Stanište, način života i izgled patke mandarine

mandarina ribaEgzotična riba koja će svojom bojom privući pažnju bilo koga. Mandarinska riba vrlo je popularna među akvaristima. Također poznata kao psihodelična riba, zelena i prugasta mandarinska patka.

Stanište

Ova mesojeda slatkovodna riba dovedena nam je iz Tihog oceana. Živi na južnoj hemisferi, blizu Australije, blizu Indonezije i Filipina. Ribe ne plivaju daleko od obalnih grebena, vole skrivene, zaštićene lagune. Turistu nije tako lako upoznati ih - ova živopisna bića vode potpuno aktivan i prirodan način života..

mandarina riba

Većinu vremena riba živi na dnu, jer ima dovoljno malih rakova kojima se mandarine hrane. Termofilni su, stoga se češće nalaze u plitkoj vodi..

Dali si znao? Neke marke ruževa sadrže iste tvari kao i riblje ljuske. Daju ruž sjaj.

Izgled

Izgled patke mandarine nalikuje biku, kojeg često nazivaju, ali to je pogrešno. Zapravo je iz obitelji lira i grgeča.. Ovu se ribu ne može zamijeniti ni s jednom drugom - njezina je boja jedinstvena. Azurno plava, žuta, narančasta, ljubičasta, zelena - i to nisu sve boje koje se kriju na tijelu mandarine. Njezina odjeća podsjeća na odijevanje kineskih mandarina, dužnosnika carske Kine. Zapravo, otuda i ime ribe. Boje su svijetle, s mrljama i prugama koje stvaraju jedinstvene uzorke. Osnova ove slike je plava. Usput, postoji zahvaljujući posebnim stanicama kromatofora. Imaju pigment koji lomi svjetlost..

mandarina riba

Veličina mandarinske patke nije veća od 6 cm, tijelo izgleda poput torpeda, glava ima velike izbočene oči. Peraje su okrugle, trbušne peraje su blizu grla, a na leđima su čak 2 peraje. Usta su gotovo nevidljiva, sposobna su za pomicanje naprijed. Samo tijelo prekriveno je sluzi.

Održavanje akvarija

Samo profesionalni akvaristi mogu uspješno držati ovu ribu. Zahtijeva ne samo posebnu njegu, već i posebnu prehranu. U akvariju ribe mogu narasti do 10 cm duljine.

Dali si znao? Neke ribe znaju kontrolirati tjelesnu temperaturu - na primjer, bijeli morski pas povisuje stupanj ako lovi u hladnim vodama.

Ako se odlučite pokrenuti ga kod kuće, tada morate znati osnovna pravila:

mandarina riba

  • voda u akvariju treba biti topla - od 24 ° C;
  • patku mandarinu bolje je držati u akvariju vrste (tako da drugih riba nema, inače mogu nadmašiti šarenu ljepoticu u potrazi za hranom i oduzeti joj hranu);
  • jedna jedinka treba najmanje 300 litara vode.

Za udobnost u vašem akvariju, saznajte, koja je temperatura pogodna za ribu, kako odabrati tlo i pozadinska naljepnica.

Način života i ponašanje

Mandarinski pačići polako istražuju koralje u potrazi za hranom. Male su i gotovo su nevidljive za ostale ribe, pa rijetko postaju plijenom grabežljivaca..

Oni više vole osamljeni način života. U parovima se gube samo tijekom sezone parenja. Danju aktivno žive, noću se vole odmarati.

mandarina riba

Kompatibilnost

Zbog sporosti mandarina, ne savjetuje se da ih sadite s okretnom ribom.. Potonji će ih jednostavno pojesti. Ali iz situacije se možete izvući na ovaj način: napravite malu hranilicu u koju se susjedi ne mogu uklopiti i pošaljite je na samo dno. Tako će patka mandarina imati vlastiti hranilica..

Napominjemo da spretne ribe uključuju: riba zebra, bodljike, som, nannakara neon, riblji kirurg i trnje

Ali općenito, ove su ribe mirne, mogu se dogovoriti za borbe samo sa svojom rodbinom. Zato ih je bolje podmiriti jedan po jedan, ili najviše u parovima..

mandarina riba

Uređenje akvarija

Ako se odlučite za patku mandarine kod kuće, nabavite veliki akvarij. Potrebno je stvoriti divlje uvjete staništa riba - koraljne grebene. Mora biti puno koralja.

Važno! Prije stavljanja ribe u akvarij, koraljni grebeni moraju se namakati vodom najmanje 1 mjesec.

Dugin zgodni muškarac voli različita skloništa, zato nemojte štedjeti ukrasne hvataljke, dvorce i druge stvari. Potrebno je instalirati filtraciju i prozračivanje vode. Kiselost staništa ne prelazi 8,4. Akvarij bi trebao biti umjereno osvijetljen. Mali kamenčići također su prikladni za polaganje dna. Elementi u tragovima mogu se dodati u vodu. Tjedno treba mijenjati 25% volumena vode.

Koristite proizvod za čišćenje akvarija "Sidex", "Malahitno zeleno", Metilen plava i filtar

Reprodukcija

Uzgajivači često prodaju kućne ljubimce, ne samo ulovljene u svom prirodnom staništu, već i uzgajane kod kuće. Stoga je moguća reprodukcija kod kuće. Važno je osigurati ugodno okruženje za život riba.

mandarina riba

Kad se partneri odluče za uzgoj, izvode neku vrstu plesa, kružeći u vodi. Tijekom ovog rituala izbacuju jaja, što može biti od 12 do nekoliko stotina.

Važno! Veliki i snažni mužjaci imaju prednost u odnosu na ženke. To se mora uzeti u obzir ako je u akvariju nekoliko mužjaka..

Hrana

Gotovo je nemoguće pružiti mandarini takvu prehranu kao u prirodi. Stoga će je morati naviknuti na drugu hranu. Dovoljni su crvi, mali crvi i druga živa hrana. Također morate od uzgajivača saznati čime je hranio kućnog ljubimca, jer postoji mogućnost da je riba već navikla na tu hranu, a drugu uopće ne može opaziti.

mandarina riba

Neprijatelji

Patka mandarina lako može postati hrana većem pojedincu. No, priroda se pobrinula za njezinu zaštitu - riba ima 4 leđne bodlje i analnu, pa će je malo ljudi htjeti jesti.

Napominjemo da su najpopularnije akvarijske ribe: ancistrus, astronotuse, gupi, gourami, diskus, lalius, pecilia, mačevalac, zlatna ribica, skalari, riblji pijetao.

Životni vijek

Uz pravilno održavanje, patka mandarina može živjeti u akvariju do 10-12 godina.

mandarina riba

Ribe duge ukrasit će svaki akvarij. Neposredno prije početka, trebate se pripremiti za njegu - kupiti i inzistirati na koraljima, opremiti akvarij i osigurati ispravnu temperaturu vode.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako