Akvarijske ribe klauni - opis i sadržaj vrsta

Prugasta riba klaunJedan od najsvjetlijih i najslađih predstavnika podvodnog svijeta je riba klaun. Te tropske ribe pripadaju redu perchiformes i pripadaju pomacentralnoj obitelji. U prirodi je poznato 26 vrsta klaunova i gotovo svi oni pripadaju rodu Amphitrion..

Predstavnici ove vrste žive u Tihom i Indijskom oceanu, na dubini od oko 12-13 metara, pored koraljnih grebena. Riba klaun je raširena. Mogu se naći u afričkim vodama, oko japanskih otoka i duž cijele australske obale..

Stanište i izgled ribe klauna

Opis izgleda

Vodene ptice su tako originalno ime dobile zbog svoje boje. Cijelo tijelo prekriveno je širokim prugama narančaste, crne i bijele boje koje se izmjenjuju. Morski stanovnici su mali, od 7 do 12 cm, ženke su obično nešto veće od mužjaka. Tijelo ribe klauna ima izduženi oblik, blago zadebljan sa strane, s visokim leđima. Glava je mala, prilično kratka i ispupčena, oči su okrugle i crne, s jarko narančastom šarenicom. Boja tijela predstavnika ove vrste uvijek je bogata i svijetla: njihove boje mogu biti od tamnoplave do narančaste, ali ponekad postoje svijetložute i jarko crvene jedinke.

Na stražnjoj strani ribe nalazi se peraja koja se sastoji od dva dijela i na rubovima ima crni obrub. Prednja peraja sastoje se od 10 zraka, kruta su i sadrže oštre bodlje, a stražnja peraja prilično su meka, u njima ima od 13 do 18 zraka. Rubovi svih peraja klauna su crni..

Značajno je da sve ribe klauni su mužjaci po rođenju, ali ovisno o životnim okolnostima sposobni su promijeniti spol i pretvoriti se u žene. To se može dogoditi vrlo rijetko i u većini slučajeva kada se broj ženki iz nekog razloga naglo smanji.

Značajke načina života i razmnožavanja u prirodi

Riba klaun i anemone

Riba klaun u oceanuRibu radije držite u malim školama i žive u gustim šikarama anemona - otrovne morske anemone, koje pripadaju klasi koraljnih polipa i hrane se stanovnicima morskih dubina koji im plivaju preblizu. Ovo je susjedstvo vrlo korisno jer anemone štite klaunove od raznih grabežljivaca, a ribe ih zauzvrat čiste od ostataka hrane i prozračuju vodu koja je neophodna za normalno funkcioniranje morskog organizma..

Da bi klaunovima bilo ugodno biti u blizini anemona, mogli su razviti imunitet na otrov njihovi branitelji na sljedeće načine:

  1. Nađite prikladnu anemonu i lagano je dodirnite kako bi prilično izgorila otrovom.
  2. Nakon toga tijelo ribe počinje stvarati posebnu sluz koja će prekriti njihovo tijelo i neutralizirati učinak toksina..

Anemonama nedostaje mineralni kostur, pa se naseljavaju u dubokom moru na gustom tlu. Anemone hrane samo bilo koji morski stanovnik koji im padne u pipke. Zauzvrat, ribe klaunovi svojim svijetlim izgledom privlače razne grabežljivce, plivaju blizu njih, pokušavajući ih zgrabiti i na kraju postaju plijenom anemona. Zahvaljujući tome, i riba uvijek ima hrane., uostalom, nakon obroka anemona uvijek postoje mali komadići koje možete pojesti.

Svaki par riba klauna koji se sastoji od mužjaka i ženke, živi u vlastitim anemonama. Ne puštaju druge ribe da uđu na njihov teritorij. Ako na morskom dnu nema dovoljno anemona za cijelo jato, klaunovi se mogu smjestiti u špilje koraljnih grebena ili u prikladne špilje podvodnih stijena..

Razmnožavanje ribe

Riba klaunSvi klaunovi po rođenju istog su spola - mužjaka. Naknadno ga riba može bez problema promijeniti. Zanimljivo je da svaka skupina pojedinaca uvijek ima dominantne muškarce i žene. Ovaj je par velika riba koja razmnožava potomstvo. Ako iz nekog razloga ženka umre, muški predstavnik promijeni spol i traži drugog partnera.

Pojedinci ove vrste žive u malim obiteljima koje se sastoje od jedne ženke i nekoliko mužjaka, ona je ujedno i najveća i najvažnija među svima. Ženke su sposobne za mrijest tijekom svog života do starosti. Mrijest se obično javlja kod riba noću na pun mjesec u blizini anemona ili podvodnih stijena, gdje živi cijela obitelj.

Tijekom sazrijevanja spojke, koje traje 6-10 dana, mužjak je uvijek u blizini, štiteći buduće potomstvo. Kad se bebe izlegu, odmah se počinju samostalno hraniti malim algama i za to se uzdižu do gornjih slojeva vode, gdje ima mjesta na kojima se nakuplja hrana. Nažalost, mnoge prženice mogu uginuti u tom razdoblju, jer su vrlo ranjive. Kako stare, mlade ribe klaunovi počinju tražiti anemone za smještaj i pridružuju se općem jatu.

Akvarijske ribe klauni

Dvije ribe klaunaMnogi ljudi imaju akvarij u svojoj kući i to je sjajno, jer mali komadić podvodnog svijeta može biti ukras svake prostorije, a vi možete beskrajno promatrati život i zanimljive navike vodenih ptica. U posljednje vrijeme mnogi akvaristi sve više počinju saditi ribe klaunove u svoje kućne akvarije, jer su vrlo slatke, neobične i svijetle boje, a također su prilično nepretenciozne u usporedbi s morskim stanovnicima sličnih vrsta.

Nažalost, kada drže klaunove u zatočeništvu mogu pokazivati ​​agresivne note u ponašanju i prilično jak. To se mora uzeti u obzir ako planirate držati nove kućne ljubimce s drugim vrstama morskih riba. Akvarijske ribe klaunovi gotovo se ne razlikuju od onih koje se uzgajaju u prirodi, samo pruge na tijelu mogu biti različitog oblika.

Zanimljivo je i to ove ribe su u stanju "razgovarati", što je uzgajivačima vrlo privlačno. Ove vodene ptice mogu ispuštati razne zvukove, slične klikanju, pljeskanju ili gunđanju, što nije sasvim uobičajeno i uzrokuje nježnost. A također su idealni za održavanje novaka ljubitelja podvodnog svijeta, jer uopće nije teško brinuti se za klaunove, samo trebate pažljivo proučiti sve nijanse brige za njih i akvarij.

Kako zadržati ribu klauna u svom kućnom akvariju

Treba imati na umu da držanje morske ribe kod kuće nešto je teže od slatkovodne, stoga se prije kupnje klaunova trebate posavjetovati sa stručnjacima u ovom području. Vrlo je važno pravilno opremiti akvarij za buduće kućne ljubimce. Budući da su klaunovi morska riba, oni moraju živjeti samo u visokokvalitetnoj i slanoj vodi, jer u protivnom mogu oboljeti i umrijeti.

Da bi se vodene ptice osjećale ugodno, spremnik u kojem će se nalaziti mora biti prilično velik. Na primjer, akvarij zapremine 50 do 100 litara pogodan je za dvije osobe. Na dno trebate postaviti koralje, špilje, skloništa koja oponašaju kamenje i poželjno je saditi anemone prije lansiranja novih kućnih ljubimaca.

Mora se uzeti u obzir određeni parametri vode, što bi trebalo biti ovako:

  • temperatura vodene okoline trebala bi biti od 25 do 27 stupnjeva;
  • kiselost vode treba biti oko 8-8,3 pH;
  • gustoća - 1,02-1,25.

Riba-klaun akvarijKlaun-akvarij treba dobro osvjetljenje, a ako je ovdje prisutna i aktinija, tada je i svjetlost vrlo potrebna za njezin život. Svakako stavite filtere za vodu u spremnik i instalirajte prozračivanje. Ne zaboravite na termometar i termometar, kako biste uvijek znali temperaturu, koja bi trebala biti konstantna, jer njezine kapi vrlo negativno utječu na zdravlje ribe.

A o vodenom sustavu također trebate brinuti na vrijeme. Da biste to učinili, svakih 7-10 dana oko 15% vode mora se promijeniti u svježu i pripremiti unaprijed. Da biste proizvodili slanu vodu, morsku sol morate kupiti u trgovini za kućne ljubimce. Zatim, slijedeći upute, razrijedite određenu količinu u vodi, što će ovisiti o volumenu akvarija. Možete koristiti vodu iz slavine, ali prije ovog postupka mora stajati nekoliko dana kako bi klor i drugi štetni spojevi mogli izaći..

Ovdje osnovna pravila za držanje ribe klauna:

  1. Voda u kojoj će živjeti vaši kućni ljubimci mora biti visokokvalitetna: ribe su vrlo osjetljive na njezin kemijski sastav, na primjer, povećana razina nitrata je destruktivna za njih.
  2. Prije kupnje obavezno pitajte stručnjaka o osobenostima sadržaja i ponašanja vodenih ptica, jer neke vrste, zbog ograničenog prostora, mogu pokazivati ​​prilično jaku agresiju prema ostalim stanovnicima akvarija.
  3. Najbolje bi bilo naseliti već uspostavljeni par, oni će se vjerojatno razmnožavati pod povoljnim uvjetima za to. Klaunovi mogu živjeti u susjedstvu i sa mirnim predstavnicima drugih vrsta, na primjer, ribom kirurgom.
  4. Ne stavljajte previše kućnih ljubimaca u jedan spremnik i imajte na umu da njegov volumen ne bi trebao biti mali za ove ribe, na primjer, dvije osobe bit će najslobodnije i najprikladnije u akvariju od 100 litara.

Ova vrsta morskog života treba pravilnu njegu i redovito hranjenje 2 puta dnevno. Ribe apsolutno nisu hirovite u prehrani: mogu im se davati alge, škampi, riba, suhe pahuljice i granule koje su namijenjene prehrani morskog svijeta (kupuju se u trgovini za kućne ljubimce).

Vaši novi kućni ljubimci mogu biti podložni bolestima kao što su bakterijske infekcije, ektoparaziti i metilji, pa da biste to izbjegli, morate pratiti kvalitetu vode i prehranu riba, posebno ako ih više volite hraniti živom hranom.

Uzgoj akvarijskih riba u zatočeništvu

Aktinija i riba klaunPrije polaganja jaja, budući roditelji temeljito očiste mjesto koje su za nju odabrali. Ako u spremniku nema anemone, riba može smjestiti jaja u nekakvo skrovište ili keramičke ukrase na dnu spremnika. Mrijest se kod klaunova obično događa noću i traje oko dva sata..

Tada je red da se pobrinemo za zidanje. U tome je riba angažirana samo mužjak. Pažljivo ventilira jajašca perajama kako bi ih obogatio kisikom, uklanja neoplođena, štiti ih od ostalih stanovnika akvarija.

Nakon 7-10 dana rađaju se mladice koje se odmah počinju same hraniti. Isprva bebe nemaju obojene pruge na tijelu, već se počinju pojavljivati ​​u njima tjedan dana nakon rođenja. Mogu jesti istu hranu kao i odrasli ove vrste..

Ako se osim klaunova u akvariju nalaze i druge ribe, kako ne bi pojele mladunče, potrebno ih je odložiti u drugi spremnik s potpuno istim parametrima vode, a kad odrastu, možete im odabrati prebivalište.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako