzbuđuje ili tijekom mrijesta. Ženke su skromnije boje i veličine peraja. S pravom pod nazivom "borba". Vrlo je agresivan prema vlastitom zrcalnom zrcalu, suparnicima, drugim vrstama riba, može izbiti olovke. Kad se pojavi ženka ili samo promjena vode, ona burno reagira. Nepretenciozna riba, s temperaturom do 28 stupnjeva, ali osjećajući se smireno čak i na 18 stupnjeva, spremna je za akvarijski volumen od 5 litara za svaki primjerak.

Gunđajući Gourami

Ova riba razbija glavni stereotip - može pričati. Točnije, ispuštajte zvukove koji podsjećaju cvrkut ili kreštanje. Buka grupe doista podsjeća na gunđanje. Silueta ovih riba, koja doseže duljinu od 7,5 cm, nejasno je slična morskim psima. Boja varira od briljantno plave do zelenkaste i ponekad zlatno smećkaste. Neizostavni atribut su 2 ili više linija tamnih mrlja duž tijela. Točke su također posute perajama, koje imaju širok i zaobljen oblik, s krajevima u obliku strelice kod mužjaka. Trbušni - filiformni.

Ova akvarijska riba ima vrlo mirnu, susretljivu, školovanu i pomalo sramežljivu prirodu ponašanja. Hrani se bilo kojom hranom, ali prednost se daje plutanju na površini ili u blizini. Zahtijeva 24-28 stupnjeva. temperatura sadržaja, u 15 litara vode za par, s obiljem vegetacije u akvariju.

Viviparna riba

Sam naziv "živorodni" ukazuje na to da se ove ribe od većine razlikuju u načinu razmnožavanja i rađanju potomaka. Kao rezultat parenja, oplodnja jajašaca događa se u trbuhu ženke, odakle se pojavljuju u mladicama. I primivši sjeme jednom, ženka sposoban reproducirati potomstvo do 8 puta. U akvarijima su često uobičajene sljedeće vrste:

 • gupi,
 • molinesia,
 • mačevi,
 • platies,
 • ameci.

Guppy

Riba tetradonMožda najnepretresnija od nepretenciozne ribe. Mužjaci se mogu pohvaliti velikom raznolikošću boja, uzoraka, preljeva i prekrasnih, zastrtih repova.. Veličina 2-4 cm, a ženke diskretnog izgleda uvijek su veće i dosežu 7 cm. To su društvene akvarijske ribe koje ne mogu podnijeti dugu usamljenost, žrtve su napada kada se drže s drugim, agresivnijim vrstama riba.

Ljubitelji prirodnog svjetla. Zadovoljni su prostorom od 2-3 litre za par, pa čak i u takvim uvjetima moći će se razmnožavati. Temperatura sadržaja je 18-30 stupnjeva. Oni više vole jesti živu hranu, ali ne odustaju od povrća .

Mačevaoci

Viviparna riba, ime je dobilo po obliku repa. Donji joj je izljev snažno izdužen i šiljast, nalik maču. Ovo je čisto muški atribut spolno zrelog muškarca. Boja ovih riba koja doseže 10 cm (isključujući postupak) varira od svijetlo maslinaste do svijetlosmeđe, s crnim oštricom mača. Ženke su tradicionalno veće i mogu doseći 12 cm, ali su bljeđe boje. U skupinama riba s ograničenim brojem mužjaka primijećeni su slučajevi transformacije ženki u mužjake, uz odgovarajući ponovni rast mača.

Mirni su stanovnici s ostalim ribama sličnih veličina, ali pokazuju agresivnost prema malim i vlasnicima bujnih repova. Osjećaju se ugodno na temperaturi od 22-26 stupnjeva. Jedu sve, dajući prednost bilo kojim mesnim jelima, ali ne odbijaju biljnu hranu, mirni su u vezi s dugim pauzama u prehrani.

Grabežljivi stanovnici akvarija

Vrijedno je napomenuti da se pojam "grabežljiv" odnosi na ribe, koje često pokazuju agresivan karakter i većinom jedu mesnu hranu. Karakteristična značajka takvih akvarijskih riba je brza pamet i složeno socijalno ponašanje, zbog činjenice da su spremni za lov i da su ljubomorniji na svoj teritorij. To uključuje ne samo krvoloke, već i prilično velik broj riba koje se kao takve očituju, samo u određeno vrijeme ili u određenim okolnostima. Njihove vrste:

 • Akvarijske ciklideciklazomi,
 • ciklide,
 • labeotrofej,
 • bunocefalus,
 • spriteti,
 • pirane.

Ciklazomi

to nepretenciozan, jak i mobilan akvarijske ribe koje pokazuju karakter koji određuje specifičnost njihovog sadržaja. Imaju bočno spljošteno i okomito prošireno tijelo, s velikim ustima i ispupčenim očima. Nalaze se od jednobojnih do raznobojnih, od prugastih do točkastih, s dovoljno osvjetljenja - boja je svjetlija. Mužjaci s godinama razvijaju frontalni wen. Leđna i zdjelična peraja ove ribe skrenuta su prema širokom repu i završavaju se izduženim procesima. Mužjaci dosežu 10 cm, ženke su 2-3 cm manje.

Ne podnose susjedstvo s manjim ribama, uništavajući ih. To je zbog potrebe za zasebnim održavanjem ili u velikoj količini akvarijske vode.. Stvorite trajne parove, zahtijevaju zaseban teritorij i revno ga štite, posebno tijekom mrijesta i uzgoja mladica, koje doslovno šetaju i voze kući svaki dan, za vrijeme rasta.

Ciklazomi su u stanju prepoznati vlasnika i jesti iz ruke, ali mogu bolno ugristi prst ako osoba zadire u područje gniježđenja. Za ugodno držanje ovih riba poželjno je obilje špilja, skloništa i dobro utvrđenih algi. Budući da su zapravo svejedi, potrebno im je najmanje 70% prehrane mesnom i proteinskom hranom. potrebna temperatura unutar 24-28 stupnjeva.

Ciklid dugog nosa

Riba ciklazomaPonekad se ova riba naziva i nožem ciklid, zbog same njezine izduženo, zašiljeno tijelo. Glava s izbočenom donjom usnom zauzima nešto manje od polovice duljine, dosežući 12 cm kod muškaraca i do 10 cm kod žena. Boja je srebrnasta, s plavom ili zelenkastom bojom, na krajevima leđnih i analnih peraja nalaze se zlatno-narančaste točkice. Ženke imaju boju bližu maslinastoj.

Ovaj grabežljivac prilično je miran, ali voli nasrnuti na sjajne predmete, a kada napada druge ribe - na njihove oči. Mužjaci su poligamni, trebaju harem, ako se slaže sa samo nekoliko ženki, stalno ih gnjavi. Aktivnost se može smanjiti povećanjem akvarija i broja ženki, kao i stvaranjem mnogih skrovišta i zakačivanjem samo bržih i većih susjeda.

Tijekom mrijesta ove ribe ljubomorno čuvaju gnijezdo. Čitavo razdoblje inkubacije i sve do trenutka kada se mladice ojačaju i nahrane, nekoliko ih tjedana ženka nosi u ustima. Ciklidi zahtijevaju raznovrsnu živu ili smrznutu mesnu hranu, neki "amateri" daju sitnu ribu. Za održavanje im je potreban voluminozni akvarij, više od 200 litara po obitelji, s temperaturom od 24-28 stupnjeva.

Najmanji stanovnici akvarija

U velikom akvariju bit će nevidljivi, a u malom možda neće biti tako lako održavati redovitu mikroklimu, jer su često male ribe vrlo zahtjevne za uvjete držanja. Poželjno jata od 8-12 primjeraka, tako da je život u akvariju zanimljiv i ribama i njihovom vlasniku. To uključuje:

 • Ribe sabljarke akvarijske ribepatuljasti tetradon,
 • soma pigmeja,
 • kolekcija,
 • zeleni grad,
 • baklja epiplatis,
 • badis grimizni,
 • endlerov gupi,
 • pantera zebrafish,
 • bodljike.

Patuljasti tetradon

To je mali grabežljivac s četverozuba, duljine do 2,5-3 cm. Ima žućkastu boju s tamnim mrljama nepravilnog oblika na tijelu nalik punoglavcu. Spolno zreli muškarci svijetliji su i ponekad, s tamnom prugom na trbuhu. Izbuljene oči kretati se neovisno jedni o drugima.

Kao i mnoge male ribe, prilično su sramežljive, ali kao i svi grabežljivci, prilično su pametne. Pažljivo ih zanima što se događa iza čaše i kad se osoba pojavi, mogu tražiti hranu, namjerno se pokazujući. Zanimljiva karakteristika, njihova reakcija na strah je oticanje u kuglu, veličine 2-3 tijela.

Oni love puževe, crve, mekušce i mlade škampe, dugo lebdeći nad žrtvom i odabirući trenutak. Zahtijeva prevladavanje hrane iz školjaka za brisanje zuba, živu ili smrznutu. Relativno su mirni prema susjedima u akvariju, ali oni s velikim repovima sigurno će se grickati. Temperatura sadržaja 23-27 stupnjeva u akvariju od 15 litara vode, dio prostora u kojem ima gusto zelenilo i zaklon.

Pigmej soma

Predatori akvarijske ribeAkvarijska riba u koridoru pegmey privlači svojim elegantnim i diskretnim izgledom. Sivkasto-maslinasto izduženo tijelo, sa stranama proširenim prema dolje, tamnim leđima i prugom koja prolazi od nosa do repa. Kutovi usta imaju male antene. Veličina ženki je do 3 cm, a za muškarce - do 2,5 cm.

Riba je miroljubiva, znatiželjna i živahna, s passerinim ponašanjem jata, koje može sjediti u nizu, odabravši krpicu ili list, a zatim se odvojiti na drugo mjesto za nekoga od rođaka. Ponašajte se aktivnije i samopouzdanije kada sadrži od 10 primjeraka, s najmanje 2 mužjaka po ženki. Vole se rojiti na dnu, poslovnog izgleda, upijajući hranu. Jedu sve što može proći u mala usta. Zadovoljan akvarijem od 40 l, 6-12 riba po jatu, s temperaturom od 24-26 stupnjeva.

Jagoda Rasbora

Ponekad možete čuti naziv "jagoda Boraras", kao i slične varijacije. Nema razlike, ovo je ista svijetlocrvena riba, veličine tijela 1,5-2,0 cm i sa tamne mrlje ovalnog oblika sa svake strane, nalik tragu bobice. Ženke su izblijedjele boje i mogu doseći 2,5 cm duljine, a mjesto je okruglo, ali manje.

Riblji pijetaoto plaha, uznemirena i vrlo pokretna riba, oni koji radije drže u jatu, stoga je za prirodno i ugodno ponašanje bolje čuvati od 7-10 primjeraka. Dobro se osjeća u akvariju gusto zasađenom vodenim biljkama, čije je dno obloženo suhim lišćem, što podsjeća ribe na prirodne uvjete i pomaže im da bolje promatraju svoj život na tamnoj pozadini. Ove ribe jedu sve proteine ​​i smrznutu hranu, ali budući da su insektivorne, preferiraju žive i male veličine.

Dobro žive čak i u akvarijima od 10 litara po jatu 8-10 riba, ali osjećaju se ugodnije i množe se u velikim količinama. Temperatura sadržaja 23-28 stupnjeva.

Podvodni svijet je velik i raznolik, nemoguće je opisati svu njegovu raskoš u okviru jednog materijala. Samo smo je dodirnuli. Podigli su veo tajne, samo nad nekim stanovnicima ribljeg carstva. Svatko može krenuti tim putem promatranja i otkrivanja pridruživanjem redovima akvarista.

Vrste akvarijskih riba Sorte ribeČime se hrane ribeStanovnici akvarijaOdržavanje i briga o ribiPredatori akvarijske ribeAkvarij i akvarijske ribeKako hraniti akvarijske ribeRiba za akvarijAkvarijske ribeKako odabrati ribuSorte ribeRiba za akvarije
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako