Težina kokošjeg jaja, koliko teži u gramima bez ljuske

Kako odrediti težinu kokošjeg jajaJaje je ukusan i zdrav proizvod od peradi koji vole mnogi. Jestive su sirove i termički obrađene, koriste se kao sastojci u kozmetologiji i alternativnoj medicini.

Mnogi kulinarski recepti zahtijevaju da u jelo stavite određenu količinu grama pilećih jaja ili melangea, pa je znanje koliko je kokošje jaje korisno i profesionalnom kuharu i običnoj domaćici..

Vjeruje se da što su testisi manji, to su ukusniji i zdraviji, naravno, podložni svježini u prehrani. To se smatra jer mali testisi obično proizvode mlade kokoši, dok će velika jaja vjerojatno proizvesti odrasle kokoši i bit će znatno veća. Dokazana činjenica da je proizvod koji proizvode mlade životinje kvalitetniji od proizvoda starijih životinja.

Kategorije

Težina jednog kokošjeg jajeta u Rusiji odgovara kategoriji

 • Treća kategorija - težina od 35 do 45 g.
 • Druga kategorija - težina od 45 do 55 g.
 • Pileća jaja različitih kategorijaPrva kategorija - težina od 55 do 65 g.
 • Selektivna kategorija - težina od 65 do 75 g.
 • Najviša kategorija - težina preko 75 g.

Testisi se prodaju najčešće u pakiranju od deset do trideset komada. Spremnici za jaja mogu biti plastični ili od kartona. Deset komada u kartonu teži više od deset iste kategorije u plastičnom pakiranju.

obilježava

Svaki testis koji se proda u trgovini mora imati određenu oznaku. Označavanjem možete saznajte svježinu i veličinu. Oznaka se sastoji od dva znaka, pri čemu je prvi znak veličina testisa, a drugi njegova svježina. Svježina je dvije vrste i označava se slovom D - dijetalni testis, položen prije najviše sedam dana. Ili slovom C - stolnim jajetom položenim prije više od sedam dana.

Veličine jaja odgovaraju sljedećim oznakama:

 • B - najviša kategorija,
 • O - odabrana kategorija,
 • 1 - prva kategorija,
 • 2 - druga kategorija,
 • 3 - treća kategorija.

Koliko teže komponente

Što znače kategorije pilećih jaja?Jaje bilo koje ptice, uključujući piletinu, sastoji se od ljuske, proteina i žumanjka. Težina ovih komponenata naravno ovisi o kategoriji testisa. Znači jedan žumanjak, bez proteina a ljuska u prosjeku teži od dvanaest grama u uzorku s oznakom "3" do dvadeset pet grama u testisu najviše kategorije.

Žumanjak u jajima druge, prve i odabrane kategorije težak je dvadeset dva, devetnaest i šesnaest grama. U nekima od njih možda dva žumanjka, ali tada će svaki od dva žumanjka biti manje nego u ljusci s jednim žumanjkom.

Protein je težak jedan i pol puta više od žumanjka. Jedna pileća bijela, bez žumanjka i ljuske, teška je od dvadeset i tri grama za treću kategoriju i do četrdeset i šest grama ako je ljuska označena s B.

Protein iz jajeta druge kategorije obično povuče dvadeset i devet grama, u prvoj i odabranoj kategoriji jaja protein će težiti trideset četiri i četrdeset grama

Kuhano jaje teži otprilike isto koliko i sirovo jaje, osim ako se, naravno, ne oljušti. Ako uklonite ljusku s kuhanog jaja, tada će se njegova težina smanjiti za težinu ove ljuske.

Ljuska obično teži do deset posto težine samog testisa. Sukladno tome, bez ljuske, težit će u prosjeku po kategorijama.

 • Više - 72 grama ili više,
 • Odabrano - 63 grama,
 • Prvo - 54 grama,
 • Drugi je 45 grama,
 • Treće - 36 grama.

Vremenom se težina svježeg testisa postupno smanjuje. To je zato što molekule vode pileći protein prodiru u ljusku i postupno isparavaju. Zbog gubitka vlage, težina bjelančevina i žumanjka može se smanjiti za nekoliko posto, međutim, ako se zatim prokuha, tada se težina, zbog upijanja vode, može obnoviti.

Težina jaja različitih pasmina pilića

Ovisno o pasmini, kokoši nose jaja različitih veličina i težine. Najveće su visokokoške kokoši. Ljuska ovi testisi smeđa, a njihova težina kreće se od šezdeset i pet grama! Također su prilično velike u pasmina Loman Brown i Isobraun, pa čak i najmanje jaje pilića ove pasmine težit će ne manje od šezdeset grama. Ove pasmine piletine uzgajaju se u Europi.

Naše domaće pasmine snose manja jaja. Dakle, ruska bijela i orjolska pasmina mogu nositi primjerak težak u prosjeku šezdeset grama. Pasmina Pavlovsk proizvodi proizvod još manji - pedesetak grama.

Težina jaja nakon toplinske obrade

Nutritivna vrijednost jaja i težina kokošjih jajaPoznato je da se od jaja može pripremiti ogromna raznolikost jela. I to, ne računajući jela koja uključuju jaja kao sastojak. Sami testisi su uravnotežena i samodostatna hrana. Kuhaju se, prže, peku u ljusci ili bez ljuske. Uz to, bjelanjci i žumanjci jedu se sirovi, u svom prirodnom obliku ili prilikom pripreme raznih, najčešće desertnih, jela od njih. Kao što su jaja od jaja ili proteini.

Tijekom postupka kuhanja, težina sadržaja jaja mijenja se, ponekad beznačajno, a ponekad vrlo primjetno. Jaje, kuhano u ljusci, gotovo identična mokrom težinom. Kuhano poširano jaje bit će malo teže od istog, ali sirovo. Pržena jaja smanjit će težinu prilično snažno, do dvanaest posto ili više zbog isparavanja vode uglavnom iz proteina.

Tako će jaje najviše kategorije, koje je prije prženja bilo teško osamdeset grama, kada se oljušti i prži, na kraju težiti samo šezdeset dva grama. A ako ga pečete u pećnici u obliku omleta, gubici mogu biti još veći zbog isparavanja vlage i iz žumanjka.

Najteža kokošja jaja u povijesti

Do danas najveće pileće jaje položeno je 2011. godine na teritoriju Gruzije u regiji Zestafon. Težina mu je bila 170 grama, bio je dug više od 8 centimetara, i u širini - više od 6 cm. Kad je vlasnik vidio koliko teži jaje koje je položila njegova nesilica, odmah ga je stavio u hladnjak i poslao zahtjev za rekord u Guinnessovu knjigu rekorda.

Prije je rekord pripadao Velikoj Britaniji, gradu Eastwoodu. Težina rekordera bila je jedna stotina šezdeset i tri grama, a bio je dug jedanaest centimetara. Naravno, takvi su zapisi bili vrlo teški za kokoši, vlasnici izvještavaju da su kokoši bile bolesne neko vrijeme kasnije. Pileći testisi su obično puno manji..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako